Tápanyag-utánpótlás

Szerves trágyák jelentősége és használata a zöldségtermesztésben, II. – Takarmányozás és az alom hatása a trágya tulajdonságaira

Agrofórum Online

Előző írásban ismertettük a zöldségtermesztésben leginkább használatos állati eredetű szerves trágyákat, továbbá kertészeti szempontból legfontosabb tulajdonságaikat. De tudni kell, hogy a trágyák használhatóságát a tenyészállaton kívül befolyásolja még a feletetett takarmány, valamint nagymértékben az alom minősége és mennyisége is.

A feletetett takarmányban lévő szerves anyagok az állat anyagcsere-folyamatai lévén felbomlanak, nagyobb részt beépülnek az állat szervezetében, de kisebb mennyiségben az ürülékkel együtt el is távoznak.

Az ürülék összetétele függ az állatfajtól, de a feletetett takarmánytól is. Az ürülékben lévő anyagok eredetük szerint lehetnek: az állat számára emészthetetlen és emészthető, de az állat által valamilyen okból nem hasznosítható anyagok, anyagcsere folyamatok bomlástermékei és nagyszámú mikroorganizmusok, mindenekelőtt baktériumok.

Az állati trágya összetételét, így a minőségét is jobban az állatfaj, mint a feletetett takarmány határozza meg.

Az alom a szerves trágyákhoz adott, illetve az állatok alá terített, jó nedvszívó képességgel rendelkező anyag, három tulajdonság alapján szokás alkalmasságukat értékelni:

  • nedvszívó képesség,
  • lebomlási sebesség és 
  • növényi tápanyag-szolgáltató képesség.

Nedvszívó képesség tekintetében kiemelkedő a szalma (minél apróbb, annál nagyobb), tömegének 300-350%-át is képes nedvességből felvenni. Egyéb növényi maradványok, szár és lomb mellett (pl. hüvelyesek) számításba jöhetnek faipari melléktermékek, mint faforgács, fűrészpor, faháncs, továbbá lomblevelű fák avarja. Ez utóbbiakat a kisebb gazdaságokban használják egyik-másik kitűnő nedvszívó képességgel és talajszerkezet javító hatással is rendelkezik. 

Lebomlási sebességük – ami nem minden esetben cél a zöldségtermesztésben – a lignintartalmukkal van összefüggésben. Magas lignin tartalmú a fűrészpor és a gyaluforgács, a magas sótartalmú (pl. baromfitrágyák) közömbösítésére kiválóan alkalmasak.

Leggyorsabb lebomlással a szalma rendelkezik.

A tőzegeket, tőzegkorpákat környezetvédelmi okok (védettségük) miatt egyre inkább kimaradnak a számításba jöhető anyagok közül, holott kertészeti szempontból nagyon jól kezelhető alomanyagok voltak.

Az alomanyagok magas lignin- és cellulóz tartalom kapcsán egy gyakori jelenségre, a pentozán hatásra is ki kell térni, mint növényi szempontból káros biokémiai folyamatra. Az említett magas széntartalmú szerves anyagok bontását, mineralizációját vagy más néven ásványosodását baktériumok végzik, a mineralizáció során ezekből az anyagokból a nitrogén mobilizálódik, a növény számára felvehetővé válik.

A folyamat fordítottja az immobilizáció, amely alkalmával az ásványi nitrogén megkötődik a szerves anyagban, ilyenformán a növény számára nem használható formává alakul át. Egy talajban mennyi a szabad nitrogén, mennyi mobilizálódik és mennyi kötődik a szerves anyaghoz, azt alapvetően talajban lévő szerves vegyületek szén és nitrogén aránya határozza meg.

Az alom mineralizációjának első lépéseként a baktériumok szaporodnak el, majd csak ezt követően kezdik bontani a növényi részeket, a cellulózt, a lignint. A baktériumok felszaporodásához jelentős mennyiségű nitrogénre van szükség, amit a talaj szabad nitrogén készletéből vonnak el. Ha nincs elegendő a talajban, a növény elöl is elveszik, saját maguk fehérjéinek építésére használják fel, és csak ezt követően kezdik a cellulózt lebontani.

Ilyenkor a talajban a növény számára hasznosítható nitrogénből hiány alakulhat ki, tünetei: alsó levelek klorózisa, levelek merev tartása, lassabb növekedés, stb. Az így kialakuló, nitrogén hiányából adódó betegséget pentozánhatásnak nevezzük.

A nitrogén hiány kialakulása és mértéke, a talaj és a szerves anyag szén (C) – nitrogén (N) arányától függ. Amennyiben a talajok nitrogénben jól ellátottak, nem, vagy csak kicsi a valószínűsége a pentozán hatás kialakulásának.

Amennyiben a C:N arány nagyobb, mint 50, azaz a szén mennyisége több mint ötvenszerese a nitrogénnek, a szénhidrátbontó baktériumok felszaporodása indul meg, elvonják a nitrogént a növény elől, és jelentkezik a pentozánhatás.

Minél tágabb ez az érték, minél nagyobb a különbség a szén és a nitrogén között, annál súlyosabb hiány kialakulásával kell számolni. Kedvezőnek abban az esetben nevezhető a C:N arány, ha nem magasabb, mint 20-30:1-hez. Az immobilizáció, a nitrogén lekötődése akkor is megindulhat, ha olyan szerves trágyát használunk, amelynek magas a cellulóztartalma, vagyis magas alomtartalom mellett kevés a vizelet és bélsár részaránya. Ősszel a kertekben a lehullott és komposztálatlan lomb leforgatásakor gyakran ugyanez a jelenség játszódik le. 

Zöldtrágyázáskor is – bár zöldségfélék esetében ritkábban alkalmazzák – szintén kialakulhat a pentozán hatás. A gabonafélék betakarítása után előfordulhat, hogy a tarlón maradó, jelentős mennyiségű szármaradvány magas cellulóz tartalmából adódóan, sok a talajban a szén a nitrogénhez képest.

Valamivel kedvezőbb a helyzet a kukoricaszár bemunkálásával, ez esetben a C:N arány 45-50:1, de ilyenkor is van esélye a nitrogén hiány kialakulásának (1. táblázat). A pillangósok (szántóföldiek lucerna, herefélék, csillagfürt, bükkönyfélék, lencse, kertészeti növények közül bab, borsó) köztudottan nitrogéngyűjtők a gyökereiken található baktériumok miatt, továbbá magas fehérjetartalmukból adódóan is sok nitrogént tartalmaznak, a C:N arány az esetükben 10-25:1-hez, ami nagyon kedvező, leszántásuk alkalmával pentozánhatással nem kell számolni. 

Szerves anyag    C:N        arányPentozánhatás kialakulásának valószínűsége
Friss fű      12:1nem várható
Zöldséghulladék  14-15:1nem várható
Érett komposzt  20-30:1nem várható
Burgonyaszár  25-30:1minimális/nincs
Jól kezelt szerves trágya  20-30:1nincs
1. táblázat: A C:N arány és a pentozánhatás várható mértéke (Jócsik, 1962 és Nagy, 1993 nyomán)

(Fotó: jolanchapin/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Pétisó, a nitrogén-utánpótlás világbajnoka

2025. október 31. 19:10

A Pétisó 1932 óta a magyar gazdák megbízható nitrogénforrása: nem savanyítja a talajt, sőt kalciummal és magnéziummal is gazdagítja.

A jó indulás fél siker – mi történik a kalászosokban ősszel?

2025. október 22. 15:10

Az őszi kalászosok sikerének háromnegyede már ősszel eldől – a gyökérfejlődés és a bokrosodás most határozza meg a jövő évi hozamot.

A szerves anyagok lebontását elősegítő mikrobiális talajélet

2025. szeptember 29. 09:10

A szerves anyagok lebontása nélkül nincs talajtermékenység – de mi minden befolyásolja a folyamatot?

Keserűsó: a rózsák titkos fegyvere

2025. szeptember 27. 08:10

A keserűsó segít a rózsák egészségében és virágzásában – természetes megoldás a dús és színes virágokért.

Az a jó, ha sötétebb a tojássárgája?

2024. november 6. 07:10

A tojássárgája színe, vagyis annak a mélysége azon múlik, hogy milyen tápon nevelkedett a tyúk, amelyiktől a tojás származik.

Gyom vagy kaszáló: amit a tavaszi szálfüvekről tudni érdemes

2022. május 17. 10:18

A gyom is lehet hasznos és a kisgazdaságokban lévő kaszálónak is nagy jelentősége van.

Megerősítette idei bevételi céljait a német BayWa Group

2019. november 15. 06:33

Az agrárüzletág első három negyedéves 8,19 milliárd eurós árbevétele 1,3 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőttinél, de az üzleti eredmény 18,1 százalékkal 65,8 millió euróra emelkedett.

Argentínából vásárolna kukoricát Spanyolország

2022. március 15. 09:37

Argentína kukoricaexportőrei megerősítették a Reuters hírügynökségnek, hogy megbeszéléseket folytattak a spanyol kormánnyal és iparával az esetleges kukoricaértékesítésről, és készek a további lépésekre.