Zöldség

Párásítás, páratartalom szabályozása, fénytelen paprika termések

Agrofórum Online

Kevesen fordítanak figyelmet a páratartalomra, fóliák alatt is csak elvétve lehet hygrométerrel találkozni. A magas páratartalom elősegíti a kórokozó (gombás és baktériumos) betegségek terjedését, rontja a terméskötődést, vízkórságot (ödéma) idéz elő, lassítja a transzspirációt, ezáltal a növényi tápanyagok felvételét is. Ha a páratartalomról beszélünk, többnyire ezek a rémképek jelennek meg a termesztők előtt, pedig a túl alacsony páratartalom is káros.

Páratartalom tekintetében a zöldségfélék igénye eltérő. Kiugróan magas az uborkáé, ezzel szemben a paprika kevesebb párát igényel, a termésképzés idején 70-80%-ot. Túl alacsony páratartalom esetén fénytelen termések fejlődnek, a bogyó felületén egészen vékony repedések (parásodás) alakulnak ki, rosszabb a terméskötődés (nem tapad a bibéhez és nem csírázik a pollen), gyengébb a transzspiráció, mert védekezik a növény a kiszáradástól és lezárnak a sztómák, aminek következtében lassul a víz- és tápanyagfelvétel.

A páratartalmat a hajtató berendezés szellőztetőjének nyitásával és zárásával, a hőmérséklet emelésével és csökkentésével, továbbá öntözéssel szabályozhatjuk. Minden esetben törekedni kell a fokozatosságra, a hirtelen és nagymértékű nyitás illetve zárás  –  mint a hőmérséklet esetében is – a páratartalom erős ingadozásával jár, és ez a növény szempontjából nem kívánatos. Szeles időben a páratartalom csökkentést kisebb mértékű nyitással is elérhetjük.

Minőségi paprikatermesztés esetén elengedhetetlen a cseppenkénti és szivárogtató öntözés mellett – ami a vízutánpótlást és tápoldaton keresztül tápanyag-ellátást is biztosítja – a szórófejes öntözés valamelyik változata. Az egyre gyakoribb légköri aszályok miatt szükséges a naponta akár többszöri, 1-2 mm-es párásító öntözés még akkor is, ha ezzel a baktériumos és gombás betegségek fertőzés veszélyét kismértékben fokozzuk. De 80% páratartalom alatt az ebből adódó súlyos fertőzéssel nem kell számolni.

Ugyanakkor az éjszakai magas páratartalom (akár 90-95 %) kedvező hatással van a bogyók tömegére, az ilyenkor felvett víz, a transzspiráció akadályoztatása miatt, a bogyókban halmozódik fel, ezzel növelve tömegüket.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így ismerheti fel, ha a paprika szenved – mentse meg időben!

2025. július 16. 16:10

A kánikula a paprikatermés ellensége: mutatjuk, hogyan ismerheti fel a hőstresszt, és mit tehet, hogy megmentse növényeit!

Ezzel a trükkel mindig roppanós lesz a kovászos uborka

2025. július 15. 13:10

A jó kovászos uborka roppan, savanykás, illatos, és a nyár zamatait idézi. Mutatjuk, mitől lesz hibátlan az állag, az íz és a tartósság!

Ne hagyja veszni a friss spenótot – tartósítsa okosan!

2025. július 14. 13:10

A spenót nemcsak frissen értékes, de helyes feldolgozással hónapokig megőrzi beltartalmi értékét is – mutatjuk, hogyan kezelje!

Térdre kényszeríti a kapszaicin – íme a világ legcsípősebb paprikái!

2025. július 12. 14:10

Tudta, hogy egyes paprikákat már csak védőfelszereléssel szabad kezelni? Íme a 2025-ös toplista a világ legcsípősebb fajtáiról!

Tömeges koronavírus-fertőzés a zöldségfarmon

2020. július 28. 14:47

Csaknem 500 embert kellett karanténba helyezni, miután a zöldségfarmon koronavírus tömegfertőzés történt.

A fiatalabb korosztály többsége bioterméket keres Hollandiában

2023. április 11. 11:43

Az elmúlt 20 év alatt a holland TVA Growers területe másfél hektárról több mint 11 hektárra nőtt. 2014-ben a tulajdonosok a hagyományos paradicsomról áttértek a koktélparadicsom termesztésére.

Freshfel Europe az egészségesebb étrendért

2021. augusztus 10. 06:38

A gyümölcs- és zöldségtermelés jelenleg az uniós agrárpolitikai költségvetésnek csupán 3-5%-át kapja, miközben az összeurópai mezőgazdasági értéknek legalább 20%-át ezek az ágazatok adják.

3 zöldség, amit ősszel is vethetünk

2021. szeptember 25. 15:38

Ki mondta, hogy ősszel nem lehet vetni zöldséget? Vannak bizony olyan zöldségfélék, amit kifejezetten ajánlott ősszel vetni, nemcsak télállósága miatt, hanem azért is, mert akkor a késő őszi időszakban is hozzájuthatunk általuk a friss zöldségekhez.