Zöldség-Gyümölcs

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

Agrofórum Online

A birs édes, mégis enyhén fanyar-citromos aromája különleges élményt nyújt, de sajnos a szezonja rövid. Szerencsére több megoldás is létezik arra, hogy egész évben élvezhessük ezt a finomságot.

A birs ősz végére érik, és az első fagy előtt kell leszedni. Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható. Az alacsony hőmérséklet lassítja az érési folyamatot, így az íz fokozatosan teljesedik ki.

Az érett birsalma 12-15 °C-on körülbelül két hétig, szobahőmérsékleten pedig mindössze 2-3 napig áll el. Amikor barna foltok jelennek meg a gyümölcshúsban, az azt jelzi, hogy gyorsan fel kell dolgozni.

Miért érdemes a birset befőzni?

Nyersen a birs kemény és kesernyés ízű, de főzés után teljes aromája kibontakozik. A befőzés meghosszabbítja a birs eltarthatóságát is. Az elkészült birs vitaminokban gazdag (például C-vitaminban) és megőrzi ballasztanyag-tartalmát.

A birsalma előkészítése

Meleg vízzel mossuk meg a birset, és dörzsöljük le a gyümölcs külsején található szöszös réteget egy törlőruhával. Negyedeljük fel a gyümölcsöt, távolítsuk el a magházat, és vágjuk darabokra. Minél előbb tegyük citromlével kevert vízbe, hogy megakadályozzuk az elszíneződést.

Birsalmakompót

Öntsük a vizet egy nagy fazékba, adjuk hozzá a cukrot, majd melegítsük addig, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.Tegyük bele a fahéjrudakat, a vaníliarudakat, a szegfűszeget és opcionálisan a csillagánizst. Hagyjuk néhány percig gyöngyözni, hogy az ízek összeérjenek.

A birsdarabokat csak ezután tegyük a forró szirupba. Főzzük 20-40 percig, attól függően, hogy mennyire szeretnénk puha állagot elérni.

Az elkészült kompótot – forró vízben alaposan sterilizált – befőttesüvegekben töltsük, ügyelve arra, hogy a folyadék teljesen ellepje a gyümölcsöket. Zárjuk le szorosan az üvegeket, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni.

Ízesítési ötletek

  • Gyömbér: Adjunk friss reszelt gyömbért vagy gyömbérport a sziruphoz, hogy enyhe csípősséget kapjon.
  • Gránátalmalé: Cseréljük ki a folyadék egy részét gránátalmalére, hogy a gyönyörű piros árnyalatért.
  • Kakukkfű vagy rozmaring: Néhány friss kakukkfű- vagy rozmaringág hozzáadása izgalmas ízt adhat a kompótnak.

Édes-savanyú birsalma

Forraljunk fel vizet ecettel, cukorral, fahéjrúddal, csillagánizzsal és néhány szegfűszeggel.Tegyük a birsdarabokat az elkészített savanykás lébe, és főzzük kb. 40-60 percig, amíg roppanósan puhák lesznek.

Tegyük a főtt birset sterilizált üvegekbe. Szűrjük le a levet, majd forraljuk fel újra, és töltsük rá a gyümölcsre.Zárjuk le az üvegeket, és hagyja kihűlni.

Az édes-savanyú birsalmánk sötét helyen körülbelül 2-3 hónapig eltartható. Az ízek néhány hét alatt érnek össze igazán. Remekül illik sajtokhoz, sült húsokhoz vagy salátákhoz.

Birsalma fagyasztása

Ha még nem tudjuk, mihez használjuk fel, a birsalmák fagyasztása kiváló módja annak, hogy hosszú távon megőrizzük a gyümölcsöt.

A megmosott és meghámozott birsalmát vágjuk egyenletes darabokra és tegyük 3-4 percre forrásban lévő vízbe, majd azonnal tegyük át jeges fürdőbe. Ez segít megőrizni a színét és ízét.

Szárítsuk meg a darabokat egy tiszta konyharuhával, majd helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tálcára, és tegyük a fagyasztóba 2-3 órára, úgy, hogy ne érjenek össze.

Az előfagyasztott darabokat légmentesen záródó zacskókba vagy dobozokba tegyük, majd írjuk rá a dátumot. Mínusz 18 °C-on akár egy évig is eltartható.

A fagyasztott birsalmát közvetlenül felhasználjuk kompótok, desszertek, szószok vagy turmixok készítéséhez, akár felolvasztás nélkül is.

A birsalma kiolvasztása

A birsalmát a legkíméletesebben hűtőszekrényben olvaszthatjuk ki egy éjszaka alatt. Ez segít megőrizni a gyümölcs textúráját és ízét. Szobahőmérsékleten hagyva a birsalma néhány óra alatt enged ki.A mikróban történő kiolvasztást viszont mindenképpen érdemes kerülni, mert ez ronthatja a gyümölcs állagát.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

Darazsak, hangyák, monília károsítják az érett termést – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. szeptember 11. 10:10

A későn jött égi áldás már nem tudja helyrehozni az eddig okozott károkat, de sokat javíthat a később betakarításra kerülő növények állapotán.

Mi teszi tönkre a birset?

2021. október 25. 16:08

Leszüreteltük a birsalmákat, és a fán, számos gyümölcsön barna rothadás tönkretette a termést. Hogyan tudom jövőre megelőzni a bajt?

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Tűzelhalás elleni megelőző védekezés - Amiért érdemes az ERWIPHAGE PLUS-t választani

2018. április 16. 06:38

Hatásos és célirányos védekezés az almafélék tűzelhalása ellen - magyar világújdonsággal.