Zöldség

A szaporítóföldek hibája

Agrofórum Online

Noha gyorsan terjed a kőgyapotos termesztés a palántanevelésben is, és egyre többen vásárolják a palántát, mégis szép számmal vannak, akik még mindig maguk próbálkoznak a zöldség-szaporítóanyag előállításával. Ebből adódóan számos szaporítóföld és tápkocka földkeverék-recept van közkézen, esetenként minőségük növényhigiéniai, szerkezeti és tápanyag-ellátottság szempontokból meglehetősen vitatható.

Talán a legnagyobb hiba, hogy ugyanazt a közeget használják a csíráztatásra (szaporítóföld), mint amibe később tűzdelnek (tápkockaföld). Míg a szaporítóföld minőségét alapvetően szerkezeti tulajdonságok határozzák meg, addig a tápkockaföldek esetében előtérbe kerül a tápanyag-összetétel és -koncentráció is.

A mag csírázáskor az endospermiumból táplálkozik, vagyis a csírázás ideje alatt a talaj tápanyagtartalmának nincs jelentősége, a kelést ilyen vonatkozásban nem befolyásolja. Viszont kifejezetten káros lehet azáltal, ha túl magas a tápanyagtartalom (túltrágyázás) – mint ahogy a rossz minőségű, szikesítő hatású öntözővíz használata is, ugyanis az ozmózis törvény értelmében, minél magasabb a közeg koncentrációja, minél magasabb a talajoldat tápanyag-koncentrációja, azaz minél több tápanyagot tartalmaz a magvető föld, annál rosszabbak a csírázási feltételek.

A jó szaporítóföld tápanyagban szegény, alacsony az EC értéke, a magvakat kelésig pedig tiszta vízzel kell öntözni. Tápoldatozásra csak a csírák megjelenése után van szükség, ekkor is kezdetben egészen híg (2-3 mS/cm) oldatra. Különösen nagy jelentősége van a foszfornak, amely tápanyagot a palánta (lombtömegéhez képest) nagyobb mennyiségben hasznosít, mint a kifejlett növény. A foszfor elősegíti a gyökeresedést, a virágrügyek differenciálódását, később a virágzást és a terméskötődést.

Helytelen, káros az a szemlélet, amely a magvető föld tápanyag-tartalmának növelését, műtrágyázását javasolja. Egészen más a tápkockaföldek, azaz a tűzdelt palánták tápanyagellátása, ahol a tápanyagtöménység mellett a tápanyag-formának és tápanyag-arányoknak is nagy szerepe van.

Dr. Terbe István

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új tájfajta a kínálatban: megérkezett a Herencsényi paradicsom

2025. április 25. 13:10

A hazai tájfajta paradicsomok népszerűsítésében úttörő szerepet vállaló Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) idén új fajtával bővíti palettáját.

Téli Parázs: a nagydobosi sütőtök újjászületése

2025. április 17. 08:10

Egy házaspár húsz éve dolgozik azon, hogy a legendás nagydobosi sütőtök újra méltó helyére kerüljön a magyar gasztronómiában.

Az oltott növények jelentősége a zöldséghajtatásban

2025. április 2. 11:10

Az oltást eredetileg a monokultúra miatt kezdték el használni, hogy növényvédelmi problémákat kerüljenek el általa.

A magyar dinnyetermesztők átálltak a vöröshagymára is

2025. február 24. 08:10

A vöröshagyma termesztése csak profi termelés, és korszerű, magas hozamú fajták használata mellett jövedelmező.

Eltűnhetnek az erdélyi zöldségek a piacokról?

2023. január 5. 11:41

Nehéz helyzetbe hozta az erdélyi zöldségtermesztőket a mezőgazdaságot sújtó inputanyag- és energiaárrobbanás. A gazdák és szakemberek a helyi termékek védelmét sürgetik az önkormányzatok által fenntartott piacokon.

Burgonyaválság Európában!

2018. október 29. 14:26

Az aszályos és forró nyarat követően szeptember 26-án a német mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy az idei burgonyatermés 25 százalékkal marad el a szokásostól, és a gumók sokkal kisebbek a vártnál.

Nagyon hideg van, fával fűtik az üvegházakat a török gazdák

2024. január 23. 15:40

A kemény téli hideg sok gazdának okoz fejfájást, hiszen fűtés nélkül az egész éves munkájuk, az összes növényük tönkremehet.

Hashajtó hatású zöldségek és gyümölcsök, amelyekkel érdemes óvatosan bánni

2023. szeptember 2. 13:10

Jobb, ha óvatosan bánunk néhány zöldséggel és gyümölccsel, vagy legalábbis olyan helyen fogyasztjuk el őket, ahol van mosdó a közelben. Viccesnek tűnhet ez (vagy épp ijesztőnek), de igenis jobb, ha tisztában vagyunk azzal, hogy néhány zöldség és gyümölcs olyan szinten hat az emésztőrendszerre, hogy meglehet, futásra készteti az embert.