Zöldség

Sárgul a palánta levele kiültetés előtt és után (paprika, paradicsom, káposztafélék)

Agrofórum Online

A palántanevelésben többnyire tiszta tőzeget vagy tőzegkeverékeket használunk, amelyek nagy abszorpciós kapacitásukból adódóan erősen megkötik a tápanyagokat, és ha nincs jelentős mennyiségű tápanyaggal dúsítva a tőzeg, a növények nehezebben tudják az egyes tápelemeket hasznosítani.

Kiültetés után gyakran az idősebb levelek nekrózist mutatnak

Főleg a foszfor esetében áll fenn annak veszélye, hogy hiánya következtében a palánták fejlődésben visszamaradnak, a növények gyökérrendszere fejletlen, később kezdenek virágozni, gyakran rosszul is kötnek. A tápkockaföldbe kijuttatott tápanyagokat a fejletlen gyökérzet nehezebben, és csak késéssel tudja hasznosítani, ami a gyengébb minőségen kívül a palántanevelési időt is jelentősen megnöveli. Ilyen esetben a lomblevelek megjelenését követően, a levélen keresztül adott, jól oldódó, foszforsúlyos komplex műtrágyák hatása, már néhány nap után jól érzékelhető. Javasolt a hígabb (0,1-0,2%-os) oldat ismételt használata.


Tápanyaghiányos tőzegben nevelt, gyenge gyökeret fejlesztő palánta

Ismert jelenség hajtatásban, de szabadföldön is, hogy a paprika, a paradicsom, a dinnye és az uborka, valamint a káposztafélék palántáinak alsó, idősebb levelei a kiültetést követő egy-két nap után megsárgulnak.  Minél kisebb tápkockában neveltük a palántát – különösen, ha szálas palántát ültetünk – a jelenség annál feltűnőbb, ami azzal magyarázható, hogy a hideg talajban a gyökértevékenység lelassul, valamint a felszedéskor megsérült gyökerek nem képesek a talajból a tápanyagokat olyan mennyiségben és ütemben felvenni és továbbítani, mint ahogy azt a meleg fólia alatt illetve szabadban, napsütéses időben a fejlődő lombozat igényelné. Ilyen esetben a kiültetést követő napon végzett lombtrágyázás jó hatású, átmenetileg helyettesíti a funkciójában korlátozott gyökereket. Tekintettel arra, hogy a tápanyagfelvétel zavara valamennyi tápelemet érinti, célszerű komplex (valamennyi növényi tápelemet tartalmazó) lombtrágyát híg töménységben (0,1-0,2%), rögtön az ültetést követően használni.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

Hűtőben tárolja a hagymát? Nagy hibát követ el!

2025. november 17. 11:10

A legtöbben rossz helyen tartják a hagymát – és emiatt hamar megrohad. Nézd meg, hová kell tenned valójában!

A hobbi, ami értéket teremt - paprikaszószok formájában

2025. november 12. 04:56

Oravecz Kristóf századosnál, a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár pilótájánál jártunk. Kristóf hobbija a paprikaszósz készítés. A hobbiból kisebb vállalkozás lett.

A fokhagyma termesztése és helyes betakarítása

2025. november 7. 16:10

A fokhagyma termesztése néhol már több ezer évre nyúlik vissza a történelemben. Hazánkban és a legtöbb európai országban azonban ez csak néhány évszázados múltat jelent.

Értékes zöldségnövényeink I. rész

2018. június 29. 07:17

Hüvelyesek, levélzöldségek, káposztafélék. Nap mint nap használjuk, fogyasztjuk őket, mivel számtalan ételünknek elengedhetetlen alkotórészei, és kiskorunktól kezdve az „egyed, gyermekem, mert egészséges” kategóriába kerültek az érték- és étrendünkben.

A káposzta növényvédelmének nehézségei

2018. július 31. 08:34

Mintegy 22 hektár különböző káposztaféle (fejes-, vörös-, kel-) növényvédelmi szakirányítójaként szeretném megosztani gyakorlati tapasztalataimat a káposztafélék növényvédelmének legfőbb nehézségeiről.

Több lehet a hajtatott paradicsom és az uborka idén

2019. június 1. 10:33

A mennyiségi növekedés hatására a termelői árak és a fogyasztói árak is apadnak, jelentős árcsökkenésre azonban a "lecsószezonig" még várni kell, az június végén, július elején várható.

Már kaphatók a hajtatott magyar zöldségek

2018. április 11. 11:35

A kora tavaszi zord időjárás kevésbé érintette a zöldséghajtatást, így áprilistól már a teljes választéka elérhető a korai magyar zöldségeknek.