Állattenyésztés

AKI: tavaly kevesebb állatot vágtak le a vágóhidakon, mint az előző évben

MTI

A magyarországi vágóhidakon 97,9 ezer darab szarvasmarhát vágtak le 2022-ben, 10,4 százalékkal kevesebbet az előző évinél, sertésből 4 millió 532 ezret, ez 6,9 százalékos csökkenés, baromfiból pedig 207,8 millió darabot, ami 11 százalékkal marad el a 2021. évitől - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összesítéséből.

A levágott baromfi élősúlya összesen 634,7 ezer tonna, vágott súlya (tisztított, bontott súly) 479,9 ezer tonna volt 2022-ben. A baromfi túlnyomó részét (84 százalékot) a csirke tette ki, amelyből 175,1 milliót vágtak, 5,8 százalékkal kevesebbet az előző évinél. A baromfifélék csoportjában a liba- és a kacsavágás jelentősen, 35, illetve 37 százalékkal esett vissza, a pulykavágás 10 százalékkal csökkent 2021-hez viszonyítva.

A magyarországi vágóhidakon tavaly levágott 4,532 millió sertés élősúlya összesen 532 ezer tonna, hasított súlya 428 ezer tonna volt, mindkét adat több mint 7 százalékkal maradt el az előző évitől. A sertésvágás élősúlyban havonta átlagosan 44 ezer tonna felett alakult, a legmagasabb havi érték, a májusi meghaladta a 48 ezer tonnát.

A sertésvágáson belül az anyakocák vágása erőteljesen, 25,5 százalékkal visszaesett, az előző évi 88,7 ezerről 60 ezer darabra.

Szarvasmarhából 97,9 ezer darabot vágtak le tavaly. A levágott állatok élősúlya 49,9 ezer, hasított súlya 25,7 ezer tonna volt, előbbi 11,5 százalékos, utóbbi 11,2 százalékos csökkenést jelent. A marhavágás élősúlyban havonta átlagosan 4100 tonna felett alakult 2022-ben, a legmagasabb havi érték az áprilisi volt, ami meghaladta a 4900 tonnát.

A levágott szarvasmarhák 62 százaléka tehén, 19 százaléka bika volt. A tehenek vágása 9,5 százalékkal, az üszőké 4,4 százalékkal, a bikáké 13,7 százalékkal csökkent darabszámban 2021-hez képest.

Juhból 42,4 ezret vágtak le tavaly, ez 12 százalékos éves csökkenés. Anyajuhból több mint 5400 darabot vágtak, összesen 263 tonna élősúlyban – derül ki az AKI kiadványából.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit ehetnek a háziállatok ősszel a kerti maradékból?

2025. szeptember 19. 13:10

Őszi takarmányozás praktikusan: így használhatja fel a kert maradékát egészségesen és olcsón az állatok etetésére.

Cukiságbomba hiányosságokkal – így tartják az állatokat!

2025. szeptember 18. 13:10

Csak egyetlen kereskedés felelt meg maradéktalanul a szabályoknak – sok boltban tiltott körülmények között tartják az állatokat.

Miért esik vissza az európai marhahústermelés?

2025. szeptember 15. 16:10

Az EU-ban 2025 első félévében közel 5%-kal esett a marhavágás. A kínálat szűkül, az árak tartósan magasak.

Egészségesebb szarvasmarhák? Fűzfakéreg és bors lehet a megoldás

2025. szeptember 4. 16:10

Természetes megoldás a tehenek támogatására: fűzfakéreg és bors adalék segíthet a stresszes időszakok átvészelésében.

NAK: előtérbe kell helyezni a magyar sertéshúst

2020. szeptember 19. 08:39

A magyar piac egyensúlya megőrzésének lehetséges lépéseit vitatták meg sertéságazati szereplők a NAK által szervezett csütörtöki eseményen.

Mezőgazdasági összeírást végez a KSH

2023. május 8. 17:24

Az adatgyűjtés célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EU és a gazdálkodók számára.

Sikamlós téma: szárnyal az ír csigatenyésztés

2018. december 23. 10:51

Csak ebben az évben hét vidéki településen nyolc új csigafarmot hoztak létre Írországban, így 41-re emelkedett a számuk. Amint az Irish Mirror írta, egy acre (0,4 hektár) „csigamező” 20 ezer eurós éves nyereséget is eredményezhet.

Már nem kötelező zártan tartani a baromfikat

2022. augusztus 12. 08:16

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától való mentességét.