25℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Zöldség-Gyümölcs

Közepes gyümölcstermésre számíthatunk a fagykárok miatt

MTI

Jelentős virág- és rügykárokat okoztak a hazai gyümölcsösökben a március végi és április eleji hideg és az éjszakai fagyok, így idén már a legtöbb gyümölcsfajnál legfeljebb csak közepes lehet a gyümölcstermés - közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke az MTI-vel.

Apáti Ferenc kiemelte, hogy az első hidegbetörés legfőképpen a kajszibarackban és őszibarackban okozott károkat, míg az április első napjaiban tapasztalt mínuszok már mindegyik gyümölcsfaj esetében jelentős virágkárokat eredményeztek. A legnagyobb mértékben a korai fajták sérültek.

A virág- és rügykárok felmérése folyamatban van. A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy a kármérték nagyon változó nemcsak gyümölcsfajonként, hanem azon belül fajtánként, termesztőkörzetenként, emellett még olyan lokális tényezők is befolyásolják, mint a terepviszonyok vagy a talajadottságok – tette hozzá.

Az alelnök ismertette, hogy a kajszibarackban a legnagyobb a virágokat és a gyümölcskezdeményeket ért károsodás mértéke, körzetenként eltérően 70-100 százalékos virágkárral számolnak. Jelentős virágkár sújtotta még az őszibarackot, továbbá 50 százalék feletti a virág- és rügykár a cseresznye és a körte esetében is. Nem kímélte a hideg a diót, a meggyet, a szilvát és az almát sem: ezeknél a fajoknál ugyan mérsékeltebb a károsodás, általában 20 és 50 százalék közé tehető, azonban egyes fajtáknál és termesztőkörzetekben a virágkár mértéke akár az 50 százalékot is meghaladhatja.

Apáti Ferenc hangsúlyozta, hogy jelenleg csak virágkárokról lehet beszélni, az idei termés szempontjából döntő lesz még a következő hetek időjárása is, így a várható termés egyelőre nem előrejelezhető, legkorábban a virágzás után 4-6 héttel, május végére becsülhető meg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Új gasztrosztár: miért rajong mindenki az egérdinnyéért?

2025. szeptember 9. 11:10

Az egérdinnye nemcsak egészséges, hanem egyre népszerűbb különlegesség a kertben és a piacokon is.

Hogyan szüreteljük a birset, hogy sokáig eltartható legyen?

2025. szeptember 7. 16:10

A birsalma szedése eltér más gyümölcsökétől: kemény húsát és utóérő képességét figyelembe véve kell megválasztani a betakarítás idejét.

A szilva eltűnik a piacról? Ennyire kevés várható

2025. augusztus 20. 08:10

Idén a megszokottnál jóval kevesebb szilva várható: a hozam a szokásos 60 ezer tonna helyett csak 40-50 ezer tonna lehet.

2021: a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve lesz

2020. január 7. 06:38

Az élelmiszer-biztonság nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő összetételű táplálékot jelent, amiben nagy szerepük kellene, hogy legyen a zöldségeknek és gyümölcsöknek.

Idén gyakori kártevő a szivarsodró eszelény a szőlőben

2023. június 17. 05:37

A szivarsodró eszelény egyedek május elejétől jelennek meg a szőlő, illetve sokszor más gyümölcsfajok levelein, és június elejéig intenzív érési táplálkozást folytatnak.

Ártéri gyümölcsös a táji adottságokhoz alkalmazkodó gazdálkodás feledőben lévő példája, egyben kultúrtörténeti érték és génbank

2019. szeptember 17. 04:36

Az ártéri gyümölcsösök fajai nemcsak az egykori tájgazdálkodás példájaként, de génbankként, a kultúrfajok diverzitásában nagyon fontos szerepet játszanak.

Mitől lettek bemélyedő foltok a Besztercei szilva termésein?

2023. szeptember 17. 04:37

Végre találtam a piacon Besztercei szilvát, és otthon vettem észre, hogy valami baja van. A héján bemélyedő foltokat látok, és ott a húsa kemény. Mi lehet ez, emiatt ehető? Sajnos sok szilva ilyen, legalább a fele.