Zöldség-Gyümölcs

Paradicsom- és uborkatermesztés okostelefonnal?

blog.syngenta.hu

Közismert, hogy Izland milyen széles skálán hasznosítja a geotermikus energiát. A termál források vizével fűtenek, ugyanakkor a 103 ezer négyzetkilométeres, de mindössze 340 ezer fős ország villamosenergia-termelésének egynegyedét biztosítja a földhő, ami lehetővé teszi a friss zöldségek termesztését egész évben.

A geotermikus energia tehát nem újdonság, ám a farmerek számára az igaz áttörést az IT technológia hozta, amely lehetővé teszi számukra, hogy távolról, okostelefonról irányítsák a gazdaságot. Amint Knutur Rafn Armann paradicsomtermesztő elmondta, a vezérlást egy számítógép látja el, amely össze van kötve a család saját meteorológiai állomásával, az internet révén pedig a gazda az okostelefonján távolról is látja, mi a helyzet, és ha kell átveheti az irányítást.

Az Izlandon értékesített paradicsom és uborka legalább felét helyben termesztik, mondta a gyümölcsöt és zöldséget csomagoló és forgalmazó Solufelag Gardyrkjumanna ügyvezető igazgatója, Gunnlaugur Karlsson.

A Reuters bemutatja Pall Olafsson farmját, ami az ország szívében, Hveravellirnél van, távol mindentől. Fél évig nemigen emelkedik nulla fok fölé a hőmérséklet, mégis egy év alatt körülbelül 500 tonna paradicsom uborka és paprika terem az üvegházaiban. A természet-adta forró vízzel fűtik az üvegházakat, és azzal állítják elő az elektromos áramot is a világításhoz, hiszen manapság csak három órán át nincs éjszakai sötétség.

Jelenleg Izland teljes áramfogyasztásának mindössze 0,5 százalékát használja a mezőgazdaság, és a farmerek azt szeretnék, ha a kormány olyan kedvezményes villamosenergia tarifát biztosítana számukra, mint a nagyfogyasztó alumíniumiparnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

Mi a Manó paradicsom? - Ami tényleg kicsi marad

2023. október 8. 05:40

A közelmúltban szembesült egyik olvasóm vele: a Manó bizony ilyen kicsi marad. Érdemes a paradicsomfajtákkal tisztába lenni még az ültetés előtt.

Mit jelent a rebarbara erőltetése?

2025. február 21. 05:40

A rebarbarát ismét kezdjük felfedezni és egyre többen ültetjük a kiskertjeink veteményeseibe. Termesztése nem bonyolult, és bizonyos trükkökkel befolyásolni is tudjuk a növekedését.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Március

2023. március 19. 05:38

Már kora tavasszal ugrásszerűen megnő a választék a hazánkban idényszerű (szezonális) gyümölcsökből és zöldségekből. Keressük őket a boltokban, vagy termesszük őket otthon! Ebben a hónapban a rukkolával, spárgával és az importból származó kivivel is megismerkedünk.

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.