5℃ -4℃
február 21. Eleonóra, Zelmira, Péter
Zöldség

Hajtatott paradicsom fitotechnikai munkái I. – Paradicsom felkötözése, szár rogyasztása és kacsozás

Agrofórum Online

Az elmúlt években tapasztalt munkaerő-drágulás a hajtatott növények közül a paradicsomot érintette leginkább. A szedés, ami általában a kertészeti növények esetében a kézimunkának legkevesebb részét teszi ki - a hajtatott paradicsomnál ez mindössze ~30% - viszont más zöldségfélékhez képest jelentős az ápolási, azon belül is a fitotechnikai munka aránya, ami nem gépesíthető.

A kertészek, egyrészt a munkaerő-, másrészt az energiaköltségek drágulásának betudhatóan a lényegesen nagyobb beruházási költségeket igénylő talaj nélküli termesztés felé fordultak, ahol lehetőség nyílik a nagyobb termésátlagokkal a növekvő költségeket ellensúlyozni, a termésbiztonságot javítani. Ugyanakkor még mindig jelentős felületet tesznek ki azok a gazdaságok, ahol talajon, lényegesen kisebb termésátlagok és szerényebb jövedelem mellett hajtatnak, ezekben az üzemekben is kulcskérdés a talpon maradás miatt a fitotechnikai munkák szakszerű végzése, a költségek ilyen vonatkozású csökkentése.

A növényápolási munkák két csoportra oszthatók:

  • ökotechnikai munkák (klímaszabályozás, növényvédelem, öntözés, tápanyagellátás) és
  • fitotechnikai munkák (növények felkötözése, zsinórra vezetése, levelezés, oldalhajtások eltávolítása, tetejezés stb.).

Hajtatásban a paradicsomot zsinór segítségével támrendszerre vezetik, ebből adódóan az első ápolási munkafázis a felkötözés, azaz a növények rögzítése. Két módja van:

  • kései ültetésű, azaz a rövid tenyészidejű hajtatásnál elegendő a zsinór egyik végét a növény nyakához (szárához) kötni, vagy ültetéskor a tápkocka alá a földbe elhelyezni, a másikat a növénytartó dróthoz felkötni, illetve
  • hosszabb termesztésnél – így a talaj nélküli hajtatás esetén is – a zsinórt először speciális kampóra vagy kerekes rögzítőre tekerik, amely lehetővé teszi a zsineg hosszának változtatását, és csak ezt követően kötik a huzalhoz.

A munkához némi gyakorlatra és tapasztalatra van szükség, hogy a zsineg elég biztosan tartsa a növényt, ugyanakkor idővel ne szorítsa el a szárat.

A zsineg hossza, azaz a függőleges állapotban levő szárrész magassága mindig a termesztő berendezéstől függ. Kisebb légterű fóliák alatt 2-2,5 méter (1. kép), modern üvegházakban 3-4 méter. Fontos, hogy a funkcióképes levelekkel bíró szárrész és a zöld fürtök ne elfektetve, hanem függőleges helyzetben legyenek.

1. kép: Hagyományos felkötözés kisebb légtérrel rendelkező fóliablokk hajtatóházban.

A szár zsineg köré történő igazítását, vagy ismertebb nevén a tekerést folyamatosan kell végezni. A hajtásnak a zsinórhoz mindig azonos irányba történő igazításával elkerülhetjük a növény lecsúszását. A hagyományos tekerés helyett – ami generatív irányba befolyásolja a fejlődést – egyre gyakrabban rögzítik a szárat műanyag tartókkal, klipszek segítségével (2. kép). A tekeréssel ellentétben a műanyag tartós rögzítés vegetatív növekedést indukál, és azáltal, hogy a szár nem érintkezik a zsineggel, csökken a szürkepenész fertőzésének veszélye.

2. kép: A paradicsomszár tekerése helyett egyre több kertészetben a szár rögzítéséhez műanyag klipszeket használnak.

Rogyasztásnak (szárelfektetésnek) elsősorban a hosszú-kultúrás termesztésben van jelentősége, ahol a paradicsom szára a tenyészidő végére a 10-12 métert is eléri. A növekedési ütemtől függően a zsinórt folyamatosan hetente, másfél hetente utána engedik, és a csupasz szárakat a földbe szúrt alátámasztó vasakra fektetik. A tartókat 1,0-1,5 méterenként helyezik el olyan magasságban, hogy a még érésben lévő fürtök ne érjenek a talajhoz (3. kép).

A kacsozást, a levelezés mellett a legtöbb folyamatos kézimunkát igénylő tevékenységet célszerű minél korábban elvégezni, mikor még a hajtások hossza nem haladta meg az 5-6 cm-t. Ekkor még nem jelentős a letört kacsokkal járó energiaveszteség, és a keletkező nyílt sebfelület is kisebb, amiből adódóan mérsékeltebb a baktériumos, de mindenekelőtt a gombás fertőzésnek (botrítisz) a veszélye. Ez utóbbi jelentősége nem elhanyagolható, ha arra gondolunk, hogy milyen nehéz a szedés idején a vegyszeres védekezést az élelmezési várakozási idő pontos betartásával megvalósítani.

Vannak, akik vitatják a korai, egészen rövid kacsok eltávolítását, mondván az ilyen rövid kacsok után új oldalhajtások fejlődnek. Ha nem valami rendkívül vilurens fajtáról, vagy nagyon erős vegetatív jellegű növekedésről van szó, ez nem történik meg. A hajtások eltávolítását ugyancsak növényvédelmi okokból kifolyólag tanácsos kézzel és nem késsel vagy ollóval végezni a vírusfertőzések elkerülése érdekében.

Nem tépjük a levélhónaljból kifejlődő oldalhajtásokat, hanem törjük, olyan formán, hogy az egyik ujjunkkal a kacsot megtámasztjuk, a másikkal egy határozott mozdulattal felfelé emelve lepattintjuk. Ezzel elkerülhető a nagy sérülési felület, ami a fertőzések gyakori helye (4. és 5. kép).   A sebfelület gyorsabb beszáradása miatt – amennyire ezt a munkaszervezés lehetővé teszi – jobb, ha a reggeli, illetve déli órákra időzítjük, amikor a beszáradás gyorsabb. (Ilyenkor a növényturgor is nagyobb, könnyebben pattan, és nem tépődik, szakad a kacs vagy a levél.) Kivételnek tekinthető az az eset, amikor télen vagy kora tavasszal nagyon rosszak a fényviszonyok, és ebből adódóan gyenge a lombnövekedés, ilyenkor érdemes átmenetileg a felső egy-három oldalhajtást meghagyni addig, amíg a növény kondíciója javulni kezd. Ugyanakkor kései eltávolításukkal jelentős mértékben rontjuk az alsóbb levelek és fürtök fényellátottságát, levegőzöttségét.

Az utóbbi időben terjed az oltott palánta használata, ami az alany hatásának köszönhetően erősebb vegetatív növekedést, és intenzívebb virágrügyképződést generál, lehetőséget adva arra, hogy 2-3 szárat neveljünk egy növényből.

6. kép: Két szárra történő nevelés esetén a hajtások rögzítése megoldható műanyag tartókkal.

Így a növénysűrűség a berendezéstől függően télen 2-2,5, nyáron 3,3-4,2 növekedési csúcs (hajtás) négyzetméterenként, ezeket vagy műanyag tartók segítségével rögzítjük a főszárat tartó zsineghez (6. kép), vagy csak egyszerűen arra rátekerjük. A növénycsúcs számának növelését alapvetően az ültetés ideje, a fajta, a palánta típusa és a növénykondíció határozza meg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sárgarépák érzékszervi jellemzőinek vizsgálata

2025. február 17. 07:10

A termesztőket mindig foglalkoztatta, hogy a különböző földrajzi régiókban termesztett répák között milyen különbségeket lehet kimutatni.

Egyre nagyobb figyelmet kap a retek

2025. február 10. 09:40

Az ősi retekfajták gyökere hosszúkás és kúpos. Az új fajták ugyanakkor hengeresek, gömbölyűek vagy lapítottak.

Az édesburgonya fóliatakarásos termesztése

2025. február 5. 08:10

A batáta üzemi termesztése Magyarországon a Dél-Alföldre korlátozódik, körülbelül 120 hektáros termőterületre.

Vessem vagy ültessem a zöldségféléket? És mikor?

2025. január 13. 13:10

A vetőmagot és palántát vásárlók, akik egyben fogyasztók is, a legjobb genetikai tulajdonságokat és a legjobb minőségi paramétereket várják el a szaporítóanyagtól.

Hogyan válasszunk a fajták közül, ha zöldségeket termesztenénk?

2025. február 10. 04:37

Szeretnék palántát nevelni, de minden zöldségfaj esetében rengeteg fajta kapható. Hogyan válasszak a fajták közül?

Tovább nőtt az állati takarmány külkereskedelme

2021. július 6. 04:37

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala áprilisban a kivitelben 5,0%-kal, a behozatalban 7,7%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Káposzta: vitaminbomba 4 ezer hektárról

2020. október 4. 04:37

A káposztafélék azon kevés, fontos zöldségfélék közé tartoznak, amelyekből szinte egész évben hazai termesztésből lehetne a fogyasztási igényeket kielégíteni.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Június

2023. június 14. 05:37

Júniusban van talán a legkönnyebb dolgunk, ha fontos számunkra, hogy szezonális gyümölcsöket, zöldségeket és fűszernövényeket részesítsünk előnyben.