Gépinfo
Gépinfo

Az „okos” eszközök gyorsan átalakítják a mezőgazdaságot

Az „okos” eszközök gyorsan átalakítják a mezőgazdaságot

Syngenta Blog

Az elmúlt évben a digitális, vagy más néven az „okos” mezőgazdasági eszközök világpiaca – a precíziós gazdálkodástól az intelligens üvegházakon át a GPS-ig és a drónokig – a becslések szerint elérte a 7,53 milliárd dolláros forgalmat. Mivel ez a növekvő iparág egyre fontosabb lesz a jövőben, az elemzők szerint az ágazat értékesítése 2023-ra elérheti a 13,5 milliárd dollárt is. A Global Market Insights azt prognosztizálja, hogy csupán a mezőgazdasági drónpiac bevétele 2024-ig több mint 1 milliárd dollárra emelkedik – foglalta össze az adatokat a Syngenta.

A gazdaságok ma már olyan kifinomult eszközöket is használhatnak, mint a műholdak és a drónok, amelyek nagy felbontású fotói azonnal megjelennek a farmerek okostelefonján vagy táblagépén. A képek feldolgozása pedig segíti a gazdálkodókat abban, hogy megfelelő döntéseket hozzanak arról, hogy mit, mikor és hova kell ültetniük.

„A digitális technológiák gyorsan átalakítják a mezőgazdaságot: az adatok, a prediktív analitika, a mesterséges intelligencia és az átfogó farm management révén nő a hatékonyság, így a gazdálkodók időt és pénzt takaríthatnak meg” – mondja a Syngenta globális digitális mezőgazdasági ágazatát vezető Dan Burdett.

A Syngenta AgriEdge Excelsior elnevezésű mezőgazdasági gazdálkodási platformja számos, a digitális gazdálkodás lehetőségeit bemutató növényvédelmi megoldást tartalmaz. Ez magában foglalja a FarmShots-ot, egy webalapú alkalmazást, amely tableten, okostelefonon és laptopon egyaránt használható. A szoftver a műholdfelvételek alapján észleli a kártevők, betegségek és tápanyaghiányok által okozott károsodásokat.

„Az egészséges, sűrű növényzet elnyeli a fényt” – mondja Josh Miller, a FarmShots alapítója. „Ezzel szemben a kevésbé egészséges, ritkásabb növényzet visszaveri a fényt. A műhold a különböző területeken elnyelt fény mennyiségének különbségeit mutatja, lehetővé téve számunkra, hogy elkészítsük egy terület növényegészségügyi térképét.”

A drónok, valamint a talajszenzorok pedig arról is tájékoztatják a gazdálkodókat, hogy földjük különböző részein hogyan alakul a talaj hőmérséklete, nedvessége, illetve a növények tápanyag-felhasználása. Ezekkel az adatokkal a gazdák az eddigieknél jóval korábban meghatározhatják azokat a területeket, ahol beavatkozásra van szükség a rovarok, a betegségek vagy a vízhiány miatt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Aknára is hajthat a Steyr golyóálló traktora

2024. május 4. 12:10

A gyártó egyelőre két Terrus CVT modellt alakított át páncélozott fülkésre, és nem titkoltan a NATO-tagországok piacait célozza meg velük.

A Ford felfüggeszti az új F-150 Lightning szállítását

2024. május 3. 13:10

A Ford minőség-ellenőrzési okok miatt leállította a 2024-es gyártású F-150 Lightning pickup szállítását. Egyelőre nem tudni a pontos okokat.

Gumiabroncs nagy szállítókapacitáshoz és teherbíráshoz

2024. április 30. 16:10

A flotációs képesség a talajtömörödés csökkentésében jut szerephez, az alacsonyabb gördülési ellenállás üzemanyag-megtakarítást eredményez.

Új traktorok készülnek a Kioti boszorkánykonyhájában

2024. április 29. 08:10

Az RX40-es család a Kioti RX20-as szériájának egyfajta frissítése. Ebből is két modell létezik egyelőre, az RX6640 (66 LE) és RX7340 (73 LE).

Gabonák levélbetegségei

2022. május 24. 07:36

A lombbetegségek kései felszaporodása kapcsán felvetődhet a kérdés: Védekezzünk-e ellenük, vagy már nem várható a levélbetegségektől számottevő kártétel?

Újdonság a Syngenta kínálatában - nemcsak véd, többletet is ad a kalászosnak

2019. január 24. 09:54

Több éves kutató- és fejlesztőmunka eredményeként a kalászos gabona területén 2019-től elérhető a gazdálkodók számára az Elatus Era. A készítmény a rozsda, a szeptória, a foltbetegségek és a fuzárium ellen is sikerrel vethető be, emellett markáns zöldítő-termésnövelő hatással is rendelkezik.

Avoxa Peak – Kettős védelem az egyszikűek ellen

2023. január 31. 09:34

Az egyszikű gyomok egyre jelentősebb gondot okoznak a kalászos gabonákban. Fertőzésük egyre nagyobb területeket érint, egyre többször van szükség a védekezésre.

Ultraibolya sugárzás a növényvédelemben

2021. augusztus 3. 05:32

Natalia Peres, a Floridai Egyetem növénypatológusa ultraibolya (UV-C, kis hullámhosszúságú sugárzás) rendszert alkalmazott a szamóca betegségeinek visszaszorításához. Egy idén publikált tanulmányában rávilágított, hogy a kezelés hatékonynak bizonyult a szamóca lisztharmat elleni küzdelemben.