6℃ -2℃
február 5. Ágota, Ingrid, Etelka, Léda
Zöldség-Gyümölcs

Modern technológiával szűrik ki a forma- és méreteltéréseket a szalagon

Agrofórum Online

A hollandiai, honselersdijki székhelyű Frestia folyamatosan keresi az új lehetőségeket és fejlesztéseket termékei minőségének javítása és a termesztési folyamat optimalizálása érdekében. Itt jön a képbe a Gearbox, amely olyan csúcstechnológiás robotikai megoldásokat gyárt, amelyek lehetővé teszik, hogy a kertészeti ágazat szereplői okosabban, adatvezérelt módon dolgozzanak.

Együttműködésük arra irányul, hogy a GearPerformer-t bevezessék a Frestia csúcskategóriás minőségi és termesztési folyamataiba. A fejlett kameratechnológia és a mesterséges intelligencia alkalmazásával a gép megoldást kínál a gyümölcsök és zöldségek szedőszalagról történő válogatásának automatizálására.

Patrick Franken, a Frestia munkatársa azt várja a GearPerformertől, hogy a jövőbeni problémákat, például a munkaerő-megtakarítást, a minőség javítását és az ügyfélközpontú követelményeket jobban előre jelezze.

Percenként több mint 300 paprika halad át a szalagon. A közelmúltig ezeknek a snackpaprikáknak a minőségét mindössze két ember ellenőrizte. Ilyen mennyiségnél nem mindig lehetséges a minőségi előírásoknak nem megfelelő termékek 100%-át eltávolítani. Ráadásul a megfelelő személyzet biztosítása is egyre nagyobb kihívást jelent

– mondta el Franken, aki azt is elárulta, hogy a GearPerformer segít megoldani ezeket a problémákat. A kameratechnológia, az intelligens AI szoftver és a robotika felhasználásával a gép minden oldalról értékeli a termék minőségét, és kiválogatja azokat a paprikákat, amelyek nem felelnek meg a kijelölt követelményeknek. A jellemzők közé tartoznak például a szín- és formaeltérések, a méretek, a penész és a sérülések.

Az íz a legfontosabb tényező számunkra, de a minőség is ide tartozik, az ember ugyanis elsőként a szemével ízlel, számára a külső jellemzők is relevánsak. Mivel azonban fogyasztó közvetlenül a szájába veszi a snackpaprikát, a terméknek meg kell felelnie a kívánt minőségnek

– tette hozzá Franken.

Adat, adat és még több adat

Értékes járulékos haszon, hogy a GearPerformer működése közben hatalmas mennyiségű adatot generál, amelyet a Frestia felhasználhat az üzleti folyamatok optimalizálására mind az üvegházi folyamatok, mind a csomagolás során.

A rendszer kijelzője új betekintést nyújt olyan dolgokba, amelyeket korábban nem láttunk ilyen egyértelműen. Sokkal nagyobb a rálátásunk a tételek minőségére és a fajtákra

– folytatta Franken.

Szeretnénk jobban megfelelni a vásárlóink igényeinek. Arra számítok, hogy ennek további pozitív hatása lesz.

Franken arra is lát lehetőséget, hogy a Gearbox szoftverrel hasznos információkat generáljon. Ilyen például az üvegházban uralkodó éghajlati viszonyok és a termékminőség közötti kapcsolat megteremtése a hőmérsékletről és az üvegházban uralkodó napfény mennyiségéről gyűjtött adatok elemzésével.

Minél több adatot kapunk, annál jobban tudjuk optimalizálni a termesztési folyamatokat. A GearPerformerre úgy tekintek, mint az innováció és a robotizáció új kezdetére a vállalatunknál

– zárta mondandóját a szakember.

Forrás: „Camera technology and AI enhance our quality and crop process” (hortidaily.com)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Miért sárgulnak a paprika- és paradicsompalánták levelei?

2023. április 13. 04:38

Miért sárgulhatnak a saját nevelésű paprika- és paradicsompalánták levelei? Mit csinálhattam rosszul?

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.

A szokásosnál magasabb árakkal indult a német paprika idénye

2023. június 12. 11:42

Egyenletes, de gyenge kereslettel és a szokásosnál magasabb árakkal indult a német paprika idénye.

Rózsapaprika napot rendeznek Röszkén a hétvégén

2023. október 13. 12:10

A fűszerpaprika termesztésének és feldolgozásának hagyományait is megismerhetik a látogatók a szombati röszkei rózsapaprika napon, melyet a 150 éve született első szegedi paprikamárkára emlékezve rendeznek meg.