31℃ 21℃
augusztus 12. Klára, Hilária, Diána
Zöldség

Zöldségpalánták oltása

Agrofórum Online

Hajtatásban, de a szabadföldi zöldségtermesztésben is - részben a monokultúrás termesztésnek tulajdoníthatóan – nagymértékben elfertőződtek a talajok. Néhány hatásos talajfertőtlenítő szer kivonásával kritikussá vált több növény termesztése. A problémára a talajnélküli termesztés mellett megoldást kínál az oltott palánták ültetése, amit jelenleg már hat zöldségfélénél alkalmaznak (görög- és sárgadinnye, uborka, paradicsom, paprika, tojásgyümölcs). Míg egyes fajok esetében az oltott palánták aránya meghaladja a 80 százalékot (pl. paradicsom), másoknál (pl. paprika és padlizsán) alig éri el az 1-2%-ot.

Milyen előnyökkel jár az oltott palánták használata? Csak ott érdemes használatukkal próbálkozni, ahol elfertőződött a talaj, esetleg más kedvező hatása is van? Miért van az, hogy egyes fajoknál bevált az oltás, míg más fajoknál alig alkalmazzák?

Az említett fajok kifejezetten melegigényesek, optimális (!) növekedésükhöz nemcsak 18-25 oC levegőhőmérsékletet, de meleg, 18-22 oC-os talajt is igényelnek. Az oltvány palánták hideg- és hőtűrőképessége jobb, ebből adódóan korábban ültethetők, a kora tavasszal tapasztalható hideg talaj esetében nem kell kedvezőtlen stresszhatással számolni. A korábbi ültetésből adódó előny jól megmutatkozik a dinnyefélék korábbi szedésénél.

Több faj esetében terméstöbbletben és termésminőségben is mérhető az agresszívebb növekedésű alany gyökérzetének hatása abból adódóan, hogy az ilyen palántáknak intenzívebben hasznosították a talaj víz- és tápanyagkészletét.

Jelentős mértékben hátráltatja a technológia elterjedését a palánta magas költsége, ami fajtól, fajtától és a szaporítás időpontjától függően 150-250 Ft is lehet, kétszerese-háromszorosa az oltatlan palántáénak. Ennek oka az oltással járó nagy kézimunkaerő-igény, és a jelentős többlet vetőmag és palánta felhasználás, ami a palántanevelés során a nem elhanyagolható kiesésből adódik.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Túl sok cukkini? Így dolgozza fel okosan!

2025. augusztus 11. 11:10

Fagyassza, savanyítsa, fermentálja vagy főzze be! A cukkini kreatív tartósításával egész télen élvezheti a nyár ízeit.

Hatalmas hiba, ha így szedi a fokhagymát!

2025. augusztus 8. 08:10

Nem mindegy, mikor és hogyan szedi fel a fokhagymát – a helyes időzítés és óvatos eljárás garantálja az aromát, a tartósságot és a minőséget!

Hagymavágás sírás nélkül – bevált trükkök és tudomány

2025. augusztus 7. 08:10

A hagymapucolás és -vágás gyakran könnyfakasztó élmény. Lássuk, milyen trükkökkel kerülhetjük el a könnyezést – tudományos magyarázattal.

Így lesz ízletes a paradicsom – szakértők tippjei kezdőknek

2025. július 31. 11:10

Ne hagyja, hogy a paradicsom ízetlen és puha legyen! Íme a szakértők szerinti legfontosabb hibák, amelyeket jobb elkerülni!

Gyümölcsök és zöldségek, amelyek a kutyáknak adhatók

2024. augusztus 14. 11:10

A zöldségek-gyümölcsök között vannak kifejezetten egészségesek a kutyák számára. Ezeket mutatjuk be a mindennapitól az egzotikus változatokig.

Jelentősen esett a spanyol paradicsom ára 2018-ban

2019. március 5. 14:02

Spanyolország elégedett lehet fő európai piacaira irányuló exportjával. A Németországba irányuló szállítmányok értéke 3 százalékkal, a Franciaországba és az Egyesült Királyságba szállított árué pedig 5, illetve 3 százalékkal nőtt.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Augusztus

2023. augusztus 20. 06:40

Ebben a hónapban is roskadoznak a polcok és a növények a sok idényzöldségtől és -gyümölcstől. Ha a fűszerkertbe visz az utunk, onnan is csipegethetünk kedvünkre. Lássuk, milyen növények szezonálisak augusztusban!

Káposzta: vitaminbomba 4 ezer hektárról

2020. október 4. 04:37

A káposztafélék azon kevés, fontos zöldségfélék közé tartoznak, amelyekből szinte egész évben hazai termesztésből lehetne a fogyasztási igényeket kielégíteni.