Zöldség
Zöldség

A pillírozott vetőmag több vizet igényel

A pillírozott vetőmag több vizet igényel

Agrofórum Online

Magkezelési eljárások közül a vetőmag drazsírozását vagy pillírozását már régóta alkalmazzák a zöldség- és dísznövény-kertészetekben. Nagy előnye, hogy a túl apró (pl. sárgarépa, petrezselyem, zeller) vagy szabálytalan alakú magvak (pl. uborka, fejes saláta, stb.) térfogata nagyobb lesz, és vetés szempontjából ideális, azaz gömbölyű alakot kapnak, ami által pontos (precíziós) vetésük megoldható.

Előfordul, hogy magába a drazséba is növényi tápanyagokat, növényvédő szert, csírázást és növekedést serkentő anyagokat kevernek, de elsődleges cél a vetés számára ideális méret és gömb alak megteremtése.

Természetesen az így előkezelt mag lényegesen drágább, ebből adódóan elvárná a kertész, hogy jobban, gyorsabban, azaz biztonságosabban csírázzon és keljen. De ez nem mindig valósul meg a gyakorlatban, ilyenkor gyakran a vetőmag forgalmazóját, kereskedőt szidják, a vetőmag előállítóját hibáztatják a rossz kelés miatt. Szeretném hangsúlyozni, hogy legtöbbször alaptalanul.

Kevesen tudják, hogy a pillírozott mag csírázásához és keléshez lényegesen több vizet, nedvesebb talajt igényel, mint a kopasz mag. Ugyanis ahhoz, hogy a drazsé a magról leváljon, sok vizet vesz fel, több nedvességre van szüksége, és ha ez nem áll rendelkezésre, a mag körül kiszárítja a talajt, azaz elszívja a talajból, a mag elől a vizet. Ennek egyenes következménye a gyengébb és rosszabb csírázás.

Amennyiben vetéskor drazsírozott magot használunk, a jó kelés, a biztos csírázás érdekében nedvesebben kell tartani a talajt, többet kell öntözni, mint a csupasz magvak esetében.

(Dr. Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XVI. – Étkezési paprika hajtatása, II. rész

2024. március 27. 11:10

A paprika igénye szerinti táplálásával, illetve öntözésével, valamint a környezeti tényezők összehangolt irányításával olyan kondíciót lehet kialakítani, amely növeli a paprika termésmennyiségét, javítja a minőségét és a termésbiztonságát.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XV. – Étkezési paprika hajtatása, I. rész

2024. március 26. 11:10

A megváltozott éghajlati viszonyok következtében biztonságosan csak fóliával vagy üveggel védett helyen lehet jó minőségű, a piaci elvárásoknak megfelelő paprikát előállítani.

Kapálás és gyomlálás nélkül zöldséget termeszteni: talajtakarás

2024. március 25. 10:10

A talajok takarása vagy mulcsozása régóta és széles körben alkalmazott komplex célú ápolási munka a növénytermesztésben. A talajtakarás célja a talaj hő-, víz-, levegő- és tápanyag-gazdálkodásán kívül a gyomok elleni védekezés is.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XIV. – Paradicsom hajtatása, IV. rész

2024. március 21. 11:10

A fűtés nélküli fóliasátrakban a klíma szabályozására (fényviszonyok, hőmérséklet, levegő összetétel, páratartalom) az üvegházakhoz képest kevés lehetősége van a kertésznek.

Burgonya- és zöldségtermesztés tavaszi munkálatainak támogatása a megfelelő gépekkel

2019. április 11. 09:06

A burgonya és zöldségtermesztés tavaszi munkái területén elvárt a termesztés technológia igényeinek magas színvonalon megfelelő, de mindemellett költséghatékony gépek megléte, amelyek segítségével tartósan biztosítható a versenyképes, erős értékesítési háttér.

Primőrök fényhiánnyal kapcsolatos minőségi hibái

2021. március 27. 03:36

Az extrém időjárás, a szélsőséges meleg, vagy a téli tartósan borult, fényszegény hónapok, mint a kései lehűlések is kiváltói lehetnek, a zöldségféléknél tapasztalható színhibáknak, amelyek gyakran megelőzhetők vagy mérsékelhetők lennének.

Lila elszíneződés a paprika termésén - Mi okozza a jelenséget?

2019. március 13. 10:59

Néhány kártevő és betegség is kiválthatja az említett színelváltozást, de ilyen esetben egyéb jellegzetes, a kártevőre és kórokozóra jellemző tünetek is felfedezhetők a bogyón vagy a leveleken, amelyek egyértelművé teszik az antociánosodás okát. Többnyire a jelenség abiotikus környezeti tényezőkre vezethető vissza.

Lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok kérelembenyújtási időszaka

2018. március 21. 10:52

Március 31-én lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok II. féléves/éves működési- és beruházási támogatása iránti kérelmek benyújtási időszaka.