Agrárközélet

Tiszta vetőmag – sikeres növénytermelés – II. CHH Élelmiszer- és takarmányipari szakmai nap – Győr

Agrofórum Online

A MEGOSZ sikeres cégei közül a CHH Műszaki Kft. az élelmiszeriparban tevékenykedik. A magfeldolgozó technológia és géprendszer hatékony alkalmazásának elősegítése érdekében immár másodszor szervezett szakmai napot.

A programban előadások és interaktív gépbemutató szerepelt. A szakmai előadásokat meghívott intézményi és egyetemi előadók, illetve a cég szakemberei tartották, a következő program szerint:
1. A gyommagvak szaporodásbiológiai jelentősége, gyommag-morfológia
Prof. Kazinczi Gabriella (Kaposvári Egyetem)-
Dr. Pintér Csaba (Pannon Egyetem, Keszthely)
2. A takarmányok nemkívánatos anyagainak jogi szabályozása
Kertai Zoltán (NÉBIH Takarmányellenőrzési Osztály)
3. Gabonatisztaság, élelmiszerbiztonság, minősítés
Dr. Tömösközi Sándor (BME, egyetemi docens)
4. Cimbria magfeldolgozó technológia bemutatása
Horváth Zoltán (CHH Műszaki Kft., ügyvezető)
5. Tisztítógépek technológiai alkalmazása a takarmányiparban
Óvári Ferenc (CHH Műszaki Kft. értékesítési felelős, ipari technológia)
6. Gyakorlati laborbemutató: Cimbria DELTA 101 síkrostás finom tisztítógép, SEA CHROMEX teljes színképes optikai osztályozó.
Kelemen József (CHH Műszaki Kft. értékesítési felelős, magfeldolgozás)

A tanácskozás előadói

A sikeres vetőmagtisztítás, a gyommagvak leválasztása akkor lehet hatékony, ha ismerjük a gyommagvak jellemzőit, tulajdonságait. Ehhez nyújt segítséget a szerzők által készített kézikönyv, amely a cég laborjában is fellelhető volt. (Pintér Csaba — Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók: gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken (Agrofórum Kiadó, 2016)).

Magvak azonosítása kézikönyv segítségével

A NÉBIH előadója hivatkozott az Alaptörvényre, amely szerint mindenkinek joga van az egészséges élelmiszerhez. Ennek érdekében meg kell valósítani a szántóföldtől az asztalig terjedő minőségbiztosítást. A jogi szabályozás megvalósításánál támaszkodnak az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság iránymutatására.

A Műegyetem előadója a gabonatisztaság, élelmiszerbiztonság, minősítés témakör keretében a következőkről tájékoztatta a hallgatóságot:
• A búza és gabonaminősítés helyzete és trendjei,
• A régi és az új búzaszabvány, a szabványharmonizálás törekvései,
• A szabványosítás jelenlegi helyzete,
• A tisztasági fogalmak, követelmények értelmezése,
• A fejlődés lehetséges trendjei, minősítési módszerek (fogyasztói, sütőipari, malmi).

A minősítés szempontjainak összefoglalása

A CHH Műszaki Kft. ügyvezetője tájékoztatást adott a cég történetéről és működésének főbb területeiről. A magyar tulajdonú cég a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépek és technológiák specialistája egyúttal a dán Cimbria és JKF vállalatcsoportok hazai képviselője. A cég működési területe: magfeldolgozás, egyes ipari anyagok feldolgozása, osztályozása, szállítása, tárolása, valamint gépek, acélszerkezeti és légtechnikai elemek gyártása. Ezek során magfeldolgozó technológiákat, komplett üzemeket, részegységeket, malmi-és egyéb élelmiszeripari technológiákat, szárító- és silótelepek létesítését, korszerűsítését végzik.

Partnereik között tudhatják a kisebb állattartó-, növénytermesztő gazdáktól kezdve, a legismertebb magyar mezőgazdasági és (élelmiszer)ipari cégeken át, a több kontinensen jelenlévő multinacionális cégeket. Az előadás külön hangsúlyt fektetett a precíziós magkezelés lehetőségeire, illetve felhívta a figyelmet a csávázás jövőbeni problémájára.

A CHH műszaki telephelyének átadása

Precíziós magkezelés optikai szortírozóval

Precíziós magkezelés precíziós csávázóval

Lesz-e új, hatásos csávázószer?

Az előadások után lehetőség nyílt a legfontosabb gépek működés közbeni megtekintésére.

A bemutatólabor „vendéglátói”

A Műegyetem tanára, valamint volt (a cég alkalmazottja) és jelenlegi hallgatója

A tanácskozás részvevői tanulmányozzák a cég gyártmányainak működését

 

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Változás az AXIÁL Kft. vezetőségében

2025. január 16. 12:33

Az újonnan létesített részleg a vállalat vezetőségének munkáját segíti tanácsadással, döntéstámogatással a digitalizációs projektekre fókuszálva.

Sajnálatos, de ez az élelmiszeripar jövője

2024. december 28. 14:10

Az ipari mezőgazdaság jövője lehetőségeket és egyben komoly kihívásokat teremt az élelmiszer-termelés és a klímavédelem metszéspontjában.

Mi van a „regionális élelmiszer” címke mögött?

2024. december 25. 14:10

A „regionális” címke az élelmiszerek frissességére, rövid szállítási távolságokra és jó munkakörülményekre utal. Igazak-e ezek a feltételezések?

Boldog ünnepeket!

2024. december 24. 12:00

Békés, áldott, szeretetteli karácsonyt kíván Önöknek az Agrofórum teljes szerkesztősége!

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: ideje védekezeni a varasodás, monília és a tafrinás levélfodrosodás ellen is

2022. április 27. 14:58

A nedvesebb időjárás kedvez a kórokozók terjedésének, ezért fokozott növényvédelmi erőfeszítésekre lesz szükség.

Növénytermesztési tapasztalatok 2021-ben: rovarkártevők az őszi káposztarepcében - 7. rész

2022. január 4. 04:36

A repcét kifejezetten „kedvelik” a kártevők, így én magam is sokféle kártétellel találkoztam. A lentiekben ezek a tapasztalatok olvashatók, ahogyan azt én láttam.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: rajzik a szilvamoly és az almalevél aknázómoly

2022. április 20. 08:49

A hideg időjárás ellenére szinte minden növénykultúrában akad növényvédelmi teendő.

Felhívás növényvédelmi képzésre!

2024. február 12. 16:40

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Budapest-Fővárosi Szervezete 2024. március 11-i indítással növényvédelmi alaptanfolyamot szervez, a II. forgalmi kategóriájú növényvédő szerek vásárlására és felhasználására jogosító engedély megszerzéséhez.