22℃ 13℃
április 21. Konrád, Zelmira, Anzelm
Állattenyésztés

Hal- és zöldségtermelés egyszerre – jön az intelligens akvapóniás rendszer

Agrofórum Online

A Stockholmtól 5 órányi útra északra elhelyezkedő Peckas Naturodlingar AB évek óta tökéletesíti speciális akvakultúrás rendszerét. Pecka Nygård, a vállalkozás vezetője 1996 és 2013 között tesztelte itt az uborka, paradicsom, saláta, valamint gyógynövénytermesztés lehetőségeit - olvasható a hortidaily.com oldalon. Az akvapóniás rendszerben főleg szivárványos pisztráng és a tilápia nevelése jellemző, míg a társaság jelenleg a süllő tenyészthetőségét vizsgálja.

Daniel Brännström 2013-as csatlakozását követően elemezni kezdte, hogy mekkora minimális méret mellett működtethető gazdaságosan a szisztéma. Mivel Svédországban kevés akvapóniás rendszer üzemelt, így Finnországban találtak megfelelő modellgazdaságra, amelyben – állítólagosan – a nemzeti paradicsom és uborkatermés 60%-át képesek voltak előállítani. A finn Närpes megfelelő mintaként szolgált a fejlesztésekhez, 2013 és 2019 között a vállalat kibővítette telephelyét, és felépített egy 13 500 m2 alapterületű rendszert Härnösandban. Az üvegházban jelenleg 30 alkalmazott dolgozik, amelyben uborkát, paradicsomot és halat termelnek.

A termékeket 2018 óta üzletekben értékesítik. A Peckas Naturodlingar AB évente 600 tonna zöldséget, valamint 60 tonna halat állít elő. Termesztőközegként kavicsot használnak, amely a növény számára kedvező életközösségek kialakulását teszi lehetővé. A termesztőberendezésekben cirkuláló magas tápanyagtartalmú víz a halas medencékből származik. A növények gyökérzete megszűri a vizet, mielőtt az visszakerül a haltenyésztő térbe. A víz adalékanyagként kizárólag haltápot tartalmaz. 1 kg haltáp hozzáadásával 1 kg hal és 10-12 kg zöldség termelhető meg, feltéve, hogy az összes tápanyag teljes mértékben hasznosul.

A halnevelés és növénytermesztés párhuzamos megvalósítása jelenti az egyik kihívást. Ebbe beletartozik a közeg pH-jának szabályozása: míg a növények alacsonyabb, addig a halak inkább magasabb kémhatást igényelnek. Ennek kapcsán a Peckas kifejlesztette intelligens vezérlőrendszerét (PICS PICA), amely szintén a Peckas Naturodlingar AB által forgalmazott akvapóniás rendszer része lesz. A tervek szerint a fejlesztés nyáron kerül majd piacra: először Svédország, majd Norvégia és Észak-Európa következik.

Forrás:

https://www.hortidaily.com/article/9313748/if-you-add-1-kg-of-fish-food-it-will-produce-1-kg-of-fish-and-10-12-kg-of-vegetables/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti bárányhús: hagyomány és exportkincs

2025. április 20. 08:10

Húsvétkor sok kultúrában hagyomány a bárányhús fogyasztása, Magyarországon azonban a szerepe visszafogottabb.

Véget ért a fertőzött RSZKF-telepek felszámolása

2025. április 15. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) legutóbbi két kitörésének helyszínein, Győr-Moson-Sopron vármegyében található Darnózselin és Dunakilitin, befejeződött a fertőzött szarvasmarhák leölése és ártalmatlanítása.

Kártalanítás és vis maior segíti az állattartókat

2025. április 14. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás vírus miatt vis maior helyzetet hirdetett ki Nagy István agrárminiszter.

Segítség a száj- és körömfájás miatt károsult gazdálkodóknak

2025. április 1. 11:10

A ragadós száj- és körömfájás miatt nehéz helyzetbe került gazdálkodók anyagi támogatást igényelhetnek a Bérgarancia Alapból.

Hogyan készítsük fel a palántákat a kiültetésre?

2023. április 28. 10:36

Szeretném megtudni, hogy hogyan készítsük fel a palántákat a kiültetésre?

Fekete paradicsom: egy újdonság, amit házikertben is érdemes termeszteni

2023. március 2. 05:36

A fekete paradicsom nagyon hasonlít formájában a közönséges, már megszokott paradicsomra, viszont nemcsak a színe, hanem az íze is teljesen más.

9 nem mindennapi zöldség

2023. augusztus 31. 10:10

Az átlagfogyasztók szeretnek a hagyományos zöldségekhez nyúlni: a burgonyához, a hagymához vagy a paprikához. Léteznek azonban olyan zöldségek, amelyek mellett nap mint nap elmennek az emberek, pedig – noha nem mindig szépek – igencsak táplálóak és egészségesek.

Egy pillanat alatt elpusztult a 30 éves vállalkozás

2023. december 12. 15:10

Az ukrán zöldségtermesztő elmesélte, mit tett a háború a gazdaságával és az üvegházaival.