Állattenyésztés

Hamisított a kristályos méz, vagy eredeti?

Agrofórum Online

A hosszan tárolt méznél gyakran előforduló probléma, hogy kristályosodni kezd. Ez csupán esztétikai gond, vagy más is áll mögötte?

Sokan vannak, akik – tévesen – úgy gondolják, hogy a kikristályosodott méz romlott, vagy (ami még rosszabb) hamisított. Ezért ódzkodnak a felhasználásától, ám teljesen alaptalanul, mivel itt legfeljebb csak esztétikai problémával állunk szemben.

A méz szőlőcukorból (glükóz), gyümölcscukorból (fruktóz), valamint vízből, és a méhek által hozzáadott enzimekből, emésztőnedvekből áll. A kristályosodás során a túltelített nektároldatból válik ki a rosszul oldódó szőlőcukor, vagyis egy természetes folyamatról van szó.

A krémes vagy kemény méz kémiai összetétele semmit sem változik, és ha valakit zavar, akkor viszonylag könnyen és gyorsan folyékony halmazállapotúvá vissza tudja varázsolni. Hogyan? Állítsa bele a mézes üveget 40 foknál nem melegebb vízbe, alkalmanként kevergesse, és a „csoda” megtörténik. A folytonos melegítés azonban árt a méznek, ezért jobb, ha inkább elfogadjuk szilárd állapotúként, mert úgy tökéletesebben megőrzi az ízét és az értékes összetevőit.

Egy méz annál hajlamosabb kristályosodásra, minél több benne a szőlőcukor. A gyümölcscukorhoz való aránya fajtától függ: Magyarországon a repceméz és a napraforgóméz tartalmazza a legtöbb szőlőcukrot, az akác a legkevesebbet. Utóbbi képes akár 5 évig is folyékony maradni.

A kristályosodáshoz kapcsolódó tévhitet néha maguk a méhészek is táplálják. Alkalmanként igazodnak ugyanis a fogyasztói „elvárásokhoz”, és a feldolgozás során 42 °C fölé melegítik a mézet, hogy megakadályozzák a kristályosodást, közben viszont elpusztítják a benne lévő vitaminokat, enzimeket, aminosavakat.

(Fotó: PollyDot/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új fertőzés terjed a macskák között, kétharmaduknál elhullást okoz

2025. december 22. 16:10

A madárinfluenza vírusa rendkívül változékony, előfordul, hogy madarakon kívül más fajokat is megbetegít. Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Halat enne karácsonykor? Erre készüljön fel!

2025. december 16. 08:10

Mindenki panaszkodik a hal árára, mégis ez kerül az ünnepi asztalra. Mi áll a karácsonyi halőrület mögött?

Rejtélyes állatok bukkantak fel a Hortobágyon, egy ismeretlen világból érkeztek

2025. december 13. 09:10

Érdemes-e és egyáltalán, etikus-e feltámasztani rég kihalt állatokat? A Hortobágyon is folynak erre vonatkozó kísérletek.

A levegőbe fecskendezett mérge is veszélyes ennek a rovarnak, már Magyarországon is megjelent

2025. november 25. 09:10

Az emberrel szemben nem agresszívabb a hazai lódarázsnál az ázsiai változat, a méhpopulációkra viszont óriási veszélyt jelent.

Így készíthet mézes-ibolyás vajkrémet

2024. március 22. 08:10

A TikTok egyik legnézettebb és legszebb agrár-gasztronómiai videójában megmutatják nekünk, miként lehet a kertben nyíló ibolyákból lélegzetelállítóan szép mézes-ibolyás vajkrémet készíteni.

Díjazták az idei év legjobb magyar mézeit

2022. december 11. 09:34

A győztesek jogosultak arra, hogy jövőre a mézüket egy matricával lássák el, amely igazolja a versenyen elért fokozatot a vásárlók felé.

Fontos az együttműködés a mezőgazdaságban

2018. szeptember 17. 06:45

A megyei gazdanapon és méhésztalálkozón tartott előadásában Nagy István a jövő nagy kihívásának, egyben nagy lehetőségének nevezte, hogy a termelők a feldolgozásból származó haszonból is részesüljenek.

Összedől a mezőgazdaság méhészek nélkül!

2020. január 22. 12:33

A méhészek szeretnék felhívni az európai lakosság figyelmét az unióban termelt méz fogyasztására, mert ezzel életben tartják a méhészeket, ezáltal pedig biztosított lesz a növények méhes megporzása.