Zöldség

Zöld marad a paradicsom? Nem mindig a napfény hibás

Agrofórum Online

A paradicsom még mindig zöld bogyókat nevel? Sokan elsőre a napfényhiányt gyanítják – de valójában számos más tényező is hátráltathatja az érési folyamatot. A paradicsom beérését finom hormonális szabályozás irányítja, amit a külső körülmények könnyen megzavarhatnak.

A paradicsom optimális színeződéséhez 21-29 °C közötti nappali hőmérséklet az ideális. Ha azonban a nappali csúcshőmérséklet tartósan 32 °C fölé emelkedik, az érési folyamat lelassul vagy teljesen leáll. Ennek oka, hogy a piros színért felelős likopin nevű pigment képződése gátlódik hőstressz hatására.

Ilyenkor segíthet, ha a növényeket árnyékoljuk a legforróbb órákban, például hálóval vagy más növénnyel. A megfelelő öntözés is kulcsfontosságú – de ne locsoljunk túl sokat, mert az is gátolhatja az érési folyamatot!

Túl sok nitrogén: növekedés van, termés nincs

A túlzott nitrogéntrágya hatására a paradicsom inkább növekedik, mintsem beérik. A levelek dúsak és egészségesnek tűnnek, a bogyók viszont zölden stagnálnak. Ilyenkor érdemes visszafogni a nitrogéntartalmú tápanyagokat, és inkább káliumban gazdag trágyát alkalmazni, ami segíti az érési folyamatot.

Bár a napfény fontos tényező, nem a legfőbb oka a lassú beérésnek
Bár a napfény fontos tényező, nem a legfőbb oka a lassú beérésnek

Fényhiány: tényleg számít, de nem egyedüli ok

Bár a napfény fontos tényező, nem a legfőbb oka a lassú beérésnek. A bogyók színesedéséhez nem is közvetlen napfény, hanem a megfelelő hőmérséklet és belső hormonális állapot szükséges. Az árnyékosabb helyen termő paradicsomok is beérnek – csak lassabban. A levelek eltávolítása a termések körül nem gyorsítja érdemben az érést, viszont csökkentheti a növény védelmét és hozamát.

Túl sok termés, kevés energia

A paradicsom egyszerre sok termést nevel, így ha túlterhelt a növény, nem jut elég „energiája” a beérésre. Ilyenkor segíthet, ha megszabadulunk néhány kisebb, torz, későn fejlődött bogyótól, hogy a többi be tudjon érni. Ugyanez igaz a túl sűrű ültetésre is – ha kevés a szabad levegő és a tér, lelassul a növény teljes működése.

Színváltás után leáll az érés?

Sokan megfigyelik, hogy a paradicsom sárgás vagy narancssárga árnyalatban „beragad”, de nem pirosodik tovább. Ez gyakran fajtatulajdonság, de lehet ásványianyag-hiány is (pl. kálium, magnézium), illetve a hirtelen hőingadozás is okozhatja. Egyes kiskertesek az utóérlelésre esküsznek: leszedve, meleg, párás helyen a zöld paradicsom is beérhet.

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A fokhagyma termesztése és helyes betakarítása

2025. november 7. 16:10

A fokhagyma termesztése néhol már több ezer évre nyúlik vissza a történelemben. Hazánkban és a legtöbb európai országban azonban ez csak néhány évszázados múltat jelent.

Vajon tényleg teleltethető a paradicsom?

2025. november 6. 11:10

Megmenthető a paradicsom a hideg hónapokra? Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes kísérletezni a teleltetéssel.

Miért gyengül a rebarbara? Itt a megoldás!

2025. november 3. 15:10

Az őszi rebarbaraátültetés nemcsak a termést növeli, hanem a tő megfiatalítására is tökéletes alkalom.

A zeller betakarítása: mikor, mit és hogyan érdemes szedni?

2025. október 31. 11:10

Akár gumójáért, akár száráért termesztjük, a zeller bőséges termést ad, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes szedni.

Melyik paradicsomfajta illik a legjobban a pizzához?

2024. augusztus 27. 07:40

Az olasz szilvaparadicsomok (más néven romaparadicsomok) ideálisak arra, hogy pizzaszószt készítsünk belőlük.

Miért hullik le a paradicsom levele?

2024. augusztus 13. 04:40

A paradicsomomról egyre több alsó levél hullik le, elkezdett felkopaszodni. A leveleken barna foltok kialakulását vettem észre. Mi lehet a probléma hátterében?

Vajon tényleg teleltethető a paradicsom?

2025. november 6. 11:10

Megmenthető a paradicsom a hideg hónapokra? Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes kísérletezni a teleltetéssel.