Zöldség

Zöld marad a paradicsom? Nem mindig a napfény hibás

Agrofórum Online

A paradicsom még mindig zöld bogyókat nevel? Sokan elsőre a napfényhiányt gyanítják – de valójában számos más tényező is hátráltathatja az érési folyamatot. A paradicsom beérését finom hormonális szabályozás irányítja, amit a külső körülmények könnyen megzavarhatnak.

A paradicsom optimális színeződéséhez 21-29 °C közötti nappali hőmérséklet az ideális. Ha azonban a nappali csúcshőmérséklet tartósan 32 °C fölé emelkedik, az érési folyamat lelassul vagy teljesen leáll. Ennek oka, hogy a piros színért felelős likopin nevű pigment képződése gátlódik hőstressz hatására.

Ilyenkor segíthet, ha a növényeket árnyékoljuk a legforróbb órákban, például hálóval vagy más növénnyel. A megfelelő öntözés is kulcsfontosságú – de ne locsoljunk túl sokat, mert az is gátolhatja az érési folyamatot!

Túl sok nitrogén: növekedés van, termés nincs

A túlzott nitrogéntrágya hatására a paradicsom inkább növekedik, mintsem beérik. A levelek dúsak és egészségesnek tűnnek, a bogyók viszont zölden stagnálnak. Ilyenkor érdemes visszafogni a nitrogéntartalmú tápanyagokat, és inkább káliumban gazdag trágyát alkalmazni, ami segíti az érési folyamatot.

Bár a napfény fontos tényező, nem a legfőbb oka a lassú beérésnek
Bár a napfény fontos tényező, nem a legfőbb oka a lassú beérésnek

Fényhiány: tényleg számít, de nem egyedüli ok

Bár a napfény fontos tényező, nem a legfőbb oka a lassú beérésnek. A bogyók színesedéséhez nem is közvetlen napfény, hanem a megfelelő hőmérséklet és belső hormonális állapot szükséges. Az árnyékosabb helyen termő paradicsomok is beérnek – csak lassabban. A levelek eltávolítása a termések körül nem gyorsítja érdemben az érést, viszont csökkentheti a növény védelmét és hozamát.

Túl sok termés, kevés energia

A paradicsom egyszerre sok termést nevel, így ha túlterhelt a növény, nem jut elég „energiája” a beérésre. Ilyenkor segíthet, ha megszabadulunk néhány kisebb, torz, későn fejlődött bogyótól, hogy a többi be tudjon érni. Ugyanez igaz a túl sűrű ültetésre is – ha kevés a szabad levegő és a tér, lelassul a növény teljes működése.

Színváltás után leáll az érés?

Sokan megfigyelik, hogy a paradicsom sárgás vagy narancssárga árnyalatban „beragad”, de nem pirosodik tovább. Ez gyakran fajtatulajdonság, de lehet ásványianyag-hiány is (pl. kálium, magnézium), illetve a hirtelen hőingadozás is okozhatja. Egyes kiskertesek az utóérlelésre esküsznek: leszedve, meleg, párás helyen a zöld paradicsom is beérhet.

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Varga-kordon: így neveljük hatékonyan a paradicsomunkat!

2025. augusztus 18. 05:40

A paradicsom az egyik legnépszerűbb zöldségnövény a házikertben, hiszen ízletes, sokoldalúan felhasználható, és viszonylag kis helyen is nevelhető. Ugyanakkor a látszat csalóka: a paradicsomgondozásnak számos buktatója van!

Miért együnk több uborkát a forró napokon?

2025. augusztus 15. 14:10

Az uborka magas víztartalmával, vitaminjaival és ásványaival természetes módon frissít és támogatja a szervezet nyári hidratálását.

Mitől lilul a paradicsom és a paprika levele?

2025. augusztus 15. 05:40

A paprika és paradicsom leveleinek lilulása esetén könnyen felismerhető a probléma, és néhány kertészeti beavatkozással orvosolható.

Mi gátolja a paradicsom pirosodását? Megoldások!

2025. augusztus 14. 16:10

A paradicsom zölden marad a tövön? Mutatjuk, miért késik a beérés, és hogyan segítheti, hogy gyorsabban pirosodjon a termés!

Mire ügyeljünk a paradicsompalánták kiültetése során?

2023. május 8. 04:36

Kezdő kertész vagyok, idén próbálkozom először paradicsom termesztésével. Szeretném, ha sikeres lenne a palánták kihelyezése. Mire ügyeljek a paradicsompalánták kiültetése során?

Paradicsombogyó repedésének lehetséges okai

2023. március 30. 07:34

A technológiára visszavezethető minőségi hibák például a rossz bogyókötődés, az apró, üreges termések, a színhibák, a torz és repedt bogyók.

Jó paradicsomszezon elé néz Portugália

2019. augusztus 31. 09:33

Portugáliában jó ipariparadicsom-termést várnak, 10%-kal magasabb hozamokkal.

Paradicsom: később ültettek a spanyolok, és kis híján ráfáztak

2024. február 12. 10:10

A Grupo Paloma várhatóan 42 millió kilogramm paradicsomot termel az idei szezonban, és a jelenlegi jó időjárási körülmények miatt optimista a mennyiség és minőség tekintetében.