Zöldség

Óvatosan a fejtrágyával és az öntözéssel a tárolt zöldségfajoknál

Agrofórum Online

Minél nagyobb egy zöldség fajlagos tápanyagigénye, minél nagyobb a várható termés nagyságából adódó trágyaadag, minél hosszabb a tenyészidő, annál valószínűbb, hogy a kijuttatandó műtrágyát meg kell osztani, több részletben kell kiadni, azaz egyszer vagy többször fejtrágyázni kell, amit tovább módosít a termesztési technológia és a talaj kötöttsége.

1. ábra: A sok csapadék és bőséges nitrogéntrágyázás következtében felrepedt termés

A nagy tápanyagigényű, hosszú tenyészidejű, ipari és tárolási zöldségfélékre a trágyamegosztás szabálya mindenképpen érvényes (1. táblázat).

1. táblázat: Trágyamegosztás sárgarépa és gyökérpetrezselyem esetében (%)

Fajta Hatóanyag Alaptrágya (%)* Indítótrágya (%)* Fejtrágya (%)*
  Korai répa és korai gyökérpetrezselyem N -** 50 50
P2O5 80-90 10-20
K2O 80-90 10-20
  Ipari és tárolási répa és gyökérpetrezselyem N -** 10-20 80-90
P2O5 80-90 10-20
K2O 50 25 25

* Kijuttatásra kerülő összes hatóanyag százaléka
** Kivételes esetben (pl. pentozán hatás ellensúlyozása) 10-20 % adható  

Ugyan a gyökérzöldségfélék sóérzékenysége (túltrágyázás iránti érzékenysége) a csírázás idején a legnagyobb, később ritkán figyelhető meg esetükben túltrágyázásból adódó kár, mégis a több száz kiló nitrogént és káliumot megosztva, csak több adag fejtrágya formájában szabad kiszórni. Az egy-egy alkalommal kiadható műtrágya mennyiséget (hatóanyagban) a 2. táblázat ismerteti. 

2. táblázat: Gyökérzöldségek esetében egyszerre kiadható legnagyobb műtrágyaadag (kg/ha illetve gramm/10 m2)

Hatóanyag Alaptrágya Indítótrágya Fejtrágya
N 80 50 50
K2O 300 150 150

A magasabb víz- és tápanyag-megkötő képességgel rendelkező talajokon (pl. vályogtalajok, humusztalajok) mindig kisebb a perzselés veszélye, szemben a homokkal, ahol a tápanyag-kimosódás is nagyobb. Ebből adódóan az alacsony humusztartalmú homokon még több, de kisebb trágya adagok használata indokolt.

A fejtrágyázások időpontját célszerű a növény fejlettségéhez, fenológiai fázisaihoz igazítani, akkor adni a fejtrágyát (a tápoldatot), amikor az egyes tápanyagok a legjobb hatékonysággal érvényesülnek. A répa és a petrezselyem esetében az első fejtrágyát 6-8 cm-es növénymagasságnál, a másodikat 12-15 cm-es, míg a harmadik fejtrágyát 20-25 cm-es fejlettségnél, illetve ezt követően jutassuk ki.

A későn, a betakarítás előtti hetekben adott tápanyag, mindenek előtt a nitrogén – mint a víz is – a tárolhatóságot rontja, a termés repedését okozhatja (1 kép)..

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A zöldhagyma hajtatása: fólia alatt a fagyot is elviseli

2024. december 11. 11:10

Vannak, akik már ősszel talajba duggatják, és a tél folyamán fóliát húznak rá, a hideg, nagyobb fagyok beállta előtt fóliával betakarják.

Növénytermesztés egész évben: így építsünk walipinit!

2024. december 11. 06:40

A hagyományos, felszín feletti üvegházakkal ellentétben a walipini üvegház a föld természetes szigetelését és a napenergiát használja.

16 zöldség, amit télen is termeszthetünk

2024. december 5. 06:40

A tartós hideg hatására a növények anyagcseréje lelassul, és a cukor, valamint más ízanyagok a levelekben, gyökerekben és gumókban halmozódnak fel.

Fóliasátrak saját célú zöldségellátásra, II. rész – Fóliatípusok, tartozékaik, építésük és üzemeltetésük

2024. december 4. 11:40

Építésnél ügyeljünk arra, hogy a széllel, viharokkal szembeni biztonságot csak a tökéletesen megfeszített fólia adja!

A gyümölcs- és zöldségtermelés fele nem hoz nyereséget

2023. november 1. 17:10

Egy jelentés szerint az elmúlt három évben a zöldség- és gyümölcstermelés költségei masszívan megemelkedtek és a globális kínálat mintegy 60 százalékát veszteségessé tette.

GLOBUS: A nagyjából jó nem elég, csak a százszázalékos…

2019. november 11. 11:06

Elsősorban borsó, kukorica és zöldbab, illetve szárazáru feldolgozása történik a GLOBUS-nál. A borsó, a kukorica és a zöldbab egyaránt hazai termelőktől érkezik a gyárba.

Nem mi szabjuk meg, milyen utat választunk, hanem a környezetünk...

2021. január 5. 10:39

"Azt, hogy milyen FruitVeB-et szeretnénk, leginkább az határozza meg, hogy milyen ágazatot képzelünk el. Víziónk egy olyan zöldség-gyümölcs ágazat, melyben magas színvonalon működő, európai léptékben versenyképes, termelési színvonalukban homogén termelő és feldolgozó üzemek állítják elő az ország önellátásához szükséges árumennyiséget és elégítik ki az exportpiac igényeit." Interjú Dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeB új elnökével.

Élelmiszer-pazarlás megelőzése szüretkor

2023. szeptember 26. 11:40

A zöldségek és gyümölcsök feldolgozása nemcsak az öngondoskodást teszi lehetővé, de csökkenti a kidobni való alapanyag mennyiségét is.