17℃ 3℃
április 11. Leó, Szaniszló, Glória
Szőlő-Bor

Növekvő trend figyelhető meg a borok alkoholtartalmában

Agrofórum Online

Akár Kaliforniát, akár Bordeaux-t vesszük górcső alá, az 1990-es évek óta a borok alkoholtartalma növekedni látszik. Összetett folyamatok szemtanúi lehetünk - a decanter.com szerint.

Az elmúlt 30 év alkoholtartalommal kapcsolatos trendjeit a Liv-ex kutatások segítségével igyekszik megfigyelni. A Bordeaux-ból, Toszkánából, Piedmontból és Kaliforniából származó vörösborok átlagosan magasabb alkoholtartalommal bírtak a 2010 és 2019 közötti évtizedben, mint az 1990-es években – a Liv-ex, globális kereskedelmi platform adatai alapján. A sorba Burgundia is beállt, bár viszonylag jelentéktelen növekedést mutatott.

Az alkohol térfogat-százalékos mennyiségére vonatkozó vizsgálatokat a Liv-ex 35 000 bormintán végezte el. Az eredmények segítettek számszerűsíteni egy olyan jelenséget, amely az utóbbi időben gyakran forgott szóban a boriparban és azon túl is. Jóllehet, egyes termőrégiók (pl. az említett Burgundia) nem tapasztaltak növekedést az alkohol szintjét illetően, alapvetően a folyamat jól körvonalazható globális szinten. Az alkoholtartalom alakulására egy adott évjárat időjárási körülményei, valamint a borász által hozott számos döntés hatást gyakorol.

A Napa-völgy (Kalifornia) visszafogott, elegáns borairól méltán híres Corison Winery borásza, Cathy Corison elmondta, hogy számára az alkohol nem okoz gondot, sokkal inkább mint sok más érési tényezőt jelölő indikátor szerepel a palettán. Szerinte a meglehetősen korai szüret adta alacsony cukortartalom az, ami a Cabernet ízspektrum cseresznyés, kék áfonyás jellegét adja. Corison szerint a klímaváltozás dacára a borstílus megvalósítása nem ütközik akadályokba.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Mit tegyünk a madárkár megelőzésére a szőlőben?

2019. augusztus 21. 05:36

M. János kérdése: Minden évben megdézsmálják a seregélyek a szőlőt. Mit tehetek ellene?

Milyen betegségtől sárgulnak, barnulnak és hullanak a szőlő levelei?

2024. július 21. 04:40

Csemegeszőlőm levelei elsárgulnak, megbarnulnak, majd lehullanak. Hetente permetezem kontakt és felszívódó szerekkel is. Milyen betegséggel állok szemben? Az Othello szőlőnél is hasonló probléma jelentkezett, csak itt a vessző is elfonnyad. A harmadik jelenség a szemek pöttyösödése.

Eszelény károsít a szőlőben

2020. május 19. 13:03

Idén a képen látható betegség jelent meg a szőlőmben, ami eddig nem volt tapasztalható. A levél a száránál elszárad, lekonyul, foltosodik és el kezd bepöndörödni, majd teljesen szivar szerűen besodródva lóg a hajtáson. Kérném a betegség azonosítását és lehtséges védekezési módokat.

A molytetvek tömegszaporodásának időszaka van

2018. május 31. 04:30

A tartósan meleg, nyarat idéző időjárás felgyorsította minden kertészeti növény fejlődését. A növények zöme most 2-3 hetes előnyben vannak a korábbi években megszokotthoz képest.