22℃ 11℃
április 29. Péter, Katalin, Roberta
Zöldség

Rózsaszín burgonya lehet a jövő slágere

Agrofórum Online

Mára szinte minden zöldségnövényből nemesítettek a szakemberek különleges színű, formájú egyedeket és ez a burgonya esetében sincsen másként. A lila színtől a feketéig, sőt, a kifli formájúig számtalan, a hétköznapi termelő és fogyasztó számára nehezen értelmezhető burgonyafajtát fogtak termesztésbe.

Azok a gazdálkodók, akik a sült krumpli szerelmeseinek szeretnének különleges burgonyát termeszteni, előszeretettel választják a Shetland Black burgonyát, amely kiválóan alkalmas egyszerű sült krumpli vagy éppen chips készítésére is. Különlegessége színében rejlik: a hosszúkás, kissé ovális alakú burgonya húsa ugyanis alapvetően sárga színű, de sötét, már-már fekete mintázat rejlik a gumó közepében. A Nagy-Britanniából származó fajta gumóinak mérete kicsitől a közepesig változhat, termesztése nem okoz nehézséget gyakorló burgonyatermesztőknek.

Franciaországból származik a Fleur Bleue burgonyafajta, melynek gumói hosszúkás formájúak, héjuk lila, húsuk pedig rózsaszínes árnyalatú. Rendkívül pozitív tulajdonsága, hogy közepes méretű gumói főzést követően is megtartják különleges színüket. Termesztéstechnológiai szempontból ez a különleges burgonyafajta a gazdák egyik kedvence is lehet, ugyanis a tárolást igen jól tűri, valamint a növényvédelmére sem kell túl sokat költeni. Ennek oka, hogy a Fleur Bleue burgonya kiemelkedő mértékű rezisztenciát mutat a a burgonya Y-vírussal szemben.

A különleges burgonyafajták között is kevésbé ismert az Apache fajta, amely az eddigi információk szerint az Amerikai Egyesült Államok területéről indult hódító útjára. Termesztése nem okoz nehézséget, több betegségnek is ellenálló fajta, amelynek gumói amellett, hogy nagyon finom ízűek – enyhén fűszeresek – rendkívül elegáns megjelenésűek. A bogyó húsának színe sárgás, a héj színe viszont különleges, piros alapszínen nagyobb sárga foltok láthatóak.

A Blue St. Gallen burgonyafajtát tudatos nemesítőmunkával hozták létre Svájcban. Igazán különleges fajta a gumó hosszúkás, hengeres formájával, sötétkék héjával és lilás színű húsával. Termesztése egyszerű, betegségekre nem igazán fogékony. Jellemzője még, hogy elég korai érésű, már augusztusban szedhetőek a földből az érett, fejlett gumók.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új tájfajta a kínálatban: megérkezett a Herencsényi paradicsom

2025. április 25. 13:10

A hazai tájfajta paradicsomok népszerűsítésében úttörő szerepet vállaló Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) idén új fajtával bővíti palettáját.

Téli Parázs: a nagydobosi sütőtök újjászületése

2025. április 17. 08:10

Egy házaspár húsz éve dolgozik azon, hogy a legendás nagydobosi sütőtök újra méltó helyére kerüljön a magyar gasztronómiában.

Az oltott növények jelentősége a zöldséghajtatásban

2025. április 2. 11:10

Az oltást eredetileg a monokultúra miatt kezdték el használni, hogy növényvédelmi problémákat kerüljenek el általa.

A magyar dinnyetermesztők átálltak a vöröshagymára is

2025. február 24. 08:10

A vöröshagyma termesztése csak profi termelés, és korszerű, magas hozamú fajták használata mellett jövedelmező.

Nem kímélik a károsítók a szőlőt, zöldséget, gyümölcsöt sem

2018. május 11. 04:53

A kihajtott burgonyán megjelentek az első burgonyabogár imágók. Szinte minden növényen jelentkeznek a levéltetvek első kolóniái.

Terjednek a napraforgó és a burgonya gombabetegségei – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 26. 16:10

Kalászosokban már a tarlókezelés a téma. Kukoricában rajzik a kukoricamoly, napraforgóban és burgonyában a gombabetegségek jelentenek kihívást.

Mely zöldségfajokat vethetjük márciusban?

2023. március 3. 04:36

Mely zöldségfajokat vethetjük márciusban? Várom megtisztelő válaszukat!

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

2019. április 15. 17:04

Vajon mi áll a hazai burgonya termőterület drasztikus csökkenésének hátterében, melyek az ágazat fejlesztési lehetőségei, fellendülhet-e ismét a burgonyatermesztésünk?