Agrárközélet
Agrárközélet

2020 után is nehéz lesz, a változások folyamatban vannak

2020 után is nehéz lesz, a változások folyamatban vannak

Agrofórum Online

„Gazdálkodni és gazdálkodni is nehezebb lesz a jövőben” – hangzott el az Agrárközösség roadshowjának gyöngyösi állomásán február 7-én.

Több az adminisztrációs teher, változnak az adózási szabályok és most már biztos, hogy a KAP is változni fog a jövőben. Ezekre a változásokra hívták fel a figyelmet az Agrárközösség előadói és kerekasztal beszélgetéseinek résztvevői a gyöngyösi összejövetelen.

Felhívták továbbá a résztvevő gazdák figyelmét arra, hogy a technika vívmányainak okszerű alkalmazása őket segíti, ebben a tanácsadó cég élen jár, hiszen tavaly óta az Agrovir rendszerrel „házasságot kötve” a legkorszerűbb gazdálkodási adminisztrációt alkalmazzák a velük szerződő gazdálkodók számára. A rendszert alkalmazva nemcsak a korszerűséget, hanem az észszerűséget is maximalizálni tudják, hiszen a jövedelmezőség számításában is segíteni készek a termelőket. Az adatelemzések fontossága nem vitatható, a korszerű gazdálkodás elengedhetetlen eleme kell, hogy legyen.

Kiemelték, hogy a hozzáértő könyvelés és a jogi szaktanácsadás igénybevétele is egyre fontosabb, hiszen nem érthet mindenhez a gazdálkodó és jobb a különböző tématerületeket szakemberre bízni. A termelőknek egyre több mindenre kellene figyelnie, de ez gyakorlatilag képtelenség lemaradás nélkül; viszont a szakértők bevonása kiküszöböli az elkövethető – sokszor a gazdálkodó által észre sem vett – hibázási lehetőségeket. Jó tanácsként elhangzott még, hogy a preventív szemléletet vegyék át, ez lesz a modern gazdálkodás alapja a jövőben is.

A változás fő középpontjában fel kell készülni az erős környezetvédelmi jogi szabályozások előtérbe kerülésére is. Ezekkel együtt tudni kell a megszokott színvonalon termelni, ennek első lépcsőfoka lehet a precíziós gazdálkodás irányába történő lépés minden haladó gazdának.

Az Agrárközösség szerint most komoly pénzügyi pluszt kapnak a termelők, hiszen ilyen kedvező hitellehetőségek mellett nem nehéz fejlődni. A pályázatok igénybevételére is tökéletes lehetőségek voltak az elmúlt időszakban, a saját likviditásuk kockázata nélkül tudtak például gépberuházásokra sikeres pályázatokat beadni, emellé nagyon kedvező kamatozású MKB hitelek felvételében is több gazdálkodót segítettek. Továbbra is fennáll a lehetőség, hogy az MKB Hektár Plusz Termékcsalád révén termőföldvásárlásra, beruházásra, szabad felhasználásra, vagy akár hitelkiváltásra fordítsák az igényelt forrást.

Az Agrárközösség további célja, hogy kapcsolatépítéssel támogassák a tudásmegosztást, az információáramlást, hogy az élelmiszeripar a lehető legnagyobbat profitálja az elkövetkezendő évek változásaiból. Ezért szervezik meg március 4-én Kecskeméten az I. Élelmiszergazdasági Üzleti Fórumot, melyre várnak minden innovatív mezőgazdasági termelő és élelmiszerfeldolgozó céget.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

A lehullott agancsot nem érdemes hazavinni, büntetés jár érte

2024. február 14. 10:10

A szarvasok április elejéig vetik le agancsukat, amelyek engedély nélküli gyűjtése – főleg kereskedelmi célú, szervezett és állatkínzással járó formájában – a teljes erdei ökoszisztémát veszélyezteti: a tavaszra legyengült kondíciójú nagyvad mellett kárt szenvednek a fiatal facsemeték és a vékony kérgű fafajok is: emellett lopásnak minősül.

20 százalékkal emelkedtek a termelési költségek – meg lehet élni gazdálkodóként Franciaországban?

2024. február 11. 16:10

Bertin Moret, aki kecskesajtot készít Párizstól egy órányira, nem hisz abban, hogy a politikusok csökkenteni tudják a bürokráciát és megállítják az olcsó importot, ahogyan ő és más gazdák követelik. Számára a megoldást a francia termékeket vásárló fogyasztók jelentik.

Elkésett már a cseresznyelégy elleni permetezés?

2023. május 23. 04:39

Mi a véleményük, elkéstem már a cseresznyelégy elleni permetezéssel?

Mikor szüretelhető a rebarbara?

2023. május 20. 04:36

Egy kérdéssel fordulok Önökhöz. Mikor szüretelhető a rebarbara?

Mitől van fehér, gyapjas bevonat a kőrisfákon?

2019. május 5. 11:58

A kőrisfákon fehér gyapjas bevonat jelent meg, hasonlít a vértetűhöz. Korábban ilyet nem láttam. Mik ezek, lehet ellenük védekezni?

Miért rothad a vöröshagyma közepe?

2022. december 19. 04:36

Milyen betegség látható a képen a vöröshagymán, és hogyan tudnék ellene védekezni?