25℃ 14℃
április 18. Andrea, Ilma, Apolló, Aladár
Zöldség

Leállt az oldalhajtás képződés! (uborka és paradicsom)

Agrofórum Online

A paradicsomot és az uborkát legtöbben már szabadföldön is támrendszer (karó) mellett termesztik, de egyre többen a paprikával is próbálkoznak a felfuttatással. Gazdaságosan csak az úgynevezett folyton növő fajták nevelhetők ilyen formán, amely termesztési módnak feltétele a  kedvező (folyamatos) víz- és tápanyagellátás mellett a gondos növényvédelem.

Előfordul, hogy egy bizonyos idő után megtorpan, megáll a főszár növekedése, és az oldalhajtások is szemmel láthatóan gyengébbek, rövidebbek. A kiváltó okok nagyon különbözőek lehetnek.

Az uborka esetében a június közepén, végén jelentkező peronoszpóra fertőzés szokta visszavetni az oldalhajtások növekedését. Hatékony növényvédelmet követően intenzívebb káliumnitrát fejtrágyázás megindíthatja a megtorpant növekedést. A kálium kedvezően hat a tenyészőcsúcsok fejlődésére (sejtdifferenciálódására), a nitrát – lévén gyorsan ható nitrogéntrágya – a zöldtömeghez szükséges nitrogént biztosítja.

Túlterhelés is okozhatja az oldalhajtás leállását. Főleg az úgynevezett generatív fajok képesek „túlteremni magukat”, több termést kötnek, mint amennyit képesek kinevelni. Rendszerint az ilyen növény tele van apró terméssel, ugyanakkor a lombozatuk kicsi fejletlen.

Elsősorban paprikánál ismert a jelenség, de paradicsomon is kialakulhat. Ilyenkor kiritkítjuk a termést, egy-egy fejletlen bogyót eltávolítunk. Paradicsom esetében a nagy napközi hőingadozás hatására úgynevezett óriás fürtök képződhetnek (hajnali hideg – déli meleg), ilyen esetben egy-egy fürtön 20-30 vagy még több bogyókezdemény is kialakul. A fürtök csonkázásával, azaz a fajtára jellemző bogyószám meghagyásával a fürtöt megvágjuk.

Paradicsomnál gyakrabban, de uborkánál is – főleg meszes talajon – kialakulhat a bórhiány. Tekintettel arra, hogy a bórnak jelentős szerepe van a hajtásképződésben, leállhat az oldalhajtások, de a csúcs növekedése is. Megismételt 0,2-0,3%-os bórax oldat levelekre történő kipermetezésével a hiány megszüntethető.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Téli Parázs: a nagydobosi sütőtök újjászületése

2025. április 17. 08:10

Egy házaspár húsz éve dolgozik azon, hogy a legendás nagydobosi sütőtök újra méltó helyére kerüljön a magyar gasztronómiában.

Az oltott növények jelentősége a zöldséghajtatásban

2025. április 2. 11:10

Az oltást eredetileg a monokultúra miatt kezdték el használni, hogy növényvédelmi problémákat kerüljenek el általa.

A magyar dinnyetermesztők átálltak a vöröshagymára is

2025. február 24. 08:10

A vöröshagyma termesztése csak profi termelés, és korszerű, magas hozamú fajták használata mellett jövedelmező.

Sárgarépák érzékszervi jellemzőinek vizsgálata

2025. február 17. 07:10

A termesztőket mindig foglalkoztatta, hogy a különböző földrajzi régiókban termesztett répák között milyen különbségeket lehet kimutatni.

Ezek a legjobb zöldséges receptek a kánikulában

2022. augusztus 13. 08:34

A nyári hőségben az utolsó dolog, amire vágyunk, hogy a tűzhely felett izzadva órákig küzdjünk a másnapi ebédért, még ha a növekvő alapanyagárak miatt meg is éri többet főzni.

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban - kertészeti tippek a hónapra

2019. május 23. 04:37

Elérkezett hát a május, a zöldségeskertek egyik legfontosabb és legmozgalmasabb időszaka, ugyanis ebben a hónapban kell kiültetni a paradicsompalántákat szabadföldbe - persze, ha a hőmérséklet engedi azt.

Vetőmagkezelési eljárások a zöldségtermesztésben

2020. február 10. 04:36

Az utóbbi években egyre több csávázásra használható hatóanyag engedélye került megszüntetésre, így nagyon leszűkült a felhasználható hatóanyagok köre.

Itt a sütőtökszezon

2019. december 12. 08:18

Az idei sütőtökszezon az előző évhez képest később kezdődött. Ez nagyrészt az enyhe, hosszúra nyúló ősznek is köszönhető, hiszen ahogy a régi magyar mondás is tartja „a tök akkor szedhető, ha megcsípte a dér”.