Zöldség-Gyümölcs

Önkéntes vizeletgyűjtő pontot nyitottak, a francia gazdák lesznek a különleges haszonélvezői

Agrofórum Online

Megnyílt Franciaország első önkéntes vizeletgyűjtő pontja. A Châtillonban (Hauts-de-Seine megye) elindított projekt lehetővé teszi, hogy az emberek vizeletüket egy gyűjtőpontra vigyék, ahonnan azt a helyi mezőgazdasági termelők újrahasznosíthatják.

Az Enville-projekt lehetőséget kínál arra, hogy ezt a nitrogénben, foszforban és káliumban gazdag „erőforrást” közvetlenül a gyűjtőpontokhoz szállítsák, hogy aztán a helyi gazdák számára trágyává alakítsák át.

Az École nationale des ponts et chaussées által vezetett projektet a környezeti átmenet országos ügynökségének (ADEME) Île-de-France régiós kirendeltsége finanszírozza. Ennek a projektnek köszönhetően egy, a helyi mezőgazdaság fönnmaradását támogató egyesület (ún. „AMAP”) keretében már létrehoztak egy közösségi alapú rendszert az emberi vizelet mezőgazdasági felhasználására, amely összeköti a helyi lakosokat a zöldségekkel ellátó gazdasággal.

Az önkéntes leadási pont az elosztóhely közelében található, és a gazdaság, amely oda szállítja a zöldségeket, vissza tudja nyerni az erőforrást, trágyává tudja alakítani, és bizonyos növényeknél fel tudja használni.

A projektnek van egy másik előnye is: a vizelet összegyűjtése és újrahasznosítása csökkenti a szennyvízrendszerekből származó hulladékot befogadó vízfolyások környezeti terhelését – a vizeletből származó nitrogén és foszfor ugyanis a szennyezés egyik fő forrása.

Ráadásul a vizelet (az ürülékkel ellentétben) nagyon kevés biológiai egészségügyi kockázatot jelent, így könnyebb begyűjteni és felhasználni a mezőgazdaságban.

Mint ismeretes, az emberi vizelet biológiai hulladékként való hasznosítására már 2023 óta van példa az országban, miután a Toopi Organics kisvállalkozás 6 európai országban kapott forgalomba hozatali engedélyt, és célja, hogy 2027-ig több mint 2 millió liter vizeletet gyűjtsön és dolgozzon fel Európában. Mindehhez 16 millió euró támogatást is kapott, többek között a francia állami környezetgazdálkodási ügynökségtől (ADEME).

A cél a több mint 600 ezer hektárnyi mezőgazdasági terület ellátása tápanyaggal. A cég 2023 májusában a legnagyobb francia koncessziósautópálya-társasággal, a Vinci Autoroutes-tal partnerséget kötött az autópálya-pihenőkön fölgyűlő vizelet hasznosítására is.

Dr. Bartha Péter
Dr. Somogyi Norbert

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.

Ne hagyjuk a gyümölcsöt a földön!

2024. október 10. 09:40

A már emberi fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsben található szerves anyag remekül komposztálható, de néhány állat is szívesen csemegéz belőle.

Mi is termeszthetünk pak choit, sőt, el is tehetjük télire

2024. október 6. 08:10

A pak choi vagy bordáskel egy izgalmas leveleszöldség-alternatíva, amelyet érdemes megkóstolni, sőt, a termesztése is egyszerű.

Mihez kezdjünk a megmaradt sütőtökmagokkal?

2024. október 4. 14:40

A sütőtök húsát ezerféleképpen hasznosíthatjuk, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a mag is fogyasztható, és extra egészséges.

Az oroszok gigantikus üvegházat építenek az Urál hegységben

2024. január 4. 13:40

A Tyumeni régió területén egy korszakalkotó üvegház-komplexum, a „TyumenAgro" építése zajlik, amely az Uráli Föderációs Körzet eddigi legnagyobb létesítménye lesz. A tyumeni vállalkozás célkitűzése az, hogy évente 8500 tonna zöldséget termeljen. Ezzel a beruházással az üvegházi termesztési terület közel 52 hektárra bővül.

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2022. február 1. 14:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.

Primőrök lombtrágyázása rossz kondíció esetén

2023. február 4. 06:33

A téli, kora tavaszi, hosszúra nyúlt fényszegény időszakot követően sok primőrön tapasztalható kondíció leromlása.

Palántanevelésben nélkülözhetetlenek a tőzegek

2020. január 24. 04:36

Palántanevelésre számos mesterséges és természetes, szerves és szervetlen anyagot használnak a világon, de a szaporítóföldeknek döntő többsége tőzeg vagy tőzegből készült földkeverék.