Zöldség

Egyre nagyobb figyelmet kap a retek

Agrofórum Online

A retek (Raphanus sativus) számos betegség kezelésére jótékony hatással van, ezért a beltartalmi értékei miatt egyre nagyobb figyelmet kelt a táplálkozás tudományában.

A retek a trópusi, szubtrópusi és mérsékelt égövi területeken népszerű zöldség, amit a gyökere és olykor a puha levele miatt termesztenek. A legnagyobb növényi diverzitás a Földközi-tenger keleti részének régióiban található.

A reteknek számos kategóriája van, a levelek morfológiája eltérő, a gyökér színe, annak mérete, alakja, íze és a tenyészideje is változik. Az ősi fajták gyökere hosszúkás és kúpos. Az új fajták hengeresek, gömbölyűek vagy lapítottak.

Egy publikációban így kategorizálják a retekfajtákat nemesítés szerint: fekete spanyol retek, európai termesztett retek és az ázsiai termesztett retek alakkör. Időbeli sorrendben a fekete retek volt a legkorábban termesztett fajta, ezt követte a fehér retek az 1500-as években Európában, majd az 1700-as években a piros retek.

Európában a következő országok számítanak meghatározóknak a retek termesztésében: Németország, Olaszország, Franciaország, Hollandia. Magyarországon mintegy 100 hektáron hajtatnak retket. Főleg kisebb légterű, fűtetlen vagy enyhén fűtött fólia, illetve síkfólia és fátyolfólia alatt, elsősorban Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében.

A reteknemesítők fő céljai a koraiság fokozása, a magasabb hozam, a forma/méret/szín/érettség egységesítése, a magas hőmérséklethez és a csapadékos körülményekhez való jobb alkalmazkodás, a hosszabb területen tarthatóság pudvásodás nélkül, az elágazódási és a repedési hajlam minimalizálása.

A biotikus tényezők közül az alternáriás betegséget és a fuzáriumos betegséget okozó kórokozók elleni tolerancia és a peronoszpóra elleni rezisztencia fontos szerepet tölt be. Ezek mellett a levéltetvekkel és más kártevőkkel szembeni ellenállóságra is nagy figyelmet fordítanak a hibridnemesítésben.

Rendellenes fejlődések okai

Az élettani fejlődési rendellenségek gyakorisága az intenzív technológiának köszönhetően javult bizonyos szempontok alapján, de még így is sok esetben találkozhatunk ilyen problémákkal a retek esetében is. Ilyen például a klimatikus tényezőknél a magas hőmérséklet, a vízhiány, a pangó víz, a fagykár tolerálása.

Az abiotikus problémák közé sorolandók a termesztéstechnológiai problémák, hibák következtében megjelenő minőségi romlás, ami szintén lehet esztétikai (szemmel látható) és beltartalmi is (szemmel nem látható). Ezek következtében a retek piacossága mennyiségileg vagy minőségileg lecsökken, komolyabb probléma esetén a zöldség nem lesz értékesíthető.

A nem megfelelő klimatikus tényezők (abiotikus stressz) gyakori problémák okai lehetnek. A retek hosszú nappalos növény. Az egészen rövid megvilágítás a generatív részek képzésének elmaradását okozza. Ilyenkor a növények nagy lombozatot fejlesztenek, megnyúlnak és a gumó visszamarad a fejlődésben.

A hosszan tartó hideg hatására magszárba szökhet a retek, alacsony hőmérsékleten a tenyészidőszak is hosszabb lesz. Így a télen vetett retek tavasszal azonnal magszárat fejleszthet. Fagykár esetén a retek bőre megrepedezik, cserepesedik a gyökérnyaki és gyökérválli részen. Komolyabb fagykár esetében a gyökér rózsássá fagy, deformálódik.

Amikor a hőmérséklet magas és a kijuttatott vízmennyiség nem elegendő, akkor a retek gumója csípősebb ízű lesz. A sűrű térállás is okozhat magszárasodást. A víztöbblet hatására a lombnövekedés fokozódik. Az egyenetlen vízellátás komolyabb gondot okoz, mert ebben az esetben a gömbölyű gumók felrepednek és a hosszúkás fajták pedig deformálódnak, torzulnak.

Sándor Viktória növényorvos

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum 2025. januári számában olvasható.

KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hagymavágás sírás nélkül – bevált trükkök és tudomány

2025. augusztus 7. 08:10

A hagymapucolás és -vágás gyakran könnyfakasztó élmény. Lássuk, milyen trükkökkel kerülhetjük el a könnyezést – tudományos magyarázattal.

Így lesz ízletes a paradicsom – szakértők tippjei kezdőknek

2025. július 31. 11:10

Ne hagyja, hogy a paradicsom ízetlen és puha legyen! Íme a szakértők szerinti legfontosabb hibák, amelyeket jobb elkerülni!

Túl korai? Túl öreg? Zöldbab betakarítása okosan

2025. július 27. 11:10

A zöldbab akkor a legfinomabb, ha jókor szedi le. Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes betakarítani, hogy íze, állaga is tökéletes legyen!

Miért sárgul a cukkini csúcsa? Ezek lehetnek az okok

2025. július 26. 16:10

A cukkini termésének sárgulása mögött nem egyetlen ok, hanem számos stresszhatás állhat. Mutatjuk, hogyan tudja megmenteni a termést.

A retek megterem az űrben is!

2021. január 15. 12:13

A NASA tájékoztatása szerint 2020 novemberében sor kerülhetett az első sikeres űrbéli retektermesztésre, illetve betakarításra a Nemzetközi Űrállomáson.

Van elég primőr zöldség

2019. április 8. 06:02

Idén kicsit korábban kezdődött a szezon, és mivel az előző évhez képest most több a fény, ezért bőséges a kínálat primőr zöldségekből.

Miért lyukas az alig pár hete kicsírázott retek levele?

2023. május 6. 04:38

Tájékoztatásukat kérem! Vajon mitől lett lyukas az alig pár hete kicsírázott retek levele?

Retek frissen az ágyásból

2024. április 1. 14:10

A retek ideális zöldség a kezdők számára: magjai gyorsan és megbízhatóan csíráznak. A retek frissen, ágyásból a legjobb ízű. Ne várjuk meg, amíg teljesen kifejlődik, de különösen a korai fajtákat szedjük le, mielőtt elérnék a jellemző méretüket.