Zöldség

Óvatosan a fejtrágyával és az öntözéssel a tárolt zöldségfajoknál

Agrofórum Online

Minél nagyobb egy zöldség fajlagos tápanyagigénye, minél nagyobb a várható termés nagyságából adódó trágyaadag, minél hosszabb a tenyészidő, annál valószínűbb, hogy a kijuttatandó műtrágyát meg kell osztani, több részletben kell kiadni, azaz egyszer vagy többször fejtrágyázni kell, amit tovább módosít a termesztési technológia és a talaj kötöttsége.

1. ábra: A sok csapadék és bőséges nitrogéntrágyázás következtében felrepedt termés

A nagy tápanyagigényű, hosszú tenyészidejű, ipari és tárolási zöldségfélékre a trágyamegosztás szabálya mindenképpen érvényes (1. táblázat).

1. táblázat: Trágyamegosztás sárgarépa és gyökérpetrezselyem esetében (%)

Fajta Hatóanyag Alaptrágya (%)* Indítótrágya (%)* Fejtrágya (%)*
  Korai répa és korai gyökérpetrezselyem N -** 50 50
P2O5 80-90 10-20
K2O 80-90 10-20
  Ipari és tárolási répa és gyökérpetrezselyem N -** 10-20 80-90
P2O5 80-90 10-20
K2O 50 25 25

* Kijuttatásra kerülő összes hatóanyag százaléka
** Kivételes esetben (pl. pentozán hatás ellensúlyozása) 10-20 % adható  

Ugyan a gyökérzöldségfélék sóérzékenysége (túltrágyázás iránti érzékenysége) a csírázás idején a legnagyobb, később ritkán figyelhető meg esetükben túltrágyázásból adódó kár, mégis a több száz kiló nitrogént és káliumot megosztva, csak több adag fejtrágya formájában szabad kiszórni. Az egy-egy alkalommal kiadható műtrágya mennyiséget (hatóanyagban) a 2. táblázat ismerteti. 

2. táblázat: Gyökérzöldségek esetében egyszerre kiadható legnagyobb műtrágyaadag (kg/ha illetve gramm/10 m2)

Hatóanyag Alaptrágya Indítótrágya Fejtrágya
N 80 50 50
K2O 300 150 150

A magasabb víz- és tápanyag-megkötő képességgel rendelkező talajokon (pl. vályogtalajok, humusztalajok) mindig kisebb a perzselés veszélye, szemben a homokkal, ahol a tápanyag-kimosódás is nagyobb. Ebből adódóan az alacsony humusztartalmú homokon még több, de kisebb trágya adagok használata indokolt.

A fejtrágyázások időpontját célszerű a növény fejlettségéhez, fenológiai fázisaihoz igazítani, akkor adni a fejtrágyát (a tápoldatot), amikor az egyes tápanyagok a legjobb hatékonysággal érvényesülnek. A répa és a petrezselyem esetében az első fejtrágyát 6-8 cm-es növénymagasságnál, a másodikat 12-15 cm-es, míg a harmadik fejtrágyát 20-25 cm-es fejlettségnél, illetve ezt követően jutassuk ki.

A későn, a betakarítás előtti hetekben adott tápanyag, mindenek előtt a nitrogén – mint a víz is – a tárolhatóságot rontja, a termés repedését okozhatja (1 kép)..

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért romlik meg a zöldség? Tartsa frissen egész télen!

2025. november 22. 08:10

A gondos őszi betakarítás és a szakszerű téli tárolás döntően befolyásolja a zöldségek eltarthatóságát és vitamintartalmát.

HOLARAS hagymatermesztési gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 19. 13:10

Az állattenyésztés (takarmányozás és silózás) és a vöröshagyma betakarítás gépeire specializálódott, 114 éves gépgyártói múlttal rendelkező holland Hoopman Machines BV gépgyártó cég Holaras márkával forgalomba hozott gépei kiváló minőségű, stabil gépek - erről győződhettünk meg a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon.

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

Hűtőben tárolja a hagymát? Nagy hibát követ el!

2025. november 17. 11:10

A legtöbben rossz helyen tartják a hagymát – és emiatt hamar megrohad. Nézd meg, hová kell tenned valójában!

Milyen zöldségfajok alkalmasak másodvetésre?

2023. július 21. 04:39

Milyen zöldségfajok és hogyan nevelhetők másodvetéssel a kertben? Válaszukat előre is köszönöm!

Régi-új kedvelt zöldségünk, a spenót

A spenót felhasználását tekintve fontos ipari növény a mélyhűtőipar, a szárítóipar és a konzervipar számára. Friss fogyasztásra sokkal kevesebbet használunk, mint a feldolgozóipar.

Nufarmer Magazin Kertészeti Különszám (+pdf)

2019. július 26. 08:33

A kertészetekben megjelenő kórokozók és kártevők elleni sikeres fellépéshez speciális ismeretekre, valamint egyszerre hatékony és a fogyasztókra veszélytelen hatóanyagokra van szükség.

Szabadföldi zöldségtermesztés a hétvégi telkünkön talajtakarással

2018. április 25. 14:40

Községeink határában elterülő, családi tulajdonban lévő kisebb telkek sok lehetőséget rejtenek magukban. Többek között megteremhet rajta számos zöldség- és gyümölcsféle is a család szükségletének kielégítésére.