Szőlő-Bor

Korábban kezdődött a csabagyöngye szüretelése

MTI

Megkezdték a legkorábbi érésű szőlőfajta, a csabagyöngye szüretelését kedden Ordacsehiben, ezzel a megszokottnál mintegy tíz nappal korábban megkezdődött a szüret Magyarországon és egész Európában is - közölte a Varga Pincészet Kft. az MTI-vel kedden.

A szüret minden évben a Balatonboglári borvidéken kezdődik el a csabagyöngyével, amiből Európa első újbora készül, és amely már augusztus második felében a polcokra kerülhet.

Varga Máté, a pincészet ügyvezetője a közleményben kifejtette: az idén minden korábbinál előbb indult a virágzás, így az ország több borvidékén nagy termésre van kilátás, és a korábbi években megszokottnál mintegy tíz nappal előbb kezdődhetett a szüret.

A közlemény szerint Ordacsehiben várhatóan összesen 350 ezer kilogramm szőlőt szüretelnek 38 hektárról, amit több mint 60 termelőtől vásárol meg a pincészet.

A kft. 1993-ban alakult. A 200 hektárnyi szőlőültetvényéből 125 hektár található Badacsony környékén, 20 hektár Balatonaligán, 55 az Egri borvidéken. A vállalkozás feldolgozó üzemmel rendelkezik a Badacsonyi, az Egri és a Tokaj-hegyaljai borvidéken is. A 186 alkalmazottat foglalkoztató cég tavalyi árbevétele 4,6 milliárd forint volt.

Több mint egy évtizede a pincészet értékesíti Magyarországon a legtöbb palackos bort, 2017-ben 15,5 milliót.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Az itáliai szőlőtermesztés fejlődése

2025. május 9. 14:10

Míg Ázsia és Kelet-Európa egyes részein jól dokumentált a szőlőtermesztés története, addig a nyugat-mediterrán térségről keveset tudtunk.

Bortermelés: csúnyán tévedtek a "szakemberek"

2019. október 27. 05:36

Tévedtek a szakemberek, elmaradt a szőlőtúltermelési válság, a vártnál kevesebb szőlő termett hazánkban és más európai országban is, így a borexport is segít levezetni az elmúlt két év alatt felhalmozódott hazai borkészleteket.

Melyik kártevő miatt jelentek meg fehér, vattaszerű képletek a szőlőn?

2024. szeptember 15. 11:10

Mi károsíthatja a szőlőt? A szőlő levelén és friss hajtásain fehér, vattaszerű képletek jelentek meg, melyek egyre nagyobb mértékben terjednek.

A Napa-völgy szőlővidéke is lángokban áll Kaliforniában

2020. szeptember 30. 08:18

Az amerikai médiában közvetített riportok tanúsága szerint többen azon gondolkodnak, hogy végleg elköltöznek a vidékről.