Életmód, gasztronómia

Mandulás pisztráng

Agrofórum Online

Kicsit citromos, kicsit fokhagymás pisztráng ropogós mandulával a tetején – egyszerűen mennyei.

Nevezhetjük mandulás pisztrángnak is, de fogalmazhatok úgy is szupertrendi módon, hogy „a legjobb dolog, ami a pisztránggal történhet a konyhában”. Mert szerintem ez az.

Én egy étteremben kóstoltam először, és már ott annyira ízlett, hogy akárhányszor visszatértünk oda, mindig ugyanezt rendeltem. Amikor aztán bezárt az étterem, kipróbáltam otthon is, és lám-lám, nem is volt túl bonyolult az elkészítése. Ha sikerül jó minőségű halat szerezni, akkor nem lehet elhibázni a receptet, egy kis salátával, vagy krumplival szuper ebéd lesz belőle.

Hozzávalók:

  • 2 db tisztított, konyhakész pisztráng
    2 db citrom
    4 gerezd fokhagyma
    8 dkg vaj
    só, bors
    5-10 dkg szeletelt mandula
    1 dl fehérbor
    kevés étolaj

A citromot felkarikázzuk, a vajat és a fokhagymagerezdeket vékony szeletekre vágjuk. A pisztrángokat megmossuk, leszárítgatjuk, majd kívül és belül is sózzuk-borsozzuk. Néhány szelet citromot félreteszünk a tálaláshoz, a többit a vaj és fokhagyma szeletekkel együtt a pisztrángok belsejébe tesszük.

Olajjal kikent sütőtálba / tepsibe fektetjük a pisztrángokat, majd meglocsoljuk kevés olajjal és ráöntjük a fehérbort is.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és kb. 20 percig sütjük a pisztrángokat.

Közben száraz serpenyőben megpirítjuk a mandulát, és ha kész, ezzel szórjuk meg a halakat tálaláskor.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Komposztálhatunk télen is, ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat

2025. november 23. 09:10

A szerves hulladék „eltüntetésének” megfelelő módszere a komposztálás. Ezt mindenki a meleg időhöz köti, pedig télen sem kell lemondanunk róla.

5 gyógynövény, ami füstölve csodát tesz

2025. november 22. 07:10

Ezek a növények füstölve tisztítják a teret, segítik a relaxációt és bizonyítottan befolyásolják a hangulatot.

Ezeket a sütőtök recepteket kár lenne kihagyni!

2025. november 21. 14:10

Három olyan receptet gyűjtöttünk össze, amelyeket mi is szívesen teszünk el télire: egy élénk, édes-savanykás gyömbéres befőttet, egy napfényes aromájú lekvárt és egy karakteres chutney-t.

Éhségcsillapítás magyar alapanyagokkal – mi működik valójában?

2025. november 19. 07:10

A magyar konyha is bőven kínál olyan ételeket, amelyek hosszan csillapítják az éhséget, ha okosan választunk a hazai alapanyagok közül.

Könyvajánló – Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

2018. november 16. 09:37

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Információszerzés és döntéstámogatás az agráriumban

2020. augusztus 25. 12:48

Meghívó országos felmérésre értékes ajándékokkal és érdekes információkkal.

Lesz mit olvasni! – megjelent az Agrofórum legfrissebb száma

2023. október 15. 17:10

Elkészült az Agrofórum újság 2023. októberi (10.) száma, hamarosan kezükbe is vehetik Kedves Olvasóink. 34 éve készítjük rendületlen lelkesedéssel a lapot, de még mindig van bennünk egy kis izgalom az aktuális szám megjelenésél.

Pontyleves

2018. február 23. 09:38

Halászlevet mi általában csak nyáron eszünk, nálunk nem része a karácsonyi menünek, így ilyenkor, február-március környékén már kezd kialakulni a hiányérzet.