Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Szinte kirabolják a termelőket és fogyasztókat a belga burgonyapiacon

Szinte kirabolják a termelőket és fogyasztókat a belga burgonyapiacon

Agrofórum Online

Alapvető problémák mutatkoznak Belgium burgonyaszektorában, ahol 7 nagyvállalat fölözi le a hasznot a termelők és a fogyasztók kárára.

A burgonyatermesztés a belga mezőgazdaság húzóágazatai közé tartozik. Míg Magyarországon nagyjából 7500 hektárról mintegy 216 ezer tonna krumplit takarítottunk be 2023-ban, addig Belgiumban 4–4,5 millió tonnát tesz ki az éves termelés.

A Benelux-államok közé tartozó nyugat-európai ország ezzel nemcsak kontinensünkön, de az egész világon a legnagyobb szereplők közé tartozik ezen a téren. A jó minőségű talaj és az ideális klíma teszik Belgiumot és szomszédait Európa legjelentősebb krumplitermesztőivé, ahol ráadásul rendkívüli fajtagazdagsággal és kiemelkedő termésátlagokkal találkozhatunk.

A belga burgonya háromnegyed részét Hollandiában értékesítik, de Franciaországba és Németországba is jut belőle, természetesen a hazai piac ellátása mellett. A vetőburgonya kétharmadát a hollandok és a franciák vásárolják meg tőlük, de Észak-Afrika (például Egyiptom és Libanon) is hűséges vevőiknek számítanak.

Belgium burgonyaszektora mindezzel együtt sincs irigylésre méltó helyzetben. A közelmúltban a Greenpeace is rámutatott az ott meglévő kirívó egyensúlytalanságokra, amelyek elsősorban a termesztőket sújtják. A haszon nagy részét ugyanis néhány nagy feldolgozó fölözi lesz, ami már középtávon is tarthatatlan állapot.

A felmérés szerint a belga burgonyapiac 90 százalékát 7 nagyobb társaság tartja ellenőrzés alatt.

„Ők határozzák meg a piac szabályait a gazdálkodók, a fogyasztók és a környezet kárára. Kolosszális nyereségre tesznek szert, miközben a termelőket egyre mélyebbre taszítják a szegénységbe” – fogalmazott keményen Albane Aubry, a Greenpeace belgiumi képviselője.

A szervezet adatai szerint az említett 7 nagyvállalat forgalma 44 százalékkal, 3,4 milliárd euróra ugrott csak 2021 és 2022 között. Mindez azt sugallja, hogy a páratlan profitnövekedést a fogyasztók fizették meg, akiknek 2015 óta 61 százalékkal kell többet fizetniük a krumpliért, míg a fagyasztott burgonya ára egyedül 2022-ben 51 százalékkal nőtt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Jól alakult az augusztus az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. szeptember 6. 14:40

Összesen 21 cég részvényárfolyama emelkedett és csupán 4 vállalaté csökkent saját devizában nézve augusztus hónapban.

Veszélyben van Közép-Ázsia élelmezésbiztonsága

2024. augusztus 29. 11:40

Az éghajlatváltozás és a lassú technológiai fejlődés miatt az élelmezésbiztonság a következő 10 évben sem éri el a 100 százalékot.

Vállalatok vásárolták fel a hajdani NDK-t, az ottani földek csekély része van gazdálkodók birtokában

2024. augusztus 28. 13:10

11 szövetségi állam 235 ezer tulajdonosát, és ezáltal mintegy 690 ezer hektárnyi föld birtokviszonyait vették górcső alá.

Megrázta magát a Deere, kényelmesen felülteljesítette az elemzői várakozásokat

2024. augusztus 27. 08:40

A Deere részvényei 6,26 százalékot emelkedtek a gyorsjelentés közzététele után.

Új eljárást fejlesztettek ki a burgonyavírus ellen

2018. április 6. 06:32

A burgonyát több mint 30 féle vírus fertőzheti, ezek közül a legelterjedtebbek a burgonya levélsodró, az Y, az X, az A, az M és az S vírusok.

A burgonya jelene és jövője hazánkban

2023. augusztus 16. 14:40

A burgonya hazai helyzetével kapcsolatban tájékozódhattak a téma iránt érdeklődők az idén immár 35. alkalommal megrendezett Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozás, Fajta- és Növényvédelmi és Technológiai Bemutatón. A Nyírtelek-Gyulatanyán megtartott előadássorozat Augusztinyi András kísérletvezető (NÉBIH Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomás), a VulcanAgro Kft., a Nitrogénművek Zrt., a NÉBIH, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jóvoltából valósulhatott meg.

Minden évben nagy a kereslet a korai burgonya iránt!

2019. november 12. 04:36

Úgy tűnik, hogy a korai burgonya termesztői oldalról is egy ígéretes, gazdaságos vállalkozás, noha a szabadföldön és hajtatásban is csak előnövényként, korszerűtlen, kisebb légterű fóliák alatt termesztik.

Hogyan tároljam a burgonyát, hogy ne csírázzon ki és ne is rothadjon meg?

2022. december 28. 04:36

Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy hogyan tároljam a burgonyát, hogy ne csírázzon és ne rothadjon meg?