Zöldség-Gyümölcs

Nem várható élénkülés idén a konzerv és fagyasztott zöldség szektorban

Agrofórum Online

Idén sem számítanak emelkedésre a feldolgozóipari cégek által hasznosított csemegekukorica, zöldborsó és zöldbab termesztésében.

Idén sem számítanak emelkedésre a szakemberek a főként exportpiacokon értékesített, feldolgozóipari cégek által hasznosított csemegekukorica, zöldborsó és zöldbab termesztésében. A visszaesést a gyengülő külpiaci kereslet okozza. Magyarország adottságai e szektorban kiemelkedőek: csemegekukorica termőterületünk Európában a legnagyobb, és a borsó vetésterület is a kiemelkedők között van.

A magyar zöldségfeldolgozás legfontosabb terméke a csemegekukorica, amelyből a hazai gyárak félmillió tonnát dolgoznak fel évente. A zöldborsó és zöldbab pedig azért fontos növény, mert meghosszabbítja a feldolgozók szezonját és valamelyest mérsékli a csemegekukorica piac ingadozásának kockázatait, mondta Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldség üzletágának vezetője.

– 2015 a szélsőségesen száraz, forró időjárásáról marad emlékezetes. Ez a zöldborsót kevésbé érintette, a termés jóval magasabb lett, mint a korábbi évben. A gyárak így a tervezett mennyiségű nyersanyagot tudtak felvásárolni. Kedvezőtlenül alakult viszont a csemegekukorica, valamint a zöldbab termésátlaga és jövedelmezősége. Az öntözetlen, valamint a gyengén öntözött területeken mindkét növény termése alacsony volt. A jól öntözött területeken is legfeljebb közepes termésszinteket sikerült elérni a gazdálkodóknak, amely jó esetben fedezte csak a költségeiket. A gyárak csemegekukorica felvásárlása a tervezett 80 százalékát sem érte el.

Magyarországon jelenleg 15 cég mintegy 20 feldolgozó üzemében gyártanak konzerv vagy fagyasztott csemegekukorica, zöldborsó és zöldbab termékeket. A feldolgozó kapacitások nem változtak jelentősen az elmúlt 10 évben, de számos üzemben korszerűsítették a technológiát. A feldolgozók a változó piaci igényeknek megfelelő termékek gyártására törekednek. A csemegekukorica termelésben a szuperédes fajták aránya folyamatosan növekszik. A konzervek több mint 70 százaléka szuperédes termék, és több hűtő cégnél is elérte már az 50 százalékot. A zöldborsó szemmérete és  zsengesége  egyre fontosabb a fogyasztóknak, ezt a gyártók igyekeznek figyelembe venni a fajtaválasztásnál és a betakarítás szervezésénél.

A Syngenta kiemelkedő fajtái és technológiai javaslatai hozzájárulnak a feldolgozók és a gazdálkodók sikeres együttműködéséhez. A vállalat jogelődje 1991-ben kapott jogosultságot a nagymagvú zöldségfélék vetőmag importjára és értékesítésére, azóta az egyik legnagyobb vetőmag szállítója a magyar zöldségfeldolgozóknak.

– A Syngenta a nagymagvú zöldségfélék széles fajtaválasztékát és a termesztésükhöz szükséges növényvédő szereket forgalmazza partnereinek. Cégünk mindhárom növény nemesítésével foglalkozik és évente jelennek meg új fajtáink. Idei csemegekukorica újdonságaink között van középkorai szuperédes hibrid (GSS 3071), középérésű szuperédes (GSS 15829R), és normálédes (GH 11754) fajta is. Új zöldborsó fajtáink közül kiemelkedik a lisztharmat és peronoszpóra ellenállósággal is rendelkező Vivado. Zöldbab fajták közül a Momentum és Opportune fajták bevezetésén dolgozunk idén. A termelők növényvédelmi problémáinak hatékony kezelésére a Syngenta széles növényvédő szer választéka áll rendelkezésre.

A magyar termelés többsége egyébként exportra kerül, ezért érzékeny a piaci változásokra. A 2010 utáni évek a termelés folyamatos növekedéséről szóltak: a csemegekukorica vetésterülete 35 ezer hektár fölé emelkedett. A zöldborsó 15 ezer hektár feletti, míg a zöldbab  2 ezer hektárt meghaladó vetésterületet ért el 2014-re. Tavaly mindhárom növény esetében csökkent a termelés, és idén is a vetésterületek csökkenésére lehet számítani, elsősorban a csökkenő konzerv export lehetőségek miatt. A fagyasztott és konzerv termékek nagyobb részét az unió tagországaiba szállítják a feldolgozók. A 2016-ra várható termeléscsökkenést főként a kelet-európai piacok – Oroszország, Ukrajna – bizonytalanságai okozzák.

(Syngenta Kft.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fekete retek: epeproblémákkal nem javallott!

2024. november 5. 13:10

A fekete retek a modern étrendben ugyan kevésbé jelentős zöldségként szerepel, ám az emésztési panaszok és a köhögés elleni gyógyhatása miatt mindmáig népszerű.

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

2024. október 30. 06:40

A Juranggae 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.

Ültetőgödör: hogyan alakítsuk ki megfelelően?

2024. október 29. 17:10

Megtörtént a facsemete kiválasztása, és most hazavisszük az ültetésre kiszemelt növényt. Ahogy az egészséges facsemete kiválasztása sem egyszerű művelet, úgy a fa gyökérzetét befogadó ültetőgödör kialakítása is körültekintést igényel. Videónkban Sipos József szaktanácsadó javaslatait mutatjuk be nézőinknek.

Kedvet csinálnak a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz

2023. június 16. 10:41

A Zöldség- és Gyümölcsnapot idén negyedik alkalommal hirdeti meg az Európai Friss Csapat program, hagyományosan június 17-ére, amikortól a hazai gyümölcsszezon a kezdetét veszi. A kezdeményezés célja kedvet csinálni a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz, valamint népszerűsíteni a hazai agrárium igazán zamatos, szezonális termékeit.

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés

2018. november 16. 11:25

A hazai termesztésű kanadai/orange típusú sütőtök mellett a 45. héten a nagydobosi sütőtök is bekerült a felhozatalba 155 forint/kilogramm áron.

Papírzacskóba kell csomagolni a zöldséget Franciaországban

2024. április 26. 10:10

Az újrahasznosítás érdekében a zöldségekhez is papírcsomagolást használnak Franciaországban. A csomagolóanyagon kis ablakon át látszik a termék.

Kampány indult a zöldség-gyümölcs pazarlás ellen

2019. július 3. 10:47

Magyarországon évente fejenként csaknem 6 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki, ennek egy részét pusztán azért, mert alakjuk vagy esztétikai megjelenésük nem annyira tetszetős.