32℃ 20℃
június 7. Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta
Zöldség

A szaporítóföldek hibája

Agrofórum Online

Noha gyorsan terjed a kőgyapotos termesztés a palántanevelésben is, és egyre többen vásárolják a palántát, mégis szép számmal vannak, akik még mindig maguk próbálkoznak a zöldség-szaporítóanyag előállításával. Ebből adódóan számos szaporítóföld és tápkocka földkeverék-recept van közkézen, esetenként minőségük növényhigiéniai, szerkezeti és tápanyag-ellátottság szempontokból meglehetősen vitatható.

Talán a legnagyobb hiba, hogy ugyanazt a közeget használják a csíráztatásra (szaporítóföld), mint amibe később tűzdelnek (tápkockaföld). Míg a szaporítóföld minőségét alapvetően szerkezeti tulajdonságok határozzák meg, addig a tápkockaföldek esetében előtérbe kerül a tápanyag-összetétel és -koncentráció is.

A mag csírázáskor az endospermiumból táplálkozik, vagyis a csírázás ideje alatt a talaj tápanyagtartalmának nincs jelentősége, a kelést ilyen vonatkozásban nem befolyásolja. Viszont kifejezetten káros lehet azáltal, ha túl magas a tápanyagtartalom (túltrágyázás) – mint ahogy a rossz minőségű, szikesítő hatású öntözővíz használata is, ugyanis az ozmózis törvény értelmében, minél magasabb a közeg koncentrációja, minél magasabb a talajoldat tápanyag-koncentrációja, azaz minél több tápanyagot tartalmaz a magvető föld, annál rosszabbak a csírázási feltételek.

A jó szaporítóföld tápanyagban szegény, alacsony az EC értéke, a magvakat kelésig pedig tiszta vízzel kell öntözni. Tápoldatozásra csak a csírák megjelenése után van szükség, ekkor is kezdetben egészen híg (2-3 mS/cm) oldatra. Különösen nagy jelentősége van a foszfornak, amely tápanyagot a palánta (lombtömegéhez képest) nagyobb mennyiségben hasznosít, mint a kifejlett növény. A foszfor elősegíti a gyökeresedést, a virágrügyek differenciálódását, később a virágzást és a terméskötődést.

Helytelen, káros az a szemlélet, amely a magvető föld tápanyag-tartalmának növelését, műtrágyázását javasolja. Egészen más a tápkockaföldek, azaz a tűzdelt palánták tápanyagellátása, ahol a tápanyagtöménység mellett a tápanyag-formának és tápanyag-arányoknak is nagy szerepe van.

Dr. Terbe István

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az étkezési paprika ökológiai igényei

2025. június 6. 08:10

A paprika sikeres termesztése a fény, a hőmérséklet, a víz és a tápanyagok pontos összehangolásán múlik – különösen hajtatásban.

A tárolás fejlesztése: nagy lépés az önellátás útján! + videó

2025. június 3. 16:10

A tárolást igénylő zöldségek, gyümölcsök posztharveszt folyamatainak megtámogatásával nagyot léphetnénk előre az önellátás útján. Videoriportunkban Apáti Ferenc, a FruitVeb elnöke osztja meg velünk gondolatait.

Rebarbara fagyasztása: őrizze meg a szezon ízét egész évre!

2025. június 1. 11:10

A fagyasztás az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer arra, hogy megőrizzük a zöldségek és gyümölcsök frissességét, tápanyagait, ízvilágát.

Bőséges a kínálat, de közel sem mindegy, hogy melyiket választjuk!

2025. május 31. 14:10

Csírázóképesség, tisztaság, csomagolás – 22 hónapos retekvetőmagot vizsgált a Nébih, meglepő eredményekkel és tanulságokkal.

Rózsaszín burgonya lehet a jövő slágere

2019. május 29. 12:18

Mára szinte minden zöldségnövényből nemesítettek a szakemberek különleges színű, formájú egyedeket és ez a burgonya esetében sincsen másként. Cikkünkből megismerheti az Olvasó a Shetland Black, Fleur Bleue, Apache és a Blue St. Gallen különleges burgonyafajtákat.

Mikor fejtrágyázzuk zöldségnövényeinket?

2019. június 9. 05:38

Szakcikkünk a trágyázás időzítésének és a tápanyagok megosztásának fontosságát ismerteti a szabadföldi zöldségtermesztésben.

Tartósítás konzervek és hűtőberendezések nélkül

2021. március 27. 13:13

Az élelmiszer tartósításának a kialakulása egyidősnek tekinthető az emberiség történetével. Hagyományos értelemben véve az „ősi” tartósító eljárások közé sorolhatjuk a szárítást, az aszalást, a besűrítést, a füstölést, a sózást, a savanyítást, az erjesztést vagy akár a természetes hűtést is.

Drónokkal a sikeresebb beporzásért

2021. augusztus 20. 05:40

A Polybee egy olyan innovációval állt elő, amely alkalmas a szamóca, paprika, paradicsom, valamint padlizsán beltéri beporzására.