23℃ 18℃
szeptember 11. Teodóra, Jácint, Igor, Helga
Zöldség-Gyümölcs

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

Agrofórum Online

A kökény (Prunus spinosa) az őszi erdők és mezők egyik legjellegzetesebb bogyója. A bokrok sötétkék, viaszos bevonatú termései már szeptemberben beérnek, azonban aki ilyenkor kóstol bele, gyakran csalódottan húzza össze a száját.

A kökény ugyanis ekkor még rendkívül fanyar, szinte élvezhetetlen. A hagyományos népi tudás és a modern élelmiszer-biológiai vizsgálatok is egybehangzóan azt mutatják: a kökényt csak az első fagyok után érdemes szedni. De miért van ez így, és hogyan változtatja meg a hideg a gyümölcs tulajdonságait?

A kökény botanikai jellemzői

A kökény a rózsafélék családjába tartozó, tüskés cserje, amely 1-3 méter magasra is megnőhet. Termése apró, gömbölyű, 1-1,5 cm átmérőjű csonthéjas, kívül kékesfekete, belül sárgás húsú. Európa nagy részén elterjedt, Magyarországon főként erdőszéleken, legelőkön és utak mentén fordul elő. Fontos vadgyümölcsnek számít, amelyet régóta használnak élelmezési és gyógyászati célokra.

A fagy édesítő hatása

A kökény ízét elsősorban magas csersav- és szerves savtartalma határozza meg. Szeptemberben a gyümölcs még nagyon sok tannint tartalmaz, amely kesernyés, fanyar ízt kölcsönöz neki. Amikor beköszöntenek az első fagyok, a hideg hatására a sejtfalak részben roncsolódnak, és a savak, illetve tanninok aránya csökken.

Szeptemberben a kökény még nagyon sok tannint tartalmaz

Ezzel párhuzamosan a szénhidrátok oldódása és a cukortartalom relatív növekedése édesebb, lágyabb ízt eredményez. A jelenséget a népnyelv „dércsípésnek” nevezi, és ugyanez figyelhető meg más vadgyümölcsöknél, például a naspolyánál is.

A kökény feldolgozása és felhasználása

A kökény dércsípve már sokkal alkalmasabb feldolgozásra. Hazánkban leggyakrabban pálinkát, bort, szörpöt és lekvárt készítenek belőle, de a gyógynövényként való felhasználása is ismert. Magas C-vitamin-tartalma miatt immunerősítő, míg a tanninok miatt hasfogó hatású lehet. Az élelmiszeriparban természetes színezőanyagként is alkalmazzák, hiszen héjában jelentős mennyiségű antocián található.

Szüret és tárolás

A kökényt általában október végén, november elején gyűjtik, amikor az első fagyok már megcsípték. Amennyiben enyhe az ősz, és a fagy elmarad, a termést mélyhűtőben is le lehet fagyasztani, így utánozva a természetes folyamatot.

Ez különösen azoknak a gazdáknak fontos, akik nagyobb mennyiségben szeretnék feldolgozni a gyümölcsöt. A leszedett kökény rövid ideig frissen is eltartható, de a feldolgozást célszerű mielőbb megkezdeni.

Gazdasági és kulturális jelentőség

Bár a kökény nem tartozik a nagy mennyiségben termesztett gyümölcsök közé, az utóbbi években ismét felértékelődött. A kézműves borászatok és pálinkafőzdék előszeretettel használják, de a természetjárók és gyógynövénygyűjtők körében is népszerű. A kökény szimbolikus szerepet is betölt a magyar néphagyományban: a tél közeledtének egyik hírnökeként tartják számon.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Új gasztrosztár: miért rajong mindenki az egérdinnyéért?

2025. szeptember 9. 11:10

Az egérdinnye nemcsak egészséges, hanem egyre népszerűbb különlegesség a kertben és a piacokon is.

Hogyan szüreteljük a birset, hogy sokáig eltartható legyen?

2025. szeptember 7. 16:10

A birsalma szedése eltér más gyümölcsökétől: kemény húsát és utóérő képességét figyelembe véve kell megválasztani a betakarítás idejét.

A szilva eltűnik a piacról? Ennyire kevés várható

2025. augusztus 20. 08:10

Idén a megszokottnál jóval kevesebb szilva várható: a hozam a szokásos 60 ezer tonna helyett csak 40-50 ezer tonna lehet.

Hamarosan indul a villányi kékszőlőfajták szüretelése

2020. augusztus 25. 10:02

Villány jellegzetessége a kékoportó, amelyet mintegy 330 hektáron termesztenek, ebből a kedvező időjárásnak köszönhetően jó évjáratú bor lesz az idén, a gazdák a mennyiség és a minőség tekintetében is bizakodók.

Hogyan állapítható meg a birs szüretének optimális időpontja?

2024. szeptember 5. 04:40

Kérem tájékoztatásukat arról, hogy miként állapítható meg egyértelműen a birs szüretének optimális időpontja?

Mik a sütőtök érettségének jelei?

2023. szeptember 24. 04:37

Szeretném megkérdezni, hogy honnan lehet tudni, hogy érett már a sütőtök?

Mikor szüretelhető a rebarbara?

2023. május 20. 04:36

Egy kérdéssel fordulok Önökhöz. Mikor szüretelhető a rebarbara?