Zöldség

A szaporítóföldek hibája

Agrofórum Online

Noha gyorsan terjed a kőgyapotos termesztés a palántanevelésben is, és egyre többen vásárolják a palántát, mégis szép számmal vannak, akik még mindig maguk próbálkoznak a zöldség-szaporítóanyag előállításával. Ebből adódóan számos szaporítóföld és tápkocka földkeverék-recept van közkézen, esetenként minőségük növényhigiéniai, szerkezeti és tápanyag-ellátottság szempontokból meglehetősen vitatható.

Talán a legnagyobb hiba, hogy ugyanazt a közeget használják a csíráztatásra (szaporítóföld), mint amibe később tűzdelnek (tápkockaföld). Míg a szaporítóföld minőségét alapvetően szerkezeti tulajdonságok határozzák meg, addig a tápkockaföldek esetében előtérbe kerül a tápanyag-összetétel és -koncentráció is.

A mag csírázáskor az endospermiumból táplálkozik, vagyis a csírázás ideje alatt a talaj tápanyagtartalmának nincs jelentősége, a kelést ilyen vonatkozásban nem befolyásolja. Viszont kifejezetten káros lehet azáltal, ha túl magas a tápanyagtartalom (túltrágyázás) – mint ahogy a rossz minőségű, szikesítő hatású öntözővíz használata is, ugyanis az ozmózis törvény értelmében, minél magasabb a közeg koncentrációja, minél magasabb a talajoldat tápanyag-koncentrációja, azaz minél több tápanyagot tartalmaz a magvető föld, annál rosszabbak a csírázási feltételek.

A jó szaporítóföld tápanyagban szegény, alacsony az EC értéke, a magvakat kelésig pedig tiszta vízzel kell öntözni. Tápoldatozásra csak a csírák megjelenése után van szükség, ekkor is kezdetben egészen híg (2-3 mS/cm) oldatra. Különösen nagy jelentősége van a foszfornak, amely tápanyagot a palánta (lombtömegéhez képest) nagyobb mennyiségben hasznosít, mint a kifejlett növény. A foszfor elősegíti a gyökeresedést, a virágrügyek differenciálódását, később a virágzást és a terméskötődést.

Helytelen, káros az a szemlélet, amely a magvető föld tápanyag-tartalmának növelését, műtrágyázását javasolja. Egészen más a tápkockaföldek, azaz a tűzdelt palánták tápanyagellátása, ahol a tápanyagtöménység mellett a tápanyag-formának és tápanyag-arányoknak is nagy szerepe van.

Dr. Terbe István

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A zeller betakarítása: mikor, mit és hogyan érdemes szedni?

2025. október 31. 11:10

Akár gumójáért, akár száráért termesztjük, a zeller bőséges termést ad, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes szedni.

Hobbiból vállalkozás - chili termesztése a kezdetektől

2025. október 30. 04:51

Oravecz Kristóf századosnál jártunk, aki chili termesztésével és paprikaszósz készítéssel foglalkozik. Hogyan lett a hobbiból vállalkozás?

Zöldség Videó

Tartható-e az édesburgonya tél végéig? Igen!

2025. október 29. 08:10

Tárolási hőmérséklet, szellőzés, sérülések – ezek döntik el, hogy hónapok múlva is ehető lesz-e az édesburgonya.

Meddig hagyhatjuk a sárgarépát a földben?

2025. október 25. 07:10

Ősszel sok kertben még mindig a földben marad a répa – de vajon jól tesszük? Megnéztük, meddig bírja tényleg a talajban.

Legyen a friss zöldség a reggeli rendszeres része!

2023. április 17. 11:46

Az Európai Friss Csapat program reggelizős tippjeivel bárki feldobhatja és még egészségesebbé teheti a reggelijét!

Új hűtőház épül Harsányban

2018. november 8. 11:36

A projekt lehetősséget biztosít a helyi és környékbeli gazdák, őstermelők által megtermelt zöldségfélék előkészítésére, tisztítására, osztályozására, csomagolására, tárolására.

A szokottnál hamarabb kezdték el a sütőtök betakarítását

2022. augusztus 22. 11:34

A sütőtök szereti a meleget – ezért a száraz nyárnak kevés hatása van a terméshozamra.

Káposztafélék palántanevelése

2020. február 7. 06:38

A kevesebb, mint 1000 hektár hajtató felületről több év átlagában 18-20 ezer tonna káposztafélét takarítanak be.