9℃ 4℃
november 12. Jónás, Renátó, Jozafát
Zöldség-Gyümölcs

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

Agrofórum Online

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Ahogyan a mesterséges hús Petri-csészében jön létre, úgy holland kutatók azt is vizsgálják, hogyan hozható létre növényi termék, pl. paradicsom anélkül, hogy a teljes paradicsomnövényt fel kellene nevelni.  A kutatás vezetői, Lucas van der Zee és Niels Peeters a Trends in Biotechnology folyóiratban számoltak be munkájukról.

Hogyan fejlődött Petri-csészében a paradicsomtermés?

A folyamat lényege, hogy a kutatók virágszárból vett sejtek felhasználásával virágot fejlesztenek, majd azt termésérlelésre késztetik. A munka folyamatát négy lépésben írták le:

  • Hajtásmerisztémák kinyerése – a növények hajtáscsúcsán található sejtcsoport, amely növényi hormonok hatására bármely növény rész (pl. levél, szár, virág) kialakítására képesek.
  • Merisztémák virággá alakulásának és virágzásának elősegítése.
  • Gyümölcs kialakulása a termőből beporzással vagy növényi hormonokkal.
  • Fiatal gyümölcs táplálása, növesztése.
Jelenleg a hagyományos, szántóföldön, ill. üvegházban, növényen termő paradicsommal találkozhatunk a boltok polcain

A módszer nem teljesen új, már 1940-ben kutatók megfigyelték, hogy levágott virágokból, megfelelő körülmények között termés fejlődött. 1953-ban különböző növények beporzott virágait vágták le növényekről. Amikor ezeket egy ásványi anyagokat és cukrot tartalmazó oldatba tették, a virágokból kicsi gyümölcsök fejlődtek. Később felfedezték, hogy a levágott paradicsomgyümölcsök és kukoricamagok hasonló méretűre nőttek, mint a növényen, ha az anyanövény szövetének egy része rajtuk maradt. 

Az 1980-as években a kutatók bebizonyították, hogy a virágbimbók és gyümölcsök kialakulása a növényi szövetek stimulálásával történik.

Lehetőségek és korlátok

A módszer előnye, hogy helyet és több erőforrást lehet vele megtakarítani. A vertikális növénytermesztéshez hasonlóan a termesztett gyümölcsök egész évben és a fogyasztók közelében lennének termelhetők. Ez csökkenti a szállításból származó környezeti terhelést is. Ráadásul a zárt termelési rendszer csökkentené a víz- és tápanyagveszteséget, valamint a vízfogyasztást és az eutrofizációt. 

A projekt hátránya a nagy cukorigény. A szükséges cukor környezeti hatása önmagában körülbelül ugyanolyan nagyságrendű lenne, mint a jelenlegi szabadföldi paradicsom- vagy kukoricatermesztés teljes környezeti hatása. 

Kérdéses, hogy ezzel a módszerrel milyen volumenben lehetne zöldséget, gyümölcsöt termeszteni, mindenesetre jelenleg a hagyományos, szántóföldön, ill. üvegházban, növényen termő paradicsommal találkozhatunk a boltok polcain.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Rendkívül aktívak a zöld vándorpoloskák és az ázsiai márványos poloskák

2021. augusztus 25. 12:03

Immár sokadszor, de ismét ki kell emelni a zöld vándorpoloskák és az ázsiai márványos poloska kiemelkedő aktivitását.

Hamisított paradicsomsűrítmények kiszűrésén dolgoznak a SZIE kutatói

2020. november 16. 17:10

A paradicsom a hazai és nemzetközi gasztronómia számára kiemelt fontosságú alapanyag, melyből globális szinten mintegy 160 millió tonnát termesztenek évente. Ennek egy részéből sűrítmények, konzervek, szószok és ketchupok készülnek, melyek gyártási folyamatait az élelmiszerlánc szereplőinek védelme érdekében különböző jogszabályok és gyártói specifikációk rögzítik.

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség - védekezzünk ellenük!

2019. szeptember 17. 08:03

A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

Nyár végi teendők a kertben

2023. augusztus 21. 13:40

Bár nem járnak hűvös szelek, legalábbis akkor, mikor a cikket írom, de bizony vége van a nyárnak. Ezzel együtt pedig számos teendő vár a kertek tulajdonosaira.