13℃ 3℃
november 7. Csenger, Rezső, Ernő, Florentin
Zöldség-Gyümölcs

Paradicsom- és uborkatermesztés okostelefonnal?

blog.syngenta.hu

Közismert, hogy Izland milyen széles skálán hasznosítja a geotermikus energiát. A termál források vizével fűtenek, ugyanakkor a 103 ezer négyzetkilométeres, de mindössze 340 ezer fős ország villamosenergia-termelésének egynegyedét biztosítja a földhő, ami lehetővé teszi a friss zöldségek termesztését egész évben.

A geotermikus energia tehát nem újdonság, ám a farmerek számára az igaz áttörést az IT technológia hozta, amely lehetővé teszi számukra, hogy távolról, okostelefonról irányítsák a gazdaságot. Amint Knutur Rafn Armann paradicsomtermesztő elmondta, a vezérlást egy számítógép látja el, amely össze van kötve a család saját meteorológiai állomásával, az internet révén pedig a gazda az okostelefonján távolról is látja, mi a helyzet, és ha kell átveheti az irányítást.

Az Izlandon értékesített paradicsom és uborka legalább felét helyben termesztik, mondta a gyümölcsöt és zöldséget csomagoló és forgalmazó Solufelag Gardyrkjumanna ügyvezető igazgatója, Gunnlaugur Karlsson.

A Reuters bemutatja Pall Olafsson farmját, ami az ország szívében, Hveravellirnél van, távol mindentől. Fél évig nemigen emelkedik nulla fok fölé a hőmérséklet, mégis egy év alatt körülbelül 500 tonna paradicsom uborka és paprika terem az üvegházaiban. A természet-adta forró vízzel fűtik az üvegházakat, és azzal állítják elő az elektromos áramot is a világításhoz, hiszen manapság csak három órán át nincs éjszakai sötétség.

Jelenleg Izland teljes áramfogyasztásának mindössze 0,5 százalékát használja a mezőgazdaság, és a farmerek azt szeretnék, ha a kormány olyan kedvezményes villamosenergia tarifát biztosítana számukra, mint a nagyfogyasztó alumíniumiparnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Miért fejlődtek eltérő színű és méretű sütőtökök a kigyűjtött magokból?

2023. november 22. 04:39

Vásárolt sütőtökből kigyűjtött magokat vetettem el a kertben. Belőlük többféle méretű és színű tökök fejlődtek ki. Mi okozhatta ezt?

Drágulást és termés kiesést eredményezhet az aszály

2019. április 3. 13:33

A legszárazabb régiókban mintegy 150 milliméternyi csapadék hiányzik, ami már a talajvízkészletét is érinti, és nincs vízutánpótlás.

Paradicsom hőigénye és a hőmérséklet szabályozása

2022. február 12. 05:39

Ha hőigényről beszélünk, sokszor csak a léghőmérsékletre gondolnak, pedig a talaj hőmérséklete is befolyásolja a gyökér működésén keresztül a víz- és a tápanyagfelvételt.

Megnéztük az árakat a Nagybani Piacon

2020. március 31. 06:38

Felgyorsultak az események az utóbbi 1-2 hétben hazánkban is. Szinte már a „csapból is az folyik”, hogy megjelent a korona vírus, mekkora élelmiszerhiány van az üzletekben és mennyire megemelkedtek a fogyasztói árak. A Budapesti Nagybani Piacon is napról napra hirtelen változtak az árak, melyek természetesen a kiskereskedelmi árakat is változtatják.