Növényvédelmi előrejelzés

Veszélyesen fertőzi az almamoly a dióültetvényeket

Agrofórum Online

Gyümölcsöseinkben a meleg idő több gyümölcsféle érését előrehozta. A korai szilva már leérett, a későbbiek színeződnek. Az őszibarack folyamatosan érik, már a középérésű fajtákat szedik. Szőlőből a korai csemege fajták mellett több borvidéken megkezdődött a fehér borszőlő szüretelése is.

A betakarítási munkák mellett néhány növényvédelmi tennivalót el kell végezni.

Az almaféléket továbbra is változatlanul erős rajzással támadja az almamoly. A kártevő veszélyesen fertőzi a kezeletlenül hagyott dió ültetvényeket is. Ha nem védekezünk a kártevő a szüret idejéig feléli a termés belsejét. A csapadékos idő kedvezett a dió gnomóniás- és baktériumos levél és termés fertőzés erősödésének is. A fertőzési folyamatot megállíthatjuk rezes permetezéssel.

Az almafák fejlettségétől függetlenül a baktériumos tűzelhalás hervadásos tüneteivel nap mint nap találkozni lehet. Az beteg hajtásokat vágjuk le és permetezzünk rezes készítményekkel. A nyugati országrész almásaiban erősödött az alma gubacsszúnyog levélfertőzés. A károsítás következtében a hajtások növekedése leáll. a fertőzést felszívódó készítményekkel tudjuk megállítani.

Az őszibarack termését változatlan eréllyel károsítja a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly. Most főként a zsendülő termést rágja, sokszor csak felületi károsítást okozva, hasonlóan a sodrómolyok kártételéhez. Ha ilyen tüneteket látunk, iktassunk be egy kezelést rövid élelmezés egészségügyi várakozási idejű szerrel, ellenkező esetben a gyümölcsök moníliás fertőzésének erősödésével is számolnunk kell.

Szabadföldi paradicsomban az érés ellenére permetezni kell a fitoftórás- és alternáriás levélfertőzés terjedésének megakadályozása érdekében, ugyanez vonatkozik a burgonyára is.

A szőlők szürete ellenére a később érő fajtákon a szürkerothadás fertőzést és a peronoszpóra terjedését akadályozzuk meg, mert, kisebb esők is lehetővé teszik a fertőzés terjedését.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: még mindig tart a szezon!

2025. november 4. 08:10

Az enyhe, tavaszias ősz meghosszabbította a kerti szezont – most még van idő a metszésre, lemosó permetezésre és a beteg fák rendbetételére.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: végre csírázik az őszi vetés

2025. november 3. 08:10

Az enyhe, csapadékos idő fellélegzést hozott az őszi vetéseknek: a kelés beindult, a repce erősödik, a gyomosodás viszont gyorsulhat.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: hideg hajnalok, beteg fák

2025. október 26. 14:10

A kertészeti kultúrákban a lombhullás felgyorsult, a betegségek újra megjelentek – most kulcsfontosságú a lemosó permetezés.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: fagy, aszály, kártevők

2025. október 24. 14:10

A talaj kiszáradt, a gabonák kelése vontatott, a repce fejlődése heterogén – az eső lenne az egyetlen megoldás.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (9. rész)

2020. január 8. 11:34

Az almatermésű gyümölcsfélék (alma, körte, birs) betegségei és kártevői 2019-ben is számtalan problémát okoztak.

Tűzelhalás betegségre számíthatunk az almatermésű gyümölcsösökben

2019. április 13. 08:36

A kórokozó baktérium korábban zárlati (karantén) státuszú volt, ami ellen hatóságilag irányított, kötelező védekezést kellett folytatni valamennyi termelőnek. A betegség ellen ma is szükséges fellépni, de a növényvédő szeres kezelések csak pontos időzítés és megfelelő kijuttatás mellett biztosítanak védelmet.

Mit kell tenni a késői érésű almafákkal?

2020. augusztus 27. 10:22

Mely betegségek és kártevők ellen kell még védekeznem késői érésű almafáimon? Mire ügyeljek?

Megegyük az alma héját vagy sem?

2024. szeptember 2. 07:10

Magyarországon és az Európai Unióban a fogyasztói kockázatbecslés az alma, valamint a körte esetében is úgy tekinti, hogy a fogyasztó nem hámozza meg a gyümölcsöt.