Növényvédelem

Mikotoxin, amitől eladhatatlan lesz a kukorica

Agrofórum Online

A mikotoxinokat „rejtett gyilkosoknak” is nevezik. A mikotoxinok takarmányba kerülve szaporodás-biológiai problémákat okozhatnak, növelhetik az állatok fogékonyságát egyes betegségekre, a szarvasmarhák esetében pedig csökkenthetik a tejtermelést is. A mikotoxinokkal való szennyezettség a termény értékét és a gazdaság/gazdálkodás teljesítményét is jelentősen befolyásolhatja. Jelentős bevétel ki esést okozhat, ha a gabonát, átvételkor a toxinszennyezettség miatt visszafordítják.

A Trichoderma felfalja a káros talajlakó gombát

Mikor következhet be ez a kellemetlen helyzet?

A mikotoxinokat a szántóföldön a fusarium fajok okozzák. A fuzárium, ami egy polifág gomba, minden talajunk tartalmazza, de hogy okoz-e problémát az évjárat és a gazda gondosságán múlik. A vetésforgóban a gazdanövényei kikerülhetetlenek, búzát, kukoricát, szóját… nem lehet kihagyni.

A talajainkban a szármaradványok bontásában vesz részt, és innen indítja meg az új fertőzését. A fertőzés erősségét alapvetően a tavaszi-nyári csapadék mennyiség határozza meg.


Fuzárium

Szerencsére a talajok tartalmazzák a megoldást is!

A természet egy önszabályozó rendszer, minden probléma felvetésre maga is válaszol. A természetben a fuzárium gyérítését a Trichoderma gombák is végzik. Mivel ugyanazon energiaforrás feldolgozásából élnek, így az életterét szűkítik, és ebben a versenyben olyan anyagokat termelnek, mely a versenytársukat pusztítja.

Használjuk ki ezt a tulajdonságukat, még mielőtt a fertőzés elindulna, a természet erejével csökkentsük a talajban a fertőző anyag mennyiségét. A talajban lévő Trichoderma mennyisége azonban csak nagyon ritkán elegendő, így olyan termékeket kell segítségül hívni, amiben ennek a koncentrációja olyan magas, hogy megoldást adjon a fuzárium problémára.

Mivel előre soha nem tudhatjuk, hogy csapadékos lesz-e az év, így érdemes előre kijuttatni a Trichodermát. Ezt vagy vetés előtt vagy vetéssel egy menetben kell a talajba juttatni. Vetés után alkalmazva legalább 15 mm bemosó csapadék szükséges.

(Kwizda Agro)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rejtett védelmi rendszer: a növények nem hagyják magukat

2025. december 9. 07:10

Egyre több bizonyíték mutatja, hogy a növények saját „gyógyszereket” termelnek. De mire elég ez a természetes védekezés?

Téli károsítók: így pusztítják a termést

2025. december 6. 07:10

A szabadban maradt állományok most a legsebezhetőbbek. A pocok, a vad és a fuzárium együtt akár teljes terméskiesést is okozhat.

A gubacsokról, 13. rész - A gubacsok belső szerkezete - levélgubacsok: a zacskógubacsok

2025. december 3. 08:10

Karomszerű, bunkós, csőszerű vagy gömbölyű zacskók: a levélgubacsok alakja sokat elárul a gubacsokozó fajról.

Figyeljünk a raktározott terményeinkre, mielőtt késő!

2025. december 1. 07:10

A raktározott termény télen sincs biztonságban. A hideg ugyan lassítja a kártevőket, de a hibás ellenőrzés akár teljes tételt tehet tönkre.

A borsó gyomirtása

2018. november 21. 09:37

Az összeállításban a különböző hüvelyes növények termesztésekor alkalmazható gyomirtási módszerekről olvashatnak.

Aktualitások és védekezés: mi a teendő a sárgarozsdával?

2025. március 24. 08:10

A sárgarozsda (Puccinia striiformis) hazánkban a búzára és tritikáléra veszélyes rozsdafajok közül a második legnagyobb kártételre képes kórokozó.

Seprűzanót: Minden, amit tudni érdemes

2021. december 23. 04:36

A seprűzanót vagy seprőzanót hazai karrierje egy amerikai mesével kezdődött, majd a különleges téli dekorációt igénylők bejárati ajtajánál folytatódott. Mit kell tudnunk a növényről? Hogyan gondozzuk, hogy év közben a kertünket díszítse?

Hitek és tévhitek a biotermékekről

2019. augusztus 8. 04:37

Mitől lesz bio a bio? Mi a pontos megnevezése? Árulhatom-e a piacon a kezeletlen paradicsomomat? Csak néhány kérdés, amit nap, mint nap hallhatunk a biotermékekkel kapcsolatban.