Gépinfo
Gépinfo

SIMA 2015 – 18 díjazott mezőgazdasági innováció (+Képek)

SIMA 2015 – 18 díjazott mezőgazdasági innováció (+Képek)

Agrofórum Online

Előző cikkünkben már bemutattuk a két aranyérmes és a három ezüsérmes innovációt, most az a 18 újdonság következik, amelyet a zsűri elismerésben részesített.

Idén február 22. és 25. között rendezik meg a három legnagyobb európai mezőgazdasági gépkiállítás közé sorolható párizsi SIMA 2015 rendezvényt. A kiállítók újdonságai közül a tizenhét tagú nemzetközi zsűri 23 technikai innovációt díjazott. Előző cikkünkben már bemutattuk a két aranyérmes és a három ezüsérmes innovációt, most az a 18 újdonság következik, amelyet a zsűri elismerésben részesített. 

A SIMA 2015 arany- és ezüstérmes innovációi >>>

AEF (Agricultural Industry Electronics Fundation) ISOBUS Database – ISOBUS kompatibilis erő- és munkagépek adatbázisa. Az interneten (www.aef-ISOBUS-Database.org) hozzáférhető adatbázis segítségével a felhasználók ellenőrizhetik, hogy a gépeik ISOBUS-kompatibilisek-e egymással. Az elérhető adatok alapján megtudható, hogy adott erőgép fedélzeti elektronikája, mely munkagépekkel képes kommunikálni és fordítva, megfelel-e a nemzetközi szabványok (ISO/EN) elvárásainak.

AGROTRONIX VTH Machine Interface – a traktor fedélzeti számítógép adatait a szélvédőre kivetítő rendszer. A CANBUS fedélzeti adatok (sebesség, területteljesítmény, TLT fordulatszám stb.) projektor segítségével a vezetőfülke mellső szélvédőjén a vezető látóterében jeleníthetők meg. A hátsó kamerával felszerelt traktoroknál a kamera által rögzített képek is megjeleníthetők a szélvédő üvegen.

Carre ANATIS sorközművelő robot. A GPS jelekkel, kamerákkal és lézerrel működő akkumulátor meghajtású művelőrobot szenzorai révén képes feldolgozni a talaj és növényjellemzőket, a gyomfedettséget és ezek függvényében végzi el a sorközök kapálását és gyommentesítését. A jövőbe mutató technikai megoldás.

Claas Vario gabona vágóasztalok arató-cséplőgépekhez. A vágóasztal asztalhosszúsága (a kaszaszerkezet és az összehordó csiga közötti távolság) az aratandó növények magasságának függvényében 700 mm hosszban automatikusan és fokozatmentesen szabályozható. Ezáltal optimalizálható az aratórész és a kombájn áteresztőképessége a munkasebesség függvényében.

Comer Industries CENTRIPLUS olajban futó (nedves) tárcsás fékek fékezési hatékonyságának javítására. A főleg traktorokon és teleszkópos rakodókon alkalmazott fékrendszerek hatékonyságát rontja a féktárcsák (lamellák) közé szorult olaj, amely a tárcsák és az olaj melegedésével még nehezebben távozik el a résekből. Az új rendszer centrifugális hatás elvét használva távolítja el az olajat és növeli a súrlódást a féktárcsák között, melynek következtében hatékonyabbá válik a fékezés.

Hardi-Evrard ScanApp tablet és okostelefonos alkalmazás a permetezés során alkalmazott permetezőszerek nyomon követhetőségére. A Hardi permetezők Regular 6 terminálja vonalkód segítségével rögzíti az adott területen felhasznált növényvédő szerek jellemzőit és a permetezési adatokat és Evrard Over WiFi segítségével továbbítja azokat az okos telefonra, vagy a tabletre. Az eltárolt permetezési adatok bármikor visszakereshetők.

Horsch Leeb GS vontatott szántóföldi permetező Boom Control Pro szórókerettel. Az aktív kormányzású vontatott permetező rendkívüli stabilitással bíró, nagy (28-42 m) munkaszélességű szórókeretén a szórófejek osztása a szokásos 50 cm-rel szemben 25 cm. Ez alacsony keretmagasság esetén is egyenletes permetlé kijuttatást tesz lehetővé. A 80 fokos szögű réses fúvókák minimális elsodródással dolgoznak. A permetező CCS rendszerű tisztavizes öblítő rendszere egyedülálló.

IFM Electronic 03M intelligens 3D-s érzékelő szenzor mobilgépekre, amely 70 x 25 fokos szögben PMD (Photonic Mixer Device) révén érzékeli a mobil gépek mindenkori pozícióját. A LED megvilágítása révén éjjel és nappal is használható. Ütésnek, vibrációnak, nedvességnek ellenálló és –40, illetve +85 Co között alkalmazható.

John Deere Battery Boost akkumulátoros áramforrás és menedzsment JD 6R típusú traktorokhoz. A traktoron elhelyezett plusz akkumulátoros áramforrás modul, szükség esetén többletenergiát szolgáltat az elektromos hajtással rendelkező traktorok által üzemeltetett elektromos működésű munkagépekhez.

Lindsay Europe NF Trax hagyományos gumiabroncs nélküli járókerék magajáró öntözőberendezésekhez. A felfújható gumiabroncsok gyakran okoznak műszaki hibaforrást a linear és körforgó magajáró permetezőgépek esetében. Ezek kiváltására fejlesztette ki a Linsay a sík fém keréktárcsa kerületére szalagszerűen kialakított kapaszkodókkal ellátott gumiból készült kerékabroncsot.

Maferme Neotic PreciZion internetképes precíziós gazdálkodási szoftver, a precíziós gazdálkodás tervezéséhez és irányításához. A több modulból álló integrált rendszer, átfogó és átlátható megoldást kínál az internet felhasználásával, ezt a gazdálkodási formát választó gazdaságok számára.

McHale Fusion 3Plus csomagolós hengeres bálázó új fóliás „bálakötöző” rendszere. A bálázó zsineg és netzháló helyett is speciális fóliával zárja le a bála palástját (kötözi meg a bálát), majd ezt követően kerül az a bálázóra épített bálacsomagoló asztalára, amely légmentesen fóliába csomagolja.

Merlo TSS (Merlo Transversal Stability System) hossz- és keresztirányú stabilitás ellenőrzési rendszer teleszkópos rakodókhoz. A rakodókon elhelyezett szenzorok a kerekek terhelésén keresztül 100 másodpercenként küldenek jeleket a gép stabilitásáról. Ezek feldolgozása után jelez a rendszer a vezető számára, figyelmeztetve a kritikus borulásveszélyre. Eddig csak a hosszirányi stabilitás ellenőrzés volt a jellemző.

Müller Elektronik InsightME műszaki diagnosztikai rendszer a CANBUS-t (ISOBUS-t) használó gépek számára. A CAN/Wi-Fi interfész segítségével a szerviz képes folyamatosan kommunikálni a gépekkel és jelzéseket küldeni az aktuális karbantartási határidőkről és feladatokról.

Perad VMP pelyvagyűjtő rendszer gabonakombájnokhoz. Az arató-, cséplőgépekhez csatlakoztatható adapter elszívja és összegyűjti az egyébként a gépből kikerülő pelyvát, amely alomként, takarmányként, vagy energetikai célra hasznosítható.

Razol Agrogeovisio sorközművelő kultivátorkormányzás. A GPS vezérlésű automata kormányberendezés centiméteres pontossággal biztonságosan vezeti a művelőelemeket a sorközökben, csökkentve a veszélyes megközelítéseket és növénysérüléseket.

ROLLAND Trailer ROLL-LINK intelligens pótkocsi kapcsoló rendszer, automatakormányzású 2 és 3 tengelyes traktorvontatású pótkocsikhoz. A hidraulikusan működtetett konstrukció összehangolja a vonórúdkapcsolást és a kerékkormányzást, csökkentve a gumiabroncsok kopását.

Sulky Burel automatikus jobb- és baloldali szóráskép vezérlés, X40 és X50 ISOBUS-szal felszerelt centrifugális műtrágyaszórókhoz. A rendszer TC Geo és JD GreenStar GPS vevők, valamint ISOBUS segítségével, a műtrágyaszórók jobb- és baloldali szórásképét, 6-6 szakaszolással automatikusan képes módosítani a helyspecifikus kijuttatás és szegélyszórás igényei szerint.

A 2015-ös SIMA kiállítás hivatalos honlapja: simaonline.com

(Dr. Hajdú József – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő ütemben fejlődik a Lemken és a Krone közös autonóm gépe

2024. március 27. 08:10

Nem kérdés, hogy az autonóm gépek jelentik a mezőgazdaság jövőjét, egyrészt a nagyobb hatékonyság elérése, másrészt pedig a máris égető munkaerőhiány miatt. Két német nagyágyú, a Lemken és a Krone is összefogott ezen a téren.

A 120 LE-t is megugorja az Iseki eddigi legnagyobb traktora

2024. március 25. 14:10

Nagy nyomatékú, kis fogyasztású Deutz motorral szerelték fel a japán Iseki eddigi legnagyobb traktorát, amely már 120 LE fölötti teljesítményű.

Kisebb pázsitokhoz való robotfűnyírók jelentek meg

2024. március 25. 08:10

A Robomow két új, kisebb gyepfelületre tervezett RKS-modellel bővíti a már sikeres RK-sorozatát.

Ez a Toyota pickup 2,6 millió kilométer után ment nyugdíjba

2024. március 24. 16:10

Tizenhat év alatt hétszer tette meg a Föld és a Hold közötti távolságot egy Toyota pickup az Egyesült Államokban, története azonban nem csak az extrém futásteljesítmény miatt érdekes.

Kombájn, traktor, rakodógép, permetezőgép, fejőrobot - Ezekkel vár az Axiál az AgrárgépShow-n!

2019. január 13. 08:59

A hagyományokhoz hűen az AXIÁL Kft. 2019. január 23. és 26. között ismét megrendezi 5-let Show névre keresztelt színpadi produkcióját.

A lebombázott Harkivi traktorgyárat Romániában építik újjá

2022. június 8. 07:42

Romániai források szerint Ukrajna egyik legrégebbi gyára a háború miatt a romániai Jászvásárba helyezi át termelését. A harkovi gyár Halbocába költözteti berendezéseit.

Az Avant Tecno bemutatja az új Avant 800-as szériát

2019. március 26. 08:50

A teljesen új Avant 800-as széria a legnagyobb és legerősebb rakodógép család a finn gyártó, az Avant Tecno választékában.

Verbis: megérkeztek a minőségi Kioti traktorok

2024. január 31. 12:40

2024. január 1-től a Kioti traktorok kizárólagos magyarországi importőrévé vált a Verbis Kft. Az AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításra rögtön elvitték a dél-koreai márka 140 LE-s csúcsgépét, a HX1401 típust.