Zöldség

Sárgul a palánta levele kiültetés előtt és után (paprika, paradicsom, káposztafélék)

Agrofórum Online

A palántanevelésben többnyire tiszta tőzeget vagy tőzegkeverékeket használunk, amelyek nagy abszorpciós kapacitásukból adódóan erősen megkötik a tápanyagokat, és ha nincs jelentős mennyiségű tápanyaggal dúsítva a tőzeg, a növények nehezebben tudják az egyes tápelemeket hasznosítani.

Kiültetés után gyakran az idősebb levelek nekrózist mutatnak

Főleg a foszfor esetében áll fenn annak veszélye, hogy hiánya következtében a palánták fejlődésben visszamaradnak, a növények gyökérrendszere fejletlen, később kezdenek virágozni, gyakran rosszul is kötnek. A tápkockaföldbe kijuttatott tápanyagokat a fejletlen gyökérzet nehezebben, és csak késéssel tudja hasznosítani, ami a gyengébb minőségen kívül a palántanevelési időt is jelentősen megnöveli. Ilyen esetben a lomblevelek megjelenését követően, a levélen keresztül adott, jól oldódó, foszforsúlyos komplex műtrágyák hatása, már néhány nap után jól érzékelhető. Javasolt a hígabb (0,1-0,2%-os) oldat ismételt használata.


Tápanyaghiányos tőzegben nevelt, gyenge gyökeret fejlesztő palánta

Ismert jelenség hajtatásban, de szabadföldön is, hogy a paprika, a paradicsom, a dinnye és az uborka, valamint a káposztafélék palántáinak alsó, idősebb levelei a kiültetést követő egy-két nap után megsárgulnak.  Minél kisebb tápkockában neveltük a palántát – különösen, ha szálas palántát ültetünk – a jelenség annál feltűnőbb, ami azzal magyarázható, hogy a hideg talajban a gyökértevékenység lelassul, valamint a felszedéskor megsérült gyökerek nem képesek a talajból a tápanyagokat olyan mennyiségben és ütemben felvenni és továbbítani, mint ahogy azt a meleg fólia alatt illetve szabadban, napsütéses időben a fejlődő lombozat igényelné. Ilyen esetben a kiültetést követő napon végzett lombtrágyázás jó hatású, átmenetileg helyettesíti a funkciójában korlátozott gyökereket. Tekintettel arra, hogy a tápanyagfelvétel zavara valamennyi tápelemet érinti, célszerű komplex (valamennyi növényi tápelemet tartalmazó) lombtrágyát híg töménységben (0,1-0,2%), rögtön az ültetést követően használni.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Téli Parázs: a nagydobosi sütőtök újjászületése

2025. április 17. 08:10

Egy házaspár húsz éve dolgozik azon, hogy a legendás nagydobosi sütőtök újra méltó helyére kerüljön a magyar gasztronómiában.

Az oltott növények jelentősége a zöldséghajtatásban

2025. április 2. 11:10

Az oltást eredetileg a monokultúra miatt kezdték el használni, hogy növényvédelmi problémákat kerüljenek el általa.

A magyar dinnyetermesztők átálltak a vöröshagymára is

2025. február 24. 08:10

A vöröshagyma termesztése csak profi termelés, és korszerű, magas hozamú fajták használata mellett jövedelmező.

Sárgarépák érzékszervi jellemzőinek vizsgálata

2025. február 17. 07:10

A termesztőket mindig foglalkoztatta, hogy a különböző földrajzi régiókban termesztett répák között milyen különbségeket lehet kimutatni.

Káposzta: vitaminbomba 4 ezer hektárról

2020. október 4. 04:37

A káposztafélék azon kevés, fontos zöldségfélék közé tartoznak, amelyekből szinte egész évben hazai termesztésből lehetne a fogyasztási igényeket kielégíteni.

Egyre több a káposztabolha

F. István kérdése: A káposztámat apró fekete bogarak rágcsálják. Mik ezek és hogyan tudok védekezni ellenük?

Fejeskáposzta-palánták integrált szemléletű táplálása

2019. március 24. 09:46

A fejes káposzta egyike azoknak a zöldségféléknek, mely étkezésünkben szinte heti sűrűséggel jelen van.

Már kaphatók a hajtatott magyar zöldségek

2018. április 11. 11:35

A kora tavaszi zord időjárás kevésbé érintette a zöldséghajtatást, így áprilistól már a teljes választéka elérhető a korai magyar zöldségeknek.