Állattenyésztés

A sertésállomány a nagyméretű gazdaságoknál koncentrálódik

Agrofórum Online

2020-ban a sertésállomány darabszáma 2,9 millió volt Magyarországon, 2010-hez képest 7,4 százalékkal lett kevesebb. Az anyakoca-állomány nagysága 169 ezer volt, negyedére zsugorodott 2010 óta.

A sertést tartó gazdaságok száma 67 százalékkal visszaesett 2020-ra, és alig haladta meg a 48 ezret. A kis, néhány sertést tartó gazdaságok száma csökkent a legnagyobb mértékben. A sertésállomány nagysága a legfeljebb 10 egyedet tartóknál 391 ezerről 128 ezerre csökkent egy évtized alatt. Mindezek hatására a sertéstartó gazdaságok átlagos állománya 2020-ban 60 darabra nőtt – derült ki az Agrárcenzus 2020 végleges eredményeiből, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrég tett közzé. A teljes körű mezőgazdasági adatösszeírást tíz évente végzik el.

A sertéstartó gazdaságok 32 százalékát 65 éves vagy a feletti személy irányítja, ez valamivel alacsonyabb arány, mint az összes gazdaságra jellemző 35 százalék. A 40 év alatti fiatal irányítók aránya mintegy 9 százalék. A sertéstartók 18 százalékának van legalább középfokú végzettsége, 70 százalékuk pedig csak gyakorlati tapasztalattal rendelkezik.

A sertésállomány nagysága a legalább 100 egyedet tartóknál emelkedett, az állománynövekedés együttesen 8,4 százalék volt. 2020-ban az állomány 84 százalékát a legalább 1000 sertést tartó gazdaságoknál tartották. Utóbbiakban az állomány nagyság tíz év alatt 2,24 millióról 2,45 millióra nőtt.

Békés és Bács-Kiskun megye sertésállománya országos szinten is kiemelkedő (11, illetve 10 százalék). Észak-Alföld megyéi közül elsősorban Hajdú-Bihar megye a meghatározó, itt található a teljes állomány 15 százaléka. Dunántúlon Baranya megyében a teljes állomány 9,3, Tolna megyében 6,8 százaléka található.

A sertéstartók által használt mezőgazdasági területre vetítve jelentős a sertésállomány Komárom-Esztergom megyében is. Mivel itt kevés az általuk használt mezőgazdasági terület, száz hektár mezőgazdasági területre állategységben kifejezve 395 sertés jut, míg a legnagyobb sertésállománnyal rendelkező Hajdú-Bihar megyében 220.

Kiemelt kép: Unsplash

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egységesítés a szarvasmarha-genetikában: új irányt mutat az EU

2025. augusztus 17. 14:10

Az Európai Unió új, egységes tenyészérték-rendszert vezet be, amely forradalmasíthatja a szarvasmarhatenyésztést.

Minőségi bála: szívvel-lélekkel-tapasztalattal + videó

2025. augusztus 5. 16:10

Komjáthi Gábor hazánk legnívósabb lovardáit, és egyik legszínvonalasabb tejelő tehenészetét látja el bálákkal, és garanciát is vállal.

Megelőzés a kulcs: az oltás időpontja dönt

2025. július 28. 16:10

A szarvasmarhák légzőszervi betegségének visszaszorítása a borjak választás előtti elővakcinázásával jelentős előnyt jelent.

Hazánk újra madárinfluenza‑mentes – mit jelent ez a gyakorlatban?

2025. július 22. 08:10

Július 5-től hazánk hivatalosan is mentes a madárinfluenzától – ez fontos mérföldkő az állattenyésztők és az exportpiacok számára.

Gümőkórt mutattak ki két szarvasmarha telepen

2023. január 20. 09:17

2023 elején két Somogy vármegyei szarvasmarha telepen is gümőkór-fertőzöttség igazolt a Nébih laboratóriuma.

A sertésembrió-elhalás kockázatát mérséklő kutatásba kezdtek

2019. március 3. 08:33

A szakemberek speciális zsírsavakat tartalmazó takarmányokat is fejlesztenek, hogy ezzel növeljék a megtermékenyülés valószínűségét és azt követően védjék az anyaállatot, valamint a magzatokat.

A liba felöltöztet, de le is tud vetkőztetni…

2019. október 28. 13:16

A nyíradonyi Szilágyi László közel negyven éve libákkal foglalkozik, ahogy maga mondja, végig járta a létra valamennyi fokát, egyet sem hagyott ki. A vele készített interjú során tapasztalatairól mesélt.

Farkas Sándor: a mezőgazdaság egyik legversenyképesebb ágazata a baromfitenyésztés

2021. szeptember 12. 10:18

A magyar hústermelés több mint felét a baromfiágazat adja, az alapanyag-előállítással több mint 1900 árutermelő gazdaság foglalkozik.