Állattenyésztés

Hal- és zöldségtermelés egyszerre – jön az intelligens akvapóniás rendszer

Agrofórum Online

A Stockholmtól 5 órányi útra északra elhelyezkedő Peckas Naturodlingar AB évek óta tökéletesíti speciális akvakultúrás rendszerét. Pecka Nygård, a vállalkozás vezetője 1996 és 2013 között tesztelte itt az uborka, paradicsom, saláta, valamint gyógynövénytermesztés lehetőségeit - olvasható a hortidaily.com oldalon. Az akvapóniás rendszerben főleg szivárványos pisztráng és a tilápia nevelése jellemző, míg a társaság jelenleg a süllő tenyészthetőségét vizsgálja.

Daniel Brännström 2013-as csatlakozását követően elemezni kezdte, hogy mekkora minimális méret mellett működtethető gazdaságosan a szisztéma. Mivel Svédországban kevés akvapóniás rendszer üzemelt, így Finnországban találtak megfelelő modellgazdaságra, amelyben – állítólagosan – a nemzeti paradicsom és uborkatermés 60%-át képesek voltak előállítani. A finn Närpes megfelelő mintaként szolgált a fejlesztésekhez, 2013 és 2019 között a vállalat kibővítette telephelyét, és felépített egy 13 500 m2 alapterületű rendszert Härnösandban. Az üvegházban jelenleg 30 alkalmazott dolgozik, amelyben uborkát, paradicsomot és halat termelnek.

A termékeket 2018 óta üzletekben értékesítik. A Peckas Naturodlingar AB évente 600 tonna zöldséget, valamint 60 tonna halat állít elő. Termesztőközegként kavicsot használnak, amely a növény számára kedvező életközösségek kialakulását teszi lehetővé. A termesztőberendezésekben cirkuláló magas tápanyagtartalmú víz a halas medencékből származik. A növények gyökérzete megszűri a vizet, mielőtt az visszakerül a haltenyésztő térbe. A víz adalékanyagként kizárólag haltápot tartalmaz. 1 kg haltáp hozzáadásával 1 kg hal és 10-12 kg zöldség termelhető meg, feltéve, hogy az összes tápanyag teljes mértékben hasznosul.

A halnevelés és növénytermesztés párhuzamos megvalósítása jelenti az egyik kihívást. Ebbe beletartozik a közeg pH-jának szabályozása: míg a növények alacsonyabb, addig a halak inkább magasabb kémhatást igényelnek. Ennek kapcsán a Peckas kifejlesztette intelligens vezérlőrendszerét (PICS PICA), amely szintén a Peckas Naturodlingar AB által forgalmazott akvapóniás rendszer része lesz. A tervek szerint a fejlesztés nyáron kerül majd piacra: először Svédország, majd Norvégia és Észak-Európa következik.

Forrás:

https://www.hortidaily.com/article/9313748/if-you-add-1-kg-of-fish-food-it-will-produce-1-kg-of-fish-and-10-12-kg-of-vegetables/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

2 milliós kárt okozott a juhtenyésztő figyelmetlensége, több tucatnyi állata veszett oda

2025. október 5. 09:10

Nem mindennapi dolog okozott jelentős juhpusztulást, erre minden tenyésztőnek oda kell figyelnie.

2,3 millió forintos büntetés egy sertéstartónak, nem tudta kijátszani a hatóságokat

2025. október 3. 09:10

Az állatjóléti intézkedések kiszélesítése üdvözlendő dolog, még akkor is, ha ez pluszmunkát, pluszterheket jelent a gazdáknak.

Ebzárlat és legeltetési tilalom jön több vármegyében

2025. szeptember 29. 08:10

Október 4-én indul a rókák őszi veszettség elleni vakcinázása a déli és keleti vármegyékben; ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe.

Mit ehetnek a háziállatok ősszel a kerti maradékból?

2025. szeptember 19. 13:10

Őszi takarmányozás praktikusan: így használhatja fel a kert maradékát egészségesen és olcsón az állatok etetésére.

Az élelmiszeripar képes a lakosság folyamatos ellátására

2020. március 18. 08:47

Hazánk mintegy 120%-os önellátásra képes az alapvető élelmiszerekből, de az ország termelési potenciálja akár 150%-ra is növelhető.

Drónokkal a sikeresebb beporzásért

2021. augusztus 20. 05:40

A Polybee egy olyan innovációval állt elő, amely alkalmas a szamóca, paprika, paradicsom, valamint padlizsán beltéri beporzására.

Hajtatott padlizsán palántázása és nevelése

2020. február 18. 04:37

A padlizsán termesztésének egyik akadálya a környezettel szemben támasztott magas igénye. Ilyen tekintetben leginkább a paprikához hasonlít, de még annál is több meleget kíván.

Zöldségpalánták sikertelen tűzdelésének okai

2022. november 29. 09:44

Jövőre nemcsak a palánta-előállítás lesz drágább, várhatóan a maga a technológia is fog a magasabb kiadásokhoz kisebb-nagyobb mértékben igazodni.