A tökfélék családjába tartozó növény Közép- és Dél-Amerika trópusi területein őshonos, onnan került Európába, Amerika felfedezése után. A kertben jelentős helyigényű növény, méretes termése változatosan felhasználható.
Magyarországon 2021-ben – a területalapú támogatási adatok szerint – körülbelül 1770 hektáron termesztettek sütőtököt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legnagyobb a termőterület (több mint 330 hektár), de 200 hektár fölött volt Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben is a termesztési terület.
A sütőtök meleg és fényigényes növény, magjai 12 fokos hőmérséklet felett indulnak csírázásnak.
A talajok közül a hideg, vízállásos, erősen savanyú talajokat nem kedveli, egyébként szinte bármilyen talajtípusban megterem, feltéve, ha a talaj tápanyagokban gazdag. A sütőtök tápanyag és vízigénye is kimondottan nagy, a talajt mindenképp gazdagítsuk istállótrágyával és a műtrágyázásról se feledkezzünk el.
Jó megoldás az is, ha egy jókora komposzthalmon termesztjük.
A megfelelő növekedéshez és fejlődéshez egyenletesen nedves körülményekre van szüksége. A sütőtök további gondozása meglehetősen egyszerű, mivel betegségek és kártevők jellemzően nem károsítják, ezért a növényvédelemmel nem kell foglalkoznunk.
Teendőként a kapálást, gyomlálást lehet megemlíteni, illetve hasznos, ha az indákat eligazgatjuk, hogy egyenletesen takarják a talajt. A termést késő ősszel lehet betakarítani, ekkor a sütőtök ezüstfehér héja megkeményedik, a lombozat pedig fokozatosan elszárad.
A sütőtököt fűtetlen, de fagymentes helyen tárolhatjuk.
A sütőtök magjait április végétől vethetjük szabadföldbe, de nevelhetünk palántákat is, melyeket a fagyveszély elmúltával május közepétől ültethetünk ki a szabadba. A palántaneveléshez laza szerkezetű földkeverékkel vagy komposzttal töltsünk meg kis műanyag poharakat. Egy pohárba egy magot vessünk el kb. 2 cm mélyre és öntözzük meg. A poharakat meleg, napos helyre kell tenni a csírázáshoz. A palántákat edzés után a fagyosszenteket követően lehet kiültetni a szabadba.
A sütőtök gyökerei sérülékenyek, óvatosan ültessük el őket. A szabadföldbe való vetéshez először készítsünk fészkeket egymástól 2 méteres távolságra, mivel a sütőtök a későbbiekben nagy helyet igényel majd.
Emeljük ki a talajt egy kb. 40 cm-es körben, és terítsünk a gödörbe érett istállótrágyát, majd takarjuk be a földdel. Egy-egy ilyen fészekbe 3-4 magot vessünk el április végén. A kikelt palántákat 3-4 leveles korukban ritkítjuk, úgyhogy fészkenként 2 növény maradjon, a maradék palántát átültethetjük máshova. Gondozzuk tovább a palántákat a fent írtak szerint.
Sütve rendkívül ízletes, magja pörkölve kiváló ropogtatni való és alkalmas olaj sajtolására is. A konzerviparban ivólevek, bébiételek alapanyagául szolgál, gyümölcsízek töltelékanyagaként is hasznosítják. Laktató krémlevest vagy pikáns chutney-t is készíthetünk belőle.
Néhány sütőtök fajta: Nagydobosi, Orange, Kiszombori, Óvári hengeres, Ibiza, Butternut, Nectar, Beja, Uchiki kuri. Nálunk 3 fajta van folyamatos termesztésben: a Nagydobosi, az Orange és a Kiszombori.
(Fotó: Kiss Katalin/Facebook)