Zöldség

Vegetatív vagy generatív fejlődés

Agrofórum Online

A kertész egyik legfontosabb, egyben legnehezebb feladata, hogy a növény termőegyensúlyát szabályozza. Ugyanis az erős generatív jelleg a termésminőség romlásához vezethet (apró termések), míg a túlzott vegetatív növekedés hatására a lombozat megerősödik, a bogyókat a növény lerúgja, vagy meg sem köti, ebből adódóan keveset terem.

Számos tényező határozza azt meg, hogy a növény fejlődése milyen irányt vesz. Maga a fajta is lehet generatív vagy vegetatív növekedésre hajlamos, ennek megfelelően beszélünk generatív jellegű fajtákról, illetve erős lombot fejlesztő, vegetatív növekedésre hajlamos fajtákról. Utóbbi időben ezeket a tulajdonságokat a fajtaismertető katalógusokban több faj esetében is feltüntetik (pl. paprika, paradicsom, uborka, stb.), mint fontos fajtatulajdonságot. A generatív jellegű fajták hamar virágoznak, gyorsan kötnek, lombozatukhoz képest sok termést nevelnek. Ezzel ellentétben a vegetatív növekedésűek viszonylag későn kötnek, levéltömegükhöz képest kevés bogyót növesztenek.

Előny vagy hátrány egy fajta esetében a vegetatív vagy a generatív jelleg? Előnynek, de hátránynak sem lehet tekinteni, viszont a termesztőnek pontosan tisztában kell lennie vele, ellenkező esetben igen komoly gondjai adódhatnak a károsan erős lombfejlődésből vagy a túlzott terméskötődésből. Az aránytalanul sok levelet fejlesztő növény keveset terem, nehezen köt, és a terméseit lassan tudja beérlelni. A túlzottan generatív jellegű növekedés esetén a növény korán fog teremni, de a termések a lombozat hiányában aprók maradnak, sőt idővel leáll, vagy nagymértékben lecsökken a növény növekedési üteme, gyakran csak apró, értékesíthetetlen, kényszerérett bogyók képződnek.

A fajta pontos ismeretében a kertésznek kell a környezeti tényezők szabályozásával és a fitotechnikai munkákkal (levelezés, kacsozás, metszés, tetejezés) a növény generatív és vegetatív egyensúlyát fenntartani, vagyis azt a lomb és termés arányt kialakítani, amelynél a fajta a jó minőség mellett a teljesítőképességének maximumát adja. Melyek azok a környezeti tényezők és technológiai elemek, amelyek a növény fejlődését az egyik vagy a másik irányba változtatják?

Télen, kora tavasszal a hőmérséklet és a fény (megvilágítás) az egyensúlyt nagymértékben befolyásoló tényezők, de a fűtés és a páratartalom szabályozásával, szellőztetéssel is jól lehet a generatív-vegetatív egyensúly fenntartását szabályozni. A sok víz, az állandóan nedves talaj a növény vegetatív jellegét fokozza, míg a talaj gyakori (átmeneti) kiszáradása a virágzást és a terméskötést serkenti. Télen, borús időben, részben növényvédelmi okok miatt is, a generatív növekedés fokozása érdekében kevesebbet öntöznek, igyekezni kell a talajt szárazon tartani (EC növelés). Miután a növények kötöttek, már nem kell erős terméselrúgással számolni, fokozatosan növelhetjük a víz- illetve tápoldat-adagokat.

Később, tavasszal, miután a fény (fényerő, megvilágítás időtartama) már nem korlátozó tényező az öntözés szabályozásával és tápoldatozással tudjuk hatékonyan a fejlődés egyensúlyát fenntartani. Termőkorban a tápoldat-összetétel változtatása is hatékony módszer. Elsősorban a nitrogén és a kálium, valamint a nitrogén és a foszfor tápelemek arányának módosítása olyan lehetőség a kertész kezében, amellyel könnyen, és hatásosan közbeléphet. További lehetőségeket kínál a tápoldat töménységének, azaz az EC értékének változtatása, ugyanis a magas EC generatív irányban indukálja a fejlődést.

Hangsúlyozni szükséges, hogy a felsorolt tényezők generatív vagy vegetatív jelleget indukáló hatása csak bizonyos határok között értendő, például a sok nitrogén: bőséges vízellátás mellett vegetatív, vízhiány esetén – az EC értéket növelve – generatív hatású.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért gyengül a rebarbara? Itt a megoldás!

2025. november 3. 15:10

Az őszi rebarbaraátültetés nemcsak a termést növeli, hanem a tő megfiatalítására is tökéletes alkalom.

A zeller betakarítása: mikor, mit és hogyan érdemes szedni?

2025. október 31. 11:10

Akár gumójáért, akár száráért termesztjük, a zeller bőséges termést ad, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes szedni.

Hobbiból vállalkozás - chili termesztése a kezdetektől

2025. október 30. 04:51

Oravecz Kristóf századosnál jártunk, aki chili termesztésével és paprikaszósz készítéssel foglalkozik. Hogyan lett a hobbiból vállalkozás?

Zöldség Videó

Tartható-e az édesburgonya tél végéig? Igen!

2025. október 29. 08:10

Tárolási hőmérséklet, szellőzés, sérülések – ezek döntik el, hogy hónapok múlva is ehető lesz-e az édesburgonya.

Az oroszok gigantikus üvegházat építenek az Urál hegységben

2024. január 4. 13:40

A Tyumeni régió területén egy korszakalkotó üvegház-komplexum, a „TyumenAgro" építése zajlik, amely az Uráli Föderációs Körzet eddigi legnagyobb létesítménye lesz. A tyumeni vállalkozás célkitűzése az, hogy évente 8500 tonna zöldséget termeljen. Ezzel a beruházással az üvegházi termesztési terület közel 52 hektárra bővül.

Lépéselőnyben lehetnek a magyar zöldségtermelők

2023. április 4. 13:54

Kitörési lehetőséget kapnak a magyar zöldségek az extrém időjárási körülmények, az energia- és az inputanyagárak emelkedése miatt átrendeződő piacon – derül ki az 500 szentesi termelőt tömörítő DélKerTÉSZ összefoglalójából.

Szerves trágyák jelentősége és használata a zöldségtermesztésben, II. – Takarmányozás és az alom hatása a trágya tulajdonságaira

2023. november 27. 07:10

Előző írásban ismertettük a zöldségtermesztésben leginkább használatos állati eredetű szerves trágyákat, továbbá kertészeti szempontból legfontosabb tulajdonságaikat. De tudni kell, hogy a trágyák használhatóságát a tenyészállaton kívül befolyásolja még a feletetett takarmány, valamint nagymértékben az alom minősége és mennyisége is.

Zöldségtermesztőknek a foszfortrágyázásról

2023. január 17. 11:28

Jól ismert hazai növénytermesztési lapunkban nemrég egy írás jelent meg a foszforról, amelyben a szerző az alacsony talaj-foszforszintet a hazai termőföldek egyik termés-limitáló tényezőjének nevezte. A zöldségfélék esetében nem végeztünk felmérést, nincsenek külön pontos ismereteink a szántóföldi zöldségfélékkel hasznosított területek foszforellátottságáról, ha nem is limitáló tényező, de valószínű a tápanyagellátás egyik gyenge, vagy éppen a leggyengébb láncszeme.