Zöldség-Gyümölcs

Így termelnek szezonon kívül szamócát

Agrofórum Online

Régóta lehet tudni, hogy a robotoknak, az automatizálásnak és a mesterséges intelligenciának köszönhetően a mezőgazdaság területén ugrásszerű fejlődés várható.

Ez nem pusztán a termesztett zöldségek és gyümölcsök minőségi javulását, de a termésmennyiség növekedését is elősegíti majd – és akkor még a robotokkal pótolható emberi munkaerőről nem is beszéltünk. De vajon számokban mérve mit jelenthet ez?

Egy csapat betakarító robot segített abban, hogy a Lincolnshire-ben termesztett eper a szezonon kívül is felkerüljön a szupermarketek polcaira. A becslések szerint hárommillió szamócát termesztettek a Sir James Dyson tulajdonában lévő, Boston melletti Carringtonban található farmon.

Az üveg alatt termesztett gyümölcsöket 20 robot segítségével szedték le, akiket megtanítottak arra, hogy felismerjék azt az állapotot, amikor érettnek tekinthetők a gyümölcsök. A vállalat szerint ez a projekt bebizonyította, hogy ez a technológia képes elősegíteni a brit gazdaság növekedését.

Nem véletlen, hogy Egyesült Királyságban a hideg hónapokban nem termesztenek nagy mennyiségben epret (ennek oka alapvetően a brit klímának köszönhető), de a külföldről érkező idénymunkások egyre fogyatkozó száma is mindinkább problémát jelent, főként azután, hogy a hagyományos betakarítási szezon véget ér. A vállalat szerint a termesztési szezon meghosszabbításával elkerülhetőek az importált eperrel járó felesleges problémák és kiadások.

És itt egy videó egy gyönyörű betakarító robotról:

(Fotó: oreana3/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

Erre különösen figyeljen a rebarbara termesztésénél!

2024. május 25. 12:10

A rebarbarának szüksége van a megmaradt hajtásokra, hogy a következő évben is fotoszintetizálni tudjon és ismét vastag szárakat képezzen.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

Kevés az idénymunkás Nagy-Britanniában

2020. április 27. 09:16

A brit kormány becslése szerint az idei gyümölcsszezonban a betakarítási munkákhoz szükséges külföldi munkaerőnek alig a harmada érkezik Nagy-Britanniába.

Akadályozza az argentin betakarítást a viharos időjárás

2020. április 30. 10:33

Az argentin termelők a heves esőzések miatt felfüggesztették a szója és a kukorica betakarítását az ország központi térségében.