Zöldség-Gyümölcs

Vajon megtérülő lesz gyümölcsöt termelni Spanyolországban a 21. század folyamán?

Agrofórum Online

A Madridi Műszaki Egyetem (UPM) és Castilla-La Mancha Egyetem (UCLM) kutatói arra vonatkozóan folytattak kutatást, hogy vajon milyen mértékben fognak hatást gyakorolni a globális felmelegedés következtében zsugorodó hideg periódusok a spanyol gyümölcstermesztés gazdasági életképességére.

Spanyolország a világ egyik legnagyobb gyümölcstermelője és vezető olajbogyó-előállítója (utóbbi esetében 2,52 millió ha és 6,55 millió tonna termés jellemző évente). Kiemelkedő helyet foglal el továbbá más gyümölcsök, például az őszibarack vagy cseresznye termelésében. Az említett fajoknak megfelelő nyugalmi időszakra, hideg mennyiségre van szükségük annak érdekében, hogy a következő évi termésképződés zavartalanul végbemenjen. A hideg igénnyel rendelkező fajok esetében a nyugalmi időszakban meghatározott hideg mennyiségnek kell felhalmozódia annak érdekében, hogy a sejtek speciális, hideg hatásnak ellenálló fiziológiai állapota visszaálljon a vegetációs időszakra jellemző állapotba. Az egyes fajok és fajták közötti nyugalmi időszak, valamint hideg igény eltérő (egyes tanulmányok ugyanazon faj fajtái között jelentős különbségekről számoltak be). A hideg hiánya azonban rendellenes virágzáshoz, a termés mennyiségének csökkenéséhez és minőségének romlásához vezet, valamint a termésidő meghosszabbításával gazdasági veszteségeket eredményez.

Az adatok azt mutatják, hogy az elkövetkezendő 30 évben az egyes fajták gazdasági életképessége veszélybe kerülhet azokban a régiókban, ahol jelenleg magas terméshozam jellemző, bár a kisebb hideg igényű fajták továbbra is porondon maradnak. A helyzet a század végére várhatóan romlani fog. Amennyiben rövid távon nem hoznak jelentős enyhítő intézkedéseket, a globális hőmérsékleti átlag valószínűleg az ipari forradalom előtti éves globális hőmérsékleti középértékhez képest 1,5 °C-kal magasabbra emelkedik. Előreláthatólag a szilva-, mandula-, alma- és őszibarack-termelés fokozottabban, míg a cseresznye-, olíva- és szőlőtermelés kisebb mértékben tekinthető érintettnek.

A tanulmány felhívja a figyelmet a klímaadaptív termesztéstechnológiai elemek kidolgozásának fontosságára, összhangban a közeljövőre vonatkozó előrejelzésekkel. A kis hideg igényű fajták nemesítése szintén hozzájárulhat a növények életképességének javításához a 21. század második felében.

Forrás:

https://doi.org/10.1016/j.agsy.2020.102961

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

A hosszú időtartamú gyümölcstárolás legújabb kori kihívásai

2018. június 28. 06:42

A tárolás a gyümölcstermesztés folyamatának speciális része. Egyre inkább csak a legkiválóbb minőségű, jó ízű, jó húsállományú és tetszetős küllemű gyümölcsök adhatók el. A gyümölcstárolás a rövid távú (átmeneti) és a hosszú időtartamú tárolást különbözteti meg. Hazánkban az alma és a körte azok, amelyeket nagy mennyiségben hosszú idejű tárolásra termesztünk.

Frisspiaci cseresznye termesztése „kompakt váza” koronán

2019. március 24. 06:18

Hazánkban egyre több termelő kacérkodik a cseresznyetermesztés gondolatával. Vonzó az érésidejéből adódó korai árbevétel, a viszonylagos magas eladási ár, valamint a régmúltra visszanyúló termesztési hagyomány.

DélKerTÉSZ: az olcsó élelmiszerek kora lejárt

2022. november 23. 10:34

Búcsúznak az olcsó élelmiszerek, a piacon a zöldségek és gyümölcsök esetében is egy magasabb árszintre kell felkészülni a jövőben.

Spanyolország gyümölcstermesztése – Régiónkénti választék / Szubtrópusi fajok (2/1.)

2019. június 10. 07:36

Spanyolországban nagy hagyománya van a gyümölcstermesztésnek. A változatos környezeti körülmények között sokféle gyümölcs található meg az országban a mérsékelt övi fajoktól kezdve a szubtrópusi klímát kedvelőkig.