Élelmiszeripar

Növényi fehérjék versenye: a burgonya előretör

Agrofórum Online

A globális táplálkozási trendek egyre inkább a növényi alapú, fenntartható és egészségtudatos fehérjeforrások felé hajlanak. Ezzel párhuzamosan a burgonyafehérje iránti kereslet dinamikusan növekszik.

Ez nem véletlen: a burgonyafehérje kombinálja a magas biológiai értéket, az allergénmentességet és a technológiai alkalmazhatóságot.

Növekvő kereslet Európában és világszerte

Az elmúlt években a burgonyafehérje piaca kimagasló növekedést mutatott világszerte, különösen Európában. Ennek oka többek között a keményítőipar erős jelenléte, a technológiai fejlesztések, valamint a növekvő fogyasztói igény az alternatív fehérjeforrások iránt. Az előrejelzések szerint a szegmens éves növekedési üteme 6 százalék felett alakulhat a következő évtizedben, megelőzve ezzel több hagyományos növényi fehérjét is.

Magas beltartalom, kiváló hasznosulás

A burgonyafehérje egyik legfontosabb előnye a kiváló aminosav-profil. Összetétele közel áll az állati eredetű fehérjékhez, miközben mentes a gyakori allergénektől, például a gluténtól. Ezen felül könnyen emészthető, ami előnyt jelent a gyomor-bélrendszeri problémákkal küzdők számára is. A funkcionalitása is kiemelkedő: jól emulgeál, habosít, gélesedik – ezek mind fontos tulajdonságok az élelmiszeripari feldolgozásban, különösen a húshelyettesítők és fehérjeszeletek gyártásánál.

Agrárértékesítés és élelmiszeripari innováció

Az élelmiszeripar mellett a takarmányipar is felfedezte magának ezt az értékes mellékterméket. A burgonyakeményítő-gyártás során keletkező fehérjetartalmú koncentrátum akár 80 százalékos nyersfehérje-tartalommal is bírhat.

A technológiai innovációk is hozzájárultak a burgonyafehérje piaci térnyeréséhez

Ez lehetőséget teremt arra, hogy a mezőgazdasági termelők az eddig hulladéknak számító anyagból értéket teremtsenek. A vertikális integráció révén pedig a burgonyatermesztésből származó minden mellékáram hasznosulhat, csökkentve ezzel a veszteséget és növelve az üzemek gazdasági hatékonyságát.

Technológiai előrelépések és kihívások

A technológiai innovációk is hozzájárultak a burgonyafehérje piaci térnyeréséhez. Az új eljárások lehetővé teszik a nagyobb hozamot, a jobb tisztaságot, valamint a hő- és pH-stabilabb termékek előállítását. Ezek a fejlesztések kulcsfontosságúak ahhoz, hogy a burgonyafehérje hosszú távon is versenyképes maradjon a többi növényi fehérjével szemben.

A feldolgozási költségek ugyan még mindig magasabbak más alapanyagokhoz képest, és a termelést a szezonális ingadozások is befolyásolják, de a kutatás-fejlesztés és a piaci szereplők együttműködése bizakodásra ad okot.

A burgonyafehérje tehát nemcsak ígéretes alternatíva, hanem valós lehetőség is arra, hogy a jövő élelmiszerei és takarmányai egészségesebbek, fenntarthatóbbak és gazdaságosabbak legyenek.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Aggasztó dolgot találtak a sertés- és marhahúsban, azonnali intézkedésre van szükség

2025. október 17. 09:10

A nagyipari élelmiszer-előállításnak megvan az a hátulütője, hogy ma már néha azt sem tudjuk, mit viszünk be az étellel a szervezetünkbe.

Mi kerül a tányérunkra? 2026 ételtrendjei

2025. október 15. 11:10

Egészség, technológia és érzéki élmény – ezek köré rendeződnek a 2026-os étel- és italtrendek, melyek alapjaiban változtatják meg, mit és miért eszünk.

Jogszabály védi meg a valódi Trappista sajtot

2025. október 12. 14:10

Októbertől csak a hagyományos, korong formájú és minősített sajt nevezhető Trappistának – új rendelet lépett életbe.

Krémes és hazai: miért ígéretes a rozsital?

2025. október 3. 07:10

A növényi italok közt új versenyző lehet a rozsital: helyi alapanyag, alacsony vízigény, ígéretes íz– és környezeti profil.

Szuperkrumplit állítanak elő, ellenállóbb lesz a betegségekkel és környezeti stresszel szemben

2023. szeptember 4. 14:40

Magyarországon is egyre kevésbé gazdaságosan megtermelhető és egyre csökkenő termőterületen vetett termény a burgonya. Kutatók éppen ezért keresik a módját, hogyan fokozhatnák az ellenálló képességét és egyben javíthatnák a minőségét.

Permetezés a biogazdaságban: amikor a szükség törvényt bont

2024. július 5. 13:10

Vannak növényvédő szerek, melyek biotermesztésben is engedélyezettek. Ezt használta ki egy német gazda, amikor a burgonyáját megvédte a fertőzéstől.

Rózsaszín burgonya lehet a jövő slágere

2019. május 29. 12:18

Mára szinte minden zöldségnövényből nemesítettek a szakemberek különleges színű, formájú egyedeket és ez a burgonya esetében sincsen másként. Cikkünkből megismerheti az Olvasó a Shetland Black, Fleur Bleue, Apache és a Blue St. Gallen különleges burgonyafajtákat.

Hogyan trágyázzuk a burgonyát?

2023. augusztus 31. 17:10

Tudja-e, miért fontos a burgonyát trágyázni? No, és melyik az optimális időszak erre? Hogyan célszerű kiválasztani a saját burgonyafajtánkhoz leginkább megfelelő trágyát, és mi van akkor, ha paradicsomtrágyát használunk?