14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Életmód, gasztronómia

Milyen egészségügyi előnyökkel jár a paradicsom fogyasztása? 

Agrofórum Online

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma Agrárkutatási Szolgálatának (ARS) és az Ohio Állami Egyetem (OSU) tudósai egy nemrég közzétett tanulmányban azt vizsgálták, hogy a paradicsom milyen egészségügyi előnyökkel járhat.

Az állatokkal végzett kutatások kimutatták, hogy a paradicsom beépítése az étrendbe csökkentheti az olyan krónikus betegségek előfordulását, mint a prosztata- és a májrák. Úgy vélték, hogy ezekért elsősorban a paradicsom által természetesen termelt vegyületek felelősek.

Az étkezés során történő felszívódást követően a paradicsomfélékben található vegyületek közül sok a májba vándorol, ahol lebomlanak. Egyes vegyületek egy ideig megmaradnak, míg mások gyorsan távoznak a szervezetből.

Eközben a májban vagy más szövetekben e vegyületek némelyike megváltoztathatja a génexpressziót olyan módon, amely pozitív egészségügyi előnyökkel jár. A kutatók a múltban nagyrészt a likopinra összpontosítottak, egy pigmentre, amely a paradicsom piros színét adja. A paradicsom azonban több ezer vegyületet termel, és kimutatták, hogy a paradicsomfogyasztás több előnnyel jár, mint a likopin önmagában. Az „összkép” szemlélete hiányzott.

Hat a májra

„Tudjuk, hogy a paradicsomfogyasztás számos egészségügyi előnnyel jár, és tanulmányunk célja az volt, hogy mélyebbre merüljünk abban, mi történik paradicsomfogyasztáskor abból a szempontból, hogy mi szívódik fel, és hogyan változik a génexpresszió – mondta Michael Dzakovich Ph.D., a USDA-ARS Gyermektáplálkozási Kutatóközpont tudósa.

Ahelyett, hogy csak egy vegyületre összpontosítottunk volna, a metabolizmusnak nevezett technológiát használtuk fel, hogy széleskörűen profilozzuk, hogyan változik több száz kémiai vegyület a májban a paradicsomfogyasztás következtében.

Transzkriptomikát is használtunk, hogy megmérjük, hogyan változik egyszerre az összes kimutatható gén a májban. Ez a megközelítés értékes betekintést nyújtott számunkra azokba a lehetséges mechanizmusokba, amelyek révén a paradicsomfogyasztás hatással van a májra és potenciálisan az egész szervezetre.”

Olyan egerek májszövetét vizsgálták a tudósok, amelyeket kontroll étrenddel vagy paradicsommal dúsított kontroll étrenddel etettek, hogy meghatározzák, milyen paradicsom vegyületeket találtak a májban, és hogyan változott a génexpresszió.

A paradicsommal táplált egerek kétféle étrendet kaptak, amelyekhez kereskedelmi forgalomban kapható narancssárga és piros paradicsomfajtákat adtak. Mivel kémiailag nem minden paradicsomfajta azonos, több fajta használata lehetővé tette annak átfogóbb vizsgálatát, hogy a paradicsomfogyasztás általában hogyan hat a májra.

Csökkentik a koleszterin felszívódását

„Számos olyan metabolitot [az anyagcsere során keletkező molekulákat] fedeztünk fel, amelyekről még soha nem számoltak be a májban. A vérben, a bőrben és a vizeletben már több ilyen vegyületet is találtak, de adataink azt mutatják, hogy ezek a molekulák sokkal kiterjedtebben metabolizálódnak, mint ahogyan azt eddig gondoltuk –  nyilatkozta Dzakovich.

A metabolitok a paradicsomban egyedülálló módon termelődő szteroid alkaloidokból származnak. A szteroid alkaloidokról mind in vitro [laboratóriumi], mind állatkísérletekben kimutatták, hogy csökkentik a koleszterin felszívódását, csökkentik a rákos sejtek szaporodását és csökkentik az izomsorvadást.

Emellett hasonlítanak számos, a szervezet által előállított fontos jelző molekulákhoz. Ésszerűnek tűnik a feltevés, hogy ezek a paradicsomban található vegyületek olyan csoportjának részét képezhetik, amelyek jótékony hatással vannak az emberi egészségre.”

Emellett a tudósok megfigyelték, hogy a paradicsomfajtától függetlenül megnövekedett a xenobiotikus anyagcserével kapcsolatos gének aktiválódása, vagyis egy sor olyan biológiai folyamaté, amely segít a szervezetünknek méregteleníteni magát.

Ez arra a feltételezésre vezette a kutatókat, hogy a paradicsom az emberi egészségre gyakorolt egyik jótékony hatása abban rejlik, miszerint elősegíti a potenciálisan mérgező vegyületek kiválasztását lehetővé tevő enzimek termelődését. Hasonló génexpressziós profilokat hoztak összefüggésbe a rák kialakulásának megelőzésével a káposztafélékhez (például a brokkolihoz) hasonló zöldségek fogyasztása miatt.

(Fotó: LoggaWiggler/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Sütőtökmag: snackből a vetőmagig – minden, amit tudni kell

2025. szeptember 23. 11:10

Ismerje meg, hogyan pirítsa a sütőtökmagot, mire jó sütés előtt és után, és miként lehet magfogással biztosítani a jövőbeni termést.

70 fokos hőség perzselte fel a paradicsomot Marokkóban

2023. október 27. 14:40

A tudósok egyetértenek abban, hogy jelenleg a marokkói mezőgazdaság számára az éghajlatváltozás jelenti a legnagyobb kihívást. Ezzel azok a szakemberek is egyetértenek, akik a helyszínen küzdenek az éghajlatváltozás okozta nehézségekkel.

Letaglózó méretűek a világ legnagyobb zöldségei 

2023. szeptember 13. 17:10

Az ember ma már lépten-nyomon belebotlik olyan videókba és képekbe a neten, amelyeken hihetetlen nagyságú zöldségekkel büszkélkednek a termesztők. Ha azonban az ezekhez kapcsolódó mérlegelést is megnézzük, bizton eltátjuk a szánkat...

Narancssárga, fekete, fehér?! Mini paradicsom új köntösben

2025. június 15. 16:10

A színes mini paradicsomok népszerűsége ugrásszerűen nő Kínában – a vásárlók az ízt, a látványt és a prémium minőséget keresik.

Mitől barnul a paradicsom levele?

2021. július 28. 10:12

Idáig elég szépek a paradicsomok levelei, de tapasztalatom szerint érés idején terjednek el rajta a barnuló foltok, és a bogyókon is. Milyen szereket érdemes beszerezni ellenük, hogy sürgős kezelésnél kéznél legyenek?