Állattenyésztés
Állattenyésztés

Bővítették az afrikai sertéspestis miatti fertőzött területet

Bővítették az afrikai sertéspestis miatti fertőzött területet

NÉBIH

Az intézkedés Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyei vadgazdálkodási egységeket érint.

A módosításra az újonnan megállapított vaddisznó esetek alapján végzett újbóli kockázatelemezésnek megfelelően került sor.

A Nemzeti Klasszikus Sertéspestis és Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport több Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vadgazdálkodási egység fertőzött területté minősítéséről döntött május végi ülésén. Emellett egy regéci pozitív vaddisznó eset miatt további területeket nyilvánított ideiglenes fertőzött területté az országos főállatorvos.

A fertőzött terület bővítése egyúttal indokolttá tette a magas kockázatú terület déli irányú növelését is a 4-es számú főútig, mint mesterséges akadályig. Az intézkedés révén több Jász-Nagykun-Szolnok megyei vadgazdálkodási egység is ideiglenes magas kockázatú területté vált.

Az ASP betegséggel kapcsolatos aktuális információkról a Nébih tematikus aloldalán, valamint interaktív térképén tájékozódhatnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kevesebbet szellentő tehenekkel lassítanák a klímaváltozást

2024. április 29. 14:10

A szarvasmarhák által termelt, éghajlatváltozást okozó metángáz mennyiségét öröklött tulajdonságok és a tartás, takarmányozás is csökkentheti.

Nem lesz több barna tojás a szupermarketekben

2024. április 29. 13:10

Miért van barna és fehér tojás? A német Szövetségi Mezőgazdasági Információs Központ szerint ebben a döntő tényező a fül színe, a fehér tyúkok általában fehér tojást tojnak.

3000 juhot ölne le a túl alacsony húsárak miatt egy ausztrál gazda

2024. április 24. 09:10

Súlyos takarmány- és vízhiánnyal küzdenek a termelők Ausztráliában. A juhhús ára is nagyon alacsony, ezért egy juhtenyésztő már leölné az állatait.

Megbukott a monokultúrás gazdálkodás

2024. április 15. 14:40

Kutatók öt kontinens 2655 gazdaságát elemezve bizonyították, hogy az ipari, monokultúrás gazdálkodásról való elmozdulással az ember és környezete is csak nyerhet.

A beszállítók felkutatása sem egyszerű feladat

2021. november 13. 05:36

Széles Zoltánnal, a Széles Húsüzem tulajdonosával a biotermékek forgalmazásának lehetséges buktatóiról, tapasztalatairól beszélgettünk, no meg arról, hogy miért van az, hogy osztrák biocsirke kerül a magyar asztalra.

Nőtt a sertés-, csökkent a baromfi vágások száma

2018. március 1. 08:03

A tavaly levágott állatok élősúlya összesen 53 400 tonna volt, míg a vágósúly 27 200 tonnát ért el, ami egyaránt háromszázalékos csökkenést jelent.

Mangalicák nélkül is van élet, de az nem olyan

2018. október 16. 02:47

Nem szeretem a „mi lett volna, ha” típusú gondolatokat, de Fekete Zsóka mangalica tenyésztőt hallgatva, azonban mégiscsak felmerül bennem, ha annak idején nem érkezik meg az a pár vemhes mangalica, akkor Zsóka most melyik ágazatot képviselné nemzetközi fesztiválokon?

Németország hosszú küzdelmet folytat az afrikai sertéspestis ellen

2021. szeptember 3. 07:03

Az afrikai sertéspestis-betegség mintegy 2036 esetét igazolták a Lengyelországhoz közeli régiókban vaddisznókban.