32℃ 19℃
június 8. Medárd, Helga
Életmód, gasztronómia

Milyen egészségügyi előnyökkel jár a paradicsom fogyasztása? 

Agrofórum Online

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma Agrárkutatási Szolgálatának (ARS) és az Ohio Állami Egyetem (OSU) tudósai egy nemrég közzétett tanulmányban azt vizsgálták, hogy a paradicsom milyen egészségügyi előnyökkel járhat.

Az állatokkal végzett kutatások kimutatták, hogy a paradicsom beépítése az étrendbe csökkentheti az olyan krónikus betegségek előfordulását, mint a prosztata- és a májrák. Úgy vélték, hogy ezekért elsősorban a paradicsom által természetesen termelt vegyületek felelősek.

Az étkezés során történő felszívódást követően a paradicsomfélékben található vegyületek közül sok a májba vándorol, ahol lebomlanak. Egyes vegyületek egy ideig megmaradnak, míg mások gyorsan távoznak a szervezetből.

Eközben a májban vagy más szövetekben e vegyületek némelyike megváltoztathatja a génexpressziót olyan módon, amely pozitív egészségügyi előnyökkel jár. A kutatók a múltban nagyrészt a likopinra összpontosítottak, egy pigmentre, amely a paradicsom piros színét adja. A paradicsom azonban több ezer vegyületet termel, és kimutatták, hogy a paradicsomfogyasztás több előnnyel jár, mint a likopin önmagában. Az „összkép” szemlélete hiányzott.

Hat a májra

„Tudjuk, hogy a paradicsomfogyasztás számos egészségügyi előnnyel jár, és tanulmányunk célja az volt, hogy mélyebbre merüljünk abban, mi történik paradicsomfogyasztáskor abból a szempontból, hogy mi szívódik fel, és hogyan változik a génexpresszió – mondta Michael Dzakovich Ph.D., a USDA-ARS Gyermektáplálkozási Kutatóközpont tudósa.

Ahelyett, hogy csak egy vegyületre összpontosítottunk volna, a metabolizmusnak nevezett technológiát használtuk fel, hogy széleskörűen profilozzuk, hogyan változik több száz kémiai vegyület a májban a paradicsomfogyasztás következtében.

Transzkriptomikát is használtunk, hogy megmérjük, hogyan változik egyszerre az összes kimutatható gén a májban. Ez a megközelítés értékes betekintést nyújtott számunkra azokba a lehetséges mechanizmusokba, amelyek révén a paradicsomfogyasztás hatással van a májra és potenciálisan az egész szervezetre.”

Olyan egerek májszövetét vizsgálták a tudósok, amelyeket kontroll étrenddel vagy paradicsommal dúsított kontroll étrenddel etettek, hogy meghatározzák, milyen paradicsom vegyületeket találtak a májban, és hogyan változott a génexpresszió.

A paradicsommal táplált egerek kétféle étrendet kaptak, amelyekhez kereskedelmi forgalomban kapható narancssárga és piros paradicsomfajtákat adtak. Mivel kémiailag nem minden paradicsomfajta azonos, több fajta használata lehetővé tette annak átfogóbb vizsgálatát, hogy a paradicsomfogyasztás általában hogyan hat a májra.

Csökkentik a koleszterin felszívódását

„Számos olyan metabolitot [az anyagcsere során keletkező molekulákat] fedeztünk fel, amelyekről még soha nem számoltak be a májban. A vérben, a bőrben és a vizeletben már több ilyen vegyületet is találtak, de adataink azt mutatják, hogy ezek a molekulák sokkal kiterjedtebben metabolizálódnak, mint ahogyan azt eddig gondoltuk –  nyilatkozta Dzakovich.

A metabolitok a paradicsomban egyedülálló módon termelődő szteroid alkaloidokból származnak. A szteroid alkaloidokról mind in vitro [laboratóriumi], mind állatkísérletekben kimutatták, hogy csökkentik a koleszterin felszívódását, csökkentik a rákos sejtek szaporodását és csökkentik az izomsorvadást.

Emellett hasonlítanak számos, a szervezet által előállított fontos jelző molekulákhoz. Ésszerűnek tűnik a feltevés, hogy ezek a paradicsomban található vegyületek olyan csoportjának részét képezhetik, amelyek jótékony hatással vannak az emberi egészségre.”

Emellett a tudósok megfigyelték, hogy a paradicsomfajtától függetlenül megnövekedett a xenobiotikus anyagcserével kapcsolatos gének aktiválódása, vagyis egy sor olyan biológiai folyamaté, amely segít a szervezetünknek méregteleníteni magát.

Ez arra a feltételezésre vezette a kutatókat, hogy a paradicsom az emberi egészségre gyakorolt egyik jótékony hatása abban rejlik, miszerint elősegíti a potenciálisan mérgező vegyületek kiválasztását lehetővé tevő enzimek termelődését. Hasonló génexpressziós profilokat hoztak összefüggésbe a rák kialakulásának megelőzésével a káposztafélékhez (például a brokkolihoz) hasonló zöldségek fogyasztása miatt.

(Fotó: LoggaWiggler/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Hajtatott paradicsom rossz termékenyülésének okai és megszüntetése I. - Okok

2020. január 14. 04:38

A változó technikai színvonal, az egyre bővülő fajtaválaszték, a növekvő konkurenciából adódó kisebb haszon sokkal pontosabb, fajtatípusra, nem egy esetben fajtára megválasztott technológia alkalmazását feltételezi a paradicsomtermesztőktől.

Máris jelentős kár érte a paprikát, paradicsomot – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. szeptember 24. 11:10

A károsítás áttevődik a szabadföldi zöldségfélék termésére, de a folyamatos betakarítás miatt lehetetlen a védekezés a kártevők ellen.

Miért nyúlnak meg a paradicsompalánták?

2022. március 19. 05:04

Minden évben hosszúra nőnek a lakásban nevelt paradicsom palántáim. Hogyan tudom elkerülni ezt?

Ízessé válhatnak a bolti paradicsomok a jövőben

2019. május 24. 05:36

Elképzelhető, hogy kutatók most megtalálták az ízhiány problémájára a megoldást! Munkájuk során körülbelül 5000 új gént találtak, ezzel vélhetően teljesen fel tudták térképezni a paradicsomfajtákban előforduló géneket, melyek között ott van a paradicsom zamatos ízéért felelő gén is!