Zöldség

Fagyvédelem a zöldségtermesztésben

Agrofórum Online

Nemcsak tavasszal a kései, de ősszel a korai fagy is gondot jelent. Rendszerint az első lehűlés nem kifejezetten nagy hideg formájában jön, mindössze egy-két fokos mínusszal érkezik, ez mégis pont elég ahhoz, hogy a még termő paprika, paradicsom vagy kabakos elfagyjon.

Elviekben az éjszakai, pontosabban hajnali lehűlések, a -1, -2 oC-os hidegek ellen a fóliatakarás biztos védelmet nyújt, azonban sok esetben ennek ellenkezőjét tapasztalják a kertészek. Sőt, az a jelenség is ismert, hogy a fólia alatt a növények elfagynak, de a szabadban megmaradnak.

A polietilén fóliatakaró – ellentétben az üveggel, amely a nagyobb hullámhosszú sugarakat visszatartja (üvegházhatás) – a talajról visszaverődő sugarakat átengedi, ebből adódóan a fólia alatt hideg van. Azonban, ha a fólia alatt a talajt nedvesen tartjuk (öntözünk), a fólia belső falán páraréteg képződik, amely az üveghez hasonlóan az infravörös sugarakat (hősugarakat) visszatartja, azaz szigetel. Minél vastagabb a páraréteg, a szigetelő hatás annál jobb.

Az öntözés másként is véd a fagy ellen. A nedves talajnak nagyobb a fajhője, délben, ha felmelegszik, jobban és tovább tartja a meleget, mint a száraz közeg, azaz a kritikus hajnali órákban „fűt”.

Hogyan fordulhat elő, hogy a fólia alatt elfagy a növény, a szabadban pedig átvészeli a hideget?  Száraz talaj esetén a nem öntöző gazdák a fóliával gyakorlatilag egy „fagyzugot” képezek a növény körül, míg szabadban egy enyhe szélmozgás hatására keveredik a levegő, nem alakul ki a fagy.  Így fordulhat elő, hogy a gondosan betakart krizantém tönkre megy, míg a szabadban lévő átvészeli a hajnali lehűlést.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A zöldbab gazdasági jelentősége

2025. május 12. 14:10

A fajtakiválasztásnál, a környezeti és agrotechnikai lehetőségek mellett, a piac igényeivel is számolni kell.

Kelbimbó a kertben: bőséges és ízletes termés őszre

2025. május 8. 11:10

A kelbimbó megosztó zöldség. Sokan csak úgy emlékeznek rá, mint a  gyerekkori mumus a tányéron. Valójában egy rendkívül értékes növény,

Zöldségvetőmagok: egy láthatatlan, mégis meghatározó szektor

2025. május 6. 13:10

A zöldségvetőmag-szektor a mezőgazdaság egy rendkívül specializált ágazata, amely ugyan ritkán kerül reflektorfénybe, ám kulcsszerepet játszik a globális élelmezésbiztonságban.

Miért olyan drága a paprika? + videó

2025. április 30. 16:10

A tavaszi, kora nyári időszakban mélyen a zsebünkbe kell nyúlni egy jó adag primőr zöldség megfizetéséért (is). Nézzünk a mélyére, hogy hogyan áll össze a paprika ára! Videónkból kiderül.

Ízessé válhatnak a bolti paradicsomok a jövőben

2019. május 24. 05:36

Elképzelhető, hogy kutatók most megtalálták az ízhiány problémájára a megoldást! Munkájuk során körülbelül 5000 új gént találtak, ezzel vélhetően teljesen fel tudták térképezni a paradicsomfajtákban előforduló géneket, melyek között ott van a paradicsom zamatos ízéért felelő gén is!

A permetező gazda is egészséges élelmiszert enne

2020. február 28. 09:31

A jelenleg megtermelt élelmiszerek 40%-a is kárba veszne növényvédő szerek nélkül a károsítók és kórokozók miatt.

Régi-új kedvelt zöldségünk, a spenót

A spenót felhasználását tekintve fontos ipari növény a mélyhűtőipar, a szárítóipar és a konzervipar számára. Friss fogyasztásra sokkal kevesebbet használunk, mint a feldolgozóipar.

Kedvet csinálnak a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz

2023. június 16. 10:41

A Zöldség- és Gyümölcsnapot idén negyedik alkalommal hirdeti meg az Európai Friss Csapat program, hagyományosan június 17-ére, amikortól a hazai gyümölcsszezon a kezdetét veszi. A kezdeményezés célja kedvet csinálni a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz, valamint népszerűsíteni a hazai agrárium igazán zamatos, szezonális termékeit.