A klímaváltozás a növénytermesztésen belül elsősorban azoknak a növényeknek a terméseredményeire lesz jelentős hatással, amelyek különösen „klímaérzékenyek”, azaz a hőmérséklet, a páratartalom, a fényviszonyok, stb. változása az átlagosnál nagyobb mértékben befolyásolja a fejlődésüket, termőképességüket, termésminőségüket. Ide tartoznak a nálunk termesztett zöldségnövények döntő többsége. A fénnyel kapcsolatos várható változások máris érzékelhetőek: nőtt a nyári hőhullámok hossza és gyakorisága, nőtt a földfelszínre érkező sugárzási energia mennyisége, és ezzel együtt nőtt az UV sugárzás aránya, különös mértékben az UV-B sugárzás.
Amíg kora tavasszal és ősszel a fagytól, a hidegtől védjük a növényeket, és igyekszünk a fényt maximális mértékben kihasználni, hasznosítani, addig a nyári hónapokban egyre komolyabb gondot jelent az intenzív sugárzástól a termesztett növényeinket megvédeni, az egyre gyakoribb légköri aszály kapcsán az alacsony páratartalom káros hatásaitól megóvni.
A tűző nap következtében egyre gyakoribb jelenség a napégés, a levelek perzselődése. Korábban is lehetett egy-két növény esetében a napégés tünetével, a világos színű, száraz szövetelhalással találkozni (pl. zöldbab), viszont napjainkban szinte általános a paprikán, a paradicsomon, az uborkán, a káposztaféléken, de a szőlőnél, gyümölcsféléken is gyakori jelenség. Fóliák és üvegházaknál lehetőség van a héjazat festésére, szabadföldi termesztésnél egyetlen lehetőség az árnyékoló hálók kifeszítése. Eddigi vizsgálatok szerint legelőnyösebbeknek a duplán vagy háromszoros rétegben kifeszített sárga és sárgás-vörös raschel hálók használata bizonyult, de más színezésűek is (pl. zöld) jelentős védelmet mutattak a káros napsugárzással szemben.
Az árnyékolók más kedvező hatást is kifejtettek: alattuk kedvezőbben alakult a léghőmérséklet, kisebb volt az éjszakai és a déli hőmérséklet közötti ingadozás, és magasabb volt a levegő páratartalma. Azáltal, hogy a déli órákban nem melegedett fel olyan mértékben a levegő, jobb volt a bogyók színesedése, a paradicsomnál nem jelentkezett a zöldtalpasság betegségre is emlékeztető, kocsány körüli sárgás-barna karima.
Az árnyékolók hatásának tudható be, hogy ritkábban fordult elő a paprikák esetében tapasztalható kényszerérés, amikor a még fejletlen bogyók pirosodni kezdenek, és csúcsukon foltosodás indul meg. A hálók alatt magasabb volt a légnedvesség, mint a szabadban. Ennek következtében jobban kötött az uborka, a paradicsom, fényesebbek lettek a paprika és a padlizsán bogyói, és a termések felületén gyakran látható apró hajszálrepedések az árnyékolás hatására nem alakulnak ki.
A raschel hálók kifeszítésével, amelyek nem igényelnek erős tartószerkezetet – súlyuk mindössze 35g/m2 – a jégkárok ellen is hatásosan védekezhetünk. A hálókat a gyártók többnyire fény-stabilizátorral látják el, ami élettartamukat 4-5 évre megnöveli.
(Terbe István – Agrofórum Online)