Zöldség-Gyümölcs

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

Agrofórum Online

A kökény (Prunus spinosa) az őszi erdők és mezők egyik legjellegzetesebb bogyója. A bokrok sötétkék, viaszos bevonatú termései már szeptemberben beérnek, azonban aki ilyenkor kóstol bele, gyakran csalódottan húzza össze a száját.

A kökény ugyanis ekkor még rendkívül fanyar, szinte élvezhetetlen. A hagyományos népi tudás és a modern élelmiszer-biológiai vizsgálatok is egybehangzóan azt mutatják: a kökényt csak az első fagyok után érdemes szedni. De miért van ez így, és hogyan változtatja meg a hideg a gyümölcs tulajdonságait?

A kökény botanikai jellemzői

A kökény a rózsafélék családjába tartozó, tüskés cserje, amely 1-3 méter magasra is megnőhet. Termése apró, gömbölyű, 1-1,5 cm átmérőjű csonthéjas, kívül kékesfekete, belül sárgás húsú. Európa nagy részén elterjedt, Magyarországon főként erdőszéleken, legelőkön és utak mentén fordul elő. Fontos vadgyümölcsnek számít, amelyet régóta használnak élelmezési és gyógyászati célokra.

A fagy édesítő hatása

A kökény ízét elsősorban magas csersav- és szerves savtartalma határozza meg. Szeptemberben a gyümölcs még nagyon sok tannint tartalmaz, amely kesernyés, fanyar ízt kölcsönöz neki. Amikor beköszöntenek az első fagyok, a hideg hatására a sejtfalak részben roncsolódnak, és a savak, illetve tanninok aránya csökken.

Szeptemberben a kökény még nagyon sok tannint tartalmaz

Ezzel párhuzamosan a szénhidrátok oldódása és a cukortartalom relatív növekedése édesebb, lágyabb ízt eredményez. A jelenséget a népnyelv „dércsípésnek” nevezi, és ugyanez figyelhető meg más vadgyümölcsöknél, például a naspolyánál is.

A kökény feldolgozása és felhasználása

A kökény dércsípve már sokkal alkalmasabb feldolgozásra. Hazánkban leggyakrabban pálinkát, bort, szörpöt és lekvárt készítenek belőle, de a gyógynövényként való felhasználása is ismert. Magas C-vitamin-tartalma miatt immunerősítő, míg a tanninok miatt hasfogó hatású lehet. Az élelmiszeriparban természetes színezőanyagként is alkalmazzák, hiszen héjában jelentős mennyiségű antocián található.

Szüret és tárolás

A kökényt általában október végén, november elején gyűjtik, amikor az első fagyok már megcsípték. Amennyiben enyhe az ősz, és a fagy elmarad, a termést mélyhűtőben is le lehet fagyasztani, így utánozva a természetes folyamatot.

Ez különösen azoknak a gazdáknak fontos, akik nagyobb mennyiségben szeretnék feldolgozni a gyümölcsöt. A leszedett kökény rövid ideig frissen is eltartható, de a feldolgozást célszerű mielőbb megkezdeni.

Gazdasági és kulturális jelentőség

Bár a kökény nem tartozik a nagy mennyiségben termesztett gyümölcsök közé, az utóbbi években ismét felértékelődött. A kézműves borászatok és pálinkafőzdék előszeretettel használják, de a természetjárók és gyógynövénygyűjtők körében is népszerű. A kökény szimbolikus szerepet is betölt a magyar néphagyományban: a tél közeledtének egyik hírnökeként tartják számon.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Honnan tudhatjuk, hogy megérett a görögdinnye?

2025. augusztus 16. 04:36

Kérem segítségüket! Honnan tudhatom, hogy a görögdinnye megérett?

Elindult a szőlőszüreti ellenőrzés

2022. augusztus 26. 10:39

Idén a szőlőültetvények és a szőlőt feldolgozó borászati üzemek megszokott ellenőrzésén kívül külön ellenőrzik az alacsony alkoholtartalmú borok előállítóit.

Korábban kezdődött a csabagyöngye szüretelése

2018. július 25. 07:30

A szüret minden évben a Balatonboglári borvidéken kezdődik el a csabagyöngyével, amiből Európa első újbora készül, és amely már augusztus második felében a polcokra kerülhet.

Honnan tudjuk, hogy érett a sütőtök?

2022. október 2. 04:36

Mikor szüreteljük a sütőtököt? Honnan tudjuk, hogy érett? Meg kell várni az első fagyokat vele?