7℃ 3℃
november 26. Virág, Szvetlana, Konrád, Viktória, Milos
Életmód, gasztronómia

Kedvet csinálnak a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz

NAK – Sajtóközlemény

A Zöldség- és Gyümölcsnapot idén negyedik alkalommal hirdeti meg az Európai Friss Csapat program, hagyományosan június 17-ére, amikortól a hazai gyümölcsszezon a kezdetét veszi. A kezdeményezés célja kedvet csinálni a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz, valamint népszerűsíteni a hazai agrárium igazán zamatos, szezonális termékeit.

Az Európai Friss Csapat program egész évben ösztönzi a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, hiszen a hazai szezonális zöldségek és gyümölcsök minden évszakban azt biztosítják az emberi szervezetnek, amire annak szüksége van. Nyáron a frissítő, hűsítő gyümölcsök kerülnek előtérbe, hiszen ezek esnek a legjobban a hőségben. Általában édes és savanykás ízűek, víztartalmuk pedig magas.

Az édes íz harmonizál, egyensúlyba hozza a többi ízt, a savanykás íz összehúzó hatású, segíti a testet a folyadék, a nedvesség megtartásában, míg pótlásukban a gyümölcsök lédússága nyújt támogatást. Összességében elmondható, hogy a legtöbb nyári szezonális gyümölcs kiváló szomjoltó és fantasztikusan frissítő, hűsítő hatású. Ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy emellett számos vitamin és ásványianyag is található bennük, amelyektől még kifejezetten egészségesek is.

Piros bogyós gyümölcsök: hűsítő, frissítő ízek a meleg nyári napokra

Az idei Zöldség- és Gyümölcsnapon a piros bogyós gyümölcsök kerülnek a középpontba, amelyek közé sokféle nyári gyümölcs sorolható: a ribiszke, a málna, az áfonya és a szeder, illetve ezek különböző típusai.

A bogyós gyümölcsökre általában jellemző, hogy tele vannak C-vitaminnal, ásványi anyagokkal és kifejezetten magas az antioxidáns-tartalmuk. Az antioxidánsok képesek semlegesíteni a káros szabadgyököket, így segítenek megelőzni számos betegség kialakulását és lassítják az öregedés folyamatait is. A málna ORAC értéke*, vagyis antioxidáns-képessége például az első helyen álla gyümölcsök között. A szeder egy amerikai kutatás** szerint 15 százalékkal emeli a vér antioxidáns-tartalmát. Ez az antioxidáns tulajdonság a piros bogyósok egyik legnagyobb előnye – azon túl, hogy jellegzetes, élénk színüket is ennek köszönhetik.

A piros bogyós gyümölcsök ízvilágát az édes-savanyú íz határozza meg, az áfonya és a fekete ribizli esetében kiegészülve a kesernyés, fanyar ízzel. A málna ebből a szempontból is különleges, mert egyedülálló, harmonikus íze, aromája és jellegzetes tulajdonságai miatt más gyümölccsel szinte alig helyettesíthető. A bogyós gyümölcsök édes-savanykás jellegzetes íze csak akkor élvezhető igazán, amikor a gyümölcsök már tökéletesen megértek.

Már a vásárlásnál érdemes odafigyelni!

A bogyós gyümölcsök vásárlásánál érdemes fokozottan odafigyelni, hogy ép és egészséges bogyójú gyümölcsöket válasszunk. Sőt az áfonya esetében az is fontos, hogy egyenletes legyen a szemeken a fehéres-szürkés viaszos védőréteg. A tompa színű, túl puhának, nyálkás felületűnek tűnő, esetleg nedves gyümölcsöket ajánlott elkerülni.

Tárolás előtt el kell távolítani a sérült vagy penészes bogyókat, így megakadályozható a többi bogyó megromlása. Hűtőben tartva 2-3 napig állnak el. Megmosni pedig csak közvetlenül a fogyasztás előtt szabad ezeket a gyümölcsöket, különben könnyen megpenészedhetnek.

A bogyó mindenbe jó!

Természetesen a bogyós gyümölcsök is frissen fogyasztva a legfinomabbak és így tartalmazzák a legtöbb tápanyagot, de elkészítési lehetőségeik is nagyon változatosak: hideg gyümölcsleves, lekvár, különböző sütemények, szörp, pohárkrém, turmix vagy egy frissítő smoothie. Szóval, mindenbe felhasználhatók, amik édes ízvilágúak, és jól passzol hozzájuk egy kis savanykás kontraszt.

A piros-lilás bogyós gyümölcsök színanyaga, növényi hatású vegyülete (fitonutriense) az antocianin, amely jó hatással van a szív- és érrendszerünkre és daganatmegelőző hatása is van

mondta el Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat program dietetikusa. Hozzátette, hogy a szeder, a málna vagy a cseresznye gyakori, szezonális fogyasztásával nagy mennyiségű fitonutrienst tudunk a szervezetünkbe vinni, akár egy finom galette-tel, amely egy nagyon egyszerűen elkészíthető sütemény, és uzsonnára is bátran fogyasztható.

Zöldség- és Gyümölcsnap június 17-én

A Zöldség- és Gyümölcsnap a hazai gyümölcsszezon beköszöntével arra próbál mindenkit ösztönözni, hogy fogyasszon rendszeresen friss zöldséget és gyümölcsöt, lehetőleg minden étkezéskor, hiszen innentől a friss, zamatos hazai termesztésű gyümölcsök bőséges kínálata válik elérhetővé a piacokon és a boltokban. Mindenképpen érdemes szezonális, hazai termékeket választani, mert ezeket akkor szedik le, amikor a legfinomabbak, a legjobb minőségűek, helyben teremnek, nem utaznak több száz, több ezer kilométert és vásárlásukkal a helyi termelőket támogathatjuk.

Magyarország #ZöldségGyümölcsHőse 2023

A Zöldség- és Gyümölcsnapnak még egy hagyományos eleme van: a Magyarország Zöldség-Gyümölcs Hőse pályázat eredményhirdetése.

A NAK és edukációs programja, az Európai Friss Csapat április elején hirdette meg a Zöldség-Gyümölcs Hős pályázatot, azért, hogy elismerje az olyan személyek kiemelkedő teljesítményét, akik elkötelezetten tesznek a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítéséért hazánkban, kifejezetten a gyermekek körében. A pályázat június 7-én lezárult, és a beérkező pályamunkák közül a NAK zsűrije 2023-ban Magyarország Zöldség-Gyümölcs Hősének Petrilla Csaba történelem-földrajz szakos tanárt választotta, aki a Budapest XVIII. kerületi Gloriett Sportiskolai Általános IskolaZöld Közösség programjának részeként veteményest és gyümölcsöst alakított ki a gyerekekkel az iskolaudvaron, amelyet közösen gondoznak. A megtisztelő cím mellé, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jóvoltából, 100 kilogramm zöldség és gyümölcs is jár a nyertesnek és a diákoknak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Komposztálhatunk télen is, ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat

2025. november 23. 09:10

A szerves hulladék „eltüntetésének” megfelelő módszere a komposztálás. Ezt mindenki a meleg időhöz köti, pedig télen sem kell lemondanunk róla.

5 gyógynövény, ami füstölve csodát tesz

2025. november 22. 07:10

Ezek a növények füstölve tisztítják a teret, segítik a relaxációt és bizonyítottan befolyásolják a hangulatot.

Ezeket a sütőtök recepteket kár lenne kihagyni!

2025. november 21. 14:10

Három olyan receptet gyűjtöttünk össze, amelyeket mi is szívesen teszünk el télire: egy élénk, édes-savanykás gyömbéres befőttet, egy napfényes aromájú lekvárt és egy karakteres chutney-t.

Éhségcsillapítás magyar alapanyagokkal – mi működik valójában?

2025. november 19. 07:10

A magyar konyha is bőven kínál olyan ételeket, amelyek hosszan csillapítják az éhséget, ha okosan választunk a hazai alapanyagok közül.

Természetes bevonatok segíthetnek az élelmiszer-pazarlás csökkentésében

2021. május 16. 04:38

A termékvédelem egyik módszere olyan bevonatok alkalmazása, amelyek hosszabb távon megakadályozzák a vízveszteséget, és lassítják a betakarítást követő bomlási folyamatokat, így meghosszabbítják a termékek eltarthatóságát.

Mivel permetezzünk a zöldségeskertben?

2020. június 29. 11:33

Milyen permetszereket használhatok kiskertemben a zöldségnövényeket károsító rovarok és betegségek ellen?

Utópia vagy realitás? - Van esélye a marsi földművelésnek

2019. november 10. 12:12

A hollandiai Wageningen Egyetem kutatói tíz különböző földi növényt ültettek háromféle talajba. Az egyik tipikus, kerti talaj volt, a másik a hold, a harmadik pedig a marsi talajt utánozta.

Ideje hónapos retket vetni!

2023. április 18. 05:36

A hónapos reteknek azért ideális ez a tavaszi időszak, mert a nagy melegben már hamarabb megy virágba, minthogy szép retek legyen belőle.