Szőlő-Bor

Növekvő trend figyelhető meg a borok alkoholtartalmában

Agrofórum Online

Akár Kaliforniát, akár Bordeaux-t vesszük górcső alá, az 1990-es évek óta a borok alkoholtartalma növekedni látszik. Összetett folyamatok szemtanúi lehetünk - a decanter.com szerint.

Az elmúlt 30 év alkoholtartalommal kapcsolatos trendjeit a Liv-ex kutatások segítségével igyekszik megfigyelni. A Bordeaux-ból, Toszkánából, Piedmontból és Kaliforniából származó vörösborok átlagosan magasabb alkoholtartalommal bírtak a 2010 és 2019 közötti évtizedben, mint az 1990-es években – a Liv-ex, globális kereskedelmi platform adatai alapján. A sorba Burgundia is beállt, bár viszonylag jelentéktelen növekedést mutatott.

Az alkohol térfogat-százalékos mennyiségére vonatkozó vizsgálatokat a Liv-ex 35 000 bormintán végezte el. Az eredmények segítettek számszerűsíteni egy olyan jelenséget, amely az utóbbi időben gyakran forgott szóban a boriparban és azon túl is. Jóllehet, egyes termőrégiók (pl. az említett Burgundia) nem tapasztaltak növekedést az alkohol szintjét illetően, alapvetően a folyamat jól körvonalazható globális szinten. Az alkoholtartalom alakulására egy adott évjárat időjárási körülményei, valamint a borász által hozott számos döntés hatást gyakorol.

A Napa-völgy (Kalifornia) visszafogott, elegáns borairól méltán híres Corison Winery borásza, Cathy Corison elmondta, hogy számára az alkohol nem okoz gondot, sokkal inkább mint sok más érési tényezőt jelölő indikátor szerepel a palettán. Szerinte a meglehetősen korai szüret adta alacsony cukortartalom az, ami a Cabernet ízspektrum cseresznyés, kék áfonyás jellegét adja. Corison szerint a klímaváltozás dacára a borstílus megvalósítása nem ütközik akadályokba.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: erősödött a varasodás és a levéltetű invázió

2022. június 1. 11:39

Rengeteg a szárnyas levéltetű alak, így további erősödő fertőzésre kell számítani.

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: intenzíven rajzik az almamoly és a cseresznyelégy

2022. május 25. 09:06

A lehullott csapadék ellenére az időjárás most elsősorban a rovarkártevők szaporodásának kedvez, különösen erős a levéltetvek inváziója, szinte minden növénykultúrában.

A szőlőfürt, a szőlőbogyó és a szőlőmag - gazdasági hasznuk van

2018. október 21. 13:37

A szőlő valódi bogyótermésében neveli magvait különböző fejlődési szakaszokon át. A szőlő virágzatának és virágainak kialakulásáról, a termésről, benne a bogyók és a magok fejlődéséről, hasznosságáról, ezeket veszélyeztető betegségekről, rendellenes tápanyag-ellátásáról olvasható az írásban.