Zöldség

Egyre nagyobb figyelmet kap a retek

Agrofórum Online

A retek (Raphanus sativus) számos betegség kezelésére jótékony hatással van, ezért a beltartalmi értékei miatt egyre nagyobb figyelmet kelt a táplálkozás tudományában.

A retek a trópusi, szubtrópusi és mérsékelt égövi területeken népszerű zöldség, amit a gyökere és olykor a puha levele miatt termesztenek. A legnagyobb növényi diverzitás a Földközi-tenger keleti részének régióiban található.

A reteknek számos kategóriája van, a levelek morfológiája eltérő, a gyökér színe, annak mérete, alakja, íze és a tenyészideje is változik. Az ősi fajták gyökere hosszúkás és kúpos. Az új fajták hengeresek, gömbölyűek vagy lapítottak.

Egy publikációban így kategorizálják a retekfajtákat nemesítés szerint: fekete spanyol retek, európai termesztett retek és az ázsiai termesztett retek alakkör. Időbeli sorrendben a fekete retek volt a legkorábban termesztett fajta, ezt követte a fehér retek az 1500-as években Európában, majd az 1700-as években a piros retek.

Európában a következő országok számítanak meghatározóknak a retek termesztésében: Németország, Olaszország, Franciaország, Hollandia. Magyarországon mintegy 100 hektáron hajtatnak retket. Főleg kisebb légterű, fűtetlen vagy enyhén fűtött fólia, illetve síkfólia és fátyolfólia alatt, elsősorban Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében.

A reteknemesítők fő céljai a koraiság fokozása, a magasabb hozam, a forma/méret/szín/érettség egységesítése, a magas hőmérséklethez és a csapadékos körülményekhez való jobb alkalmazkodás, a hosszabb területen tarthatóság pudvásodás nélkül, az elágazódási és a repedési hajlam minimalizálása.

A biotikus tényezők közül az alternáriás betegséget és a fuzáriumos betegséget okozó kórokozók elleni tolerancia és a peronoszpóra elleni rezisztencia fontos szerepet tölt be. Ezek mellett a levéltetvekkel és más kártevőkkel szembeni ellenállóságra is nagy figyelmet fordítanak a hibridnemesítésben.

Rendellenes fejlődések okai

Az élettani fejlődési rendellenségek gyakorisága az intenzív technológiának köszönhetően javult bizonyos szempontok alapján, de még így is sok esetben találkozhatunk ilyen problémákkal a retek esetében is. Ilyen például a klimatikus tényezőknél a magas hőmérséklet, a vízhiány, a pangó víz, a fagykár tolerálása.

Az abiotikus problémák közé sorolandók a termesztéstechnológiai problémák, hibák következtében megjelenő minőségi romlás, ami szintén lehet esztétikai (szemmel látható) és beltartalmi is (szemmel nem látható). Ezek következtében a retek piacossága mennyiségileg vagy minőségileg lecsökken, komolyabb probléma esetén a zöldség nem lesz értékesíthető.

A nem megfelelő klimatikus tényezők (abiotikus stressz) gyakori problémák okai lehetnek. A retek hosszú nappalos növény. Az egészen rövid megvilágítás a generatív részek képzésének elmaradását okozza. Ilyenkor a növények nagy lombozatot fejlesztenek, megnyúlnak és a gumó visszamarad a fejlődésben.

A hosszan tartó hideg hatására magszárba szökhet a retek, alacsony hőmérsékleten a tenyészidőszak is hosszabb lesz. Így a télen vetett retek tavasszal azonnal magszárat fejleszthet. Fagykár esetén a retek bőre megrepedezik, cserepesedik a gyökérnyaki és gyökérválli részen. Komolyabb fagykár esetében a gyökér rózsássá fagy, deformálódik.

Amikor a hőmérséklet magas és a kijuttatott vízmennyiség nem elegendő, akkor a retek gumója csípősebb ízű lesz. A sűrű térállás is okozhat magszárasodást. A víztöbblet hatására a lombnövekedés fokozódik. Az egyenetlen vízellátás komolyabb gondot okoz, mert ebben az esetben a gömbölyű gumók felrepednek és a hosszúkás fajták pedig deformálódnak, torzulnak.

Sándor Viktória növényorvos

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum 2025. januári számában olvasható.

KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 tárolási hiba, amitől a burgonya gyorsan megromlik

2025. szeptember 17. 11:10

Eláruljuk, hogyan tárolja helyesen a burgonyát, hogy ne csírázzon, ne zöldüljön és hónapokig friss maradjon!

Sonka sütőtök termesztése: a titok, amit kevesen tudnak

2025. szeptember 12. 14:10

Ízes őszi termést szeretne? Mutatjuk, mikor vessen, hogyan készítse elő a talajt, és mivel turbózza fel a sütőtök hozamát!

Paprikatermesztés szabadföldön

2025. szeptember 10. 13:10

Magyarország a szabadföldi paprikatermesztés északi határán helyezkedik el, így termesztése kockázatosabb.

Télálló burgonyafajták – fajtaválasztási tippek

2025. szeptember 8. 16:10

A télálló burgonyafajták előnye, hogy jól tárolhatók és lassabban csíráznak, így a téli hónapokban is biztosítják a konyha ellátását.

Hogyan hasznosítsuk a lekerült saláta és retek helyét a kertben?

2025. május 16. 04:38

Szakmai tanácsért fordulok Önökhöz. Hogyan hasznosíthatom a lekerült saláta és retek helyét a kertben? Nem szeretném üresen hagyni a helyüket.

Milyen zöldségfajokat vethetünk még a nyár közepén?

2024. július 10. 04:37

Milyen zöldségfajokat vethetek másodvetésben, akár még most, a nyár közepén is? Válaszukat köszönöm!

3 zöldség, amit ősszel is vethetünk

2021. szeptember 25. 15:38

Ki mondta, hogy ősszel nem lehet vetni zöldséget? Vannak bizony olyan zöldségfélék, amit kifejezetten ajánlott ősszel vetni, nemcsak télállósága miatt, hanem azért is, mert akkor a késő őszi időszakban is hozzájuthatunk általuk a friss zöldségekhez.

Vethető még saláta és retek ilyenkor is a kertbe?

2023. június 14. 04:38

Mi a véleményük, tapasztalatuk: érdemes még ilyenkor salátát és retket vetni a kertbe?