A Madridi Műszaki Egyetem (UPM) és Castilla-La Mancha Egyetem (UCLM) kutatói arra vonatkozóan folytattak kutatást, hogy vajon milyen mértékben fognak hatást gyakorolni a globális felmelegedés következtében zsugorodó hideg periódusok a spanyol gyümölcstermesztés gazdasági életképességére.
Spanyolország a világ egyik legnagyobb gyümölcstermelője és vezető olajbogyó-előállítója (utóbbi esetében 2,52 millió ha és 6,55 millió tonna termés jellemző évente). Kiemelkedő helyet foglal el továbbá más gyümölcsök, például az őszibarack vagy cseresznye termelésében. Az említett fajoknak megfelelő nyugalmi időszakra, hideg mennyiségre van szükségük annak érdekében, hogy a következő évi termésképződés zavartalanul végbemenjen. A hideg igénnyel rendelkező fajok esetében a nyugalmi időszakban meghatározott hideg mennyiségnek kell felhalmozódia annak érdekében, hogy a sejtek speciális, hideg hatásnak ellenálló fiziológiai állapota visszaálljon a vegetációs időszakra jellemző állapotba. Az egyes fajok és fajták közötti nyugalmi időszak, valamint hideg igény eltérő (egyes tanulmányok ugyanazon faj fajtái között jelentős különbségekről számoltak be). A hideg hiánya azonban rendellenes virágzáshoz, a termés mennyiségének csökkenéséhez és minőségének romlásához vezet, valamint a termésidő meghosszabbításával gazdasági veszteségeket eredményez.
Az adatok azt mutatják, hogy az elkövetkezendő 30 évben az egyes fajták gazdasági életképessége veszélybe kerülhet azokban a régiókban, ahol jelenleg magas terméshozam jellemző, bár a kisebb hideg igényű fajták továbbra is porondon maradnak. A helyzet a század végére várhatóan romlani fog. Amennyiben rövid távon nem hoznak jelentős enyhítő intézkedéseket, a globális hőmérsékleti átlag valószínűleg az ipari forradalom előtti éves globális hőmérsékleti középértékhez képest 1,5 °C-kal magasabbra emelkedik. Előreláthatólag a szilva-, mandula-, alma- és őszibarack-termelés fokozottabban, míg a cseresznye-, olíva- és szőlőtermelés kisebb mértékben tekinthető érintettnek.
A tanulmány felhívja a figyelmet a klímaadaptív termesztéstechnológiai elemek kidolgozásának fontosságára, összhangban a közeljövőre vonatkozó előrejelzésekkel. A kis hideg igényű fajták nemesítése szintén hozzájárulhat a növények életképességének javításához a 21. század második felében.
Forrás: