4℃ 2℃
december 14. Szilárda, Szilárd, János
Életmód, gasztronómia

A házi fermentálás legfontosabb szabályai: amit a Nébih javasol

Nébih

Az utóbbi években újra divatba jött a házi fermentálás: egyre több konyhában készül savanyú káposzta, kimchi vagy céklakvász. Nem véletlen – az erjesztett zöldségek ízletesek, jótékony hatásúak, és természetes módon tartósíthatók.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonban arra figyelmeztet: a siker kulcsa a higiénia és a szabályos eljárás. Ha ezeket betartjuk, a házi fermentálás nemcsak finom, hanem biztonságos is lesz.

Tiszta eszközökkel kezdődik minden

Az erjesztéshez használt befőttesüvegeket, kanalakat és fedőket mindig alaposan tisztítsuk meg, sőt, lehetőleg forrázzuk is le. A tisztaság megakadályozza, hogy nem kívánt mikrobák jussanak az ételbe, amelyek elronthatják az erjedést vagy akár egészségügyi kockázatot is jelenthetnek.

Fontos a jó alapanyagválasztás is: csak ép, friss, sérülésmentes zöldségeket használjunk. A fonnyadt, repedt vagy romlásnak indult darabok nemcsak az ízt rontják, hanem veszélyes baktériumokat is bevihetnek az üvegbe.

A só aránya a siker titka

A só nemcsak ízesít, hanem véd is. A megfelelő koncentrációjú sóoldat – általában 2-3 százalékos – segíti a tejsavbaktériumok munkáját, miközben gátolja a kórokozók szaporodását. A túl kevés só gyors romláshoz, a túl sok pedig kellemetlen ízhez vezethet. A zöldségeket mindig teljesen lepje el a sós lé, hiszen az oxigénmentes környezet nélkülözhetetlen a biztonságos fermentáláshoz. Az üveget csak lazán zárjuk le, hogy a keletkező gázok távozni tudjanak.

Fontos a jó alapanyagválasztás

Hőmérséklet és idő – az erjedés természetes ritmusa

A legjobb, ha a fermentálás 18-22 °C közötti hőmérsékleten zajlik. Melegebb környezetben a folyamat gyorsabb, de nagyobb a hibalehetőség, hidegben viszont lelassulhat vagy meg is állhat az erjedés. Átlagosan 5-10 nap alatt alakul ki az ízletes, savanykás végeredmény. Ezután a kész fermentált zöldséget érdemes hűtőben tárolni, ahol hosszabb ideig megőrzi frissességét és roppanós állagát.

A biztonság a fogyasztáskor is fontos

A hűtött tárolás mellett ügyeljünk a tálalás higiéniájára is: mindig tiszta evőeszközzel nyúljunk az üvegbe, és egyszerre csak annyit vegyünk ki, amennyit elfogyasztunk. Ezzel megelőzhető a keresztszennyeződés, vagyis hogy idegen mikroorganizmusok kerüljenek a fermentált ételbe.

Fermentálni öröm – de felelősség is

A házi savanyítás nemcsak gasztronómiai kaland, hanem egészséges és környezetbarát tartósítási mód. A Nébih szakértői szerint a siker titka a higiénia, a megfelelő sómennyiség és a kontrollált hőmérséklet. Ha ezekre figyelünk, bátran kísérletezhetünk akár retek, karalábé vagy színes paprika erjesztésével is.

További hasznos élelmiszerbiztonsági tippekért látogass el a nebihoktatas.hu oldalra.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kiderült, miből készítik a növényi alapú mézet, óriási a felháborodás

2025. december 13. 16:10

Húspótlók, tojáspótlók és más efféle élelmiszerek már az európai piacokon is találhatók, a mézpótló viszont sokaknál keltett megütközést.

Napi 1000 liter vizet teremtettek a semmiből, valóságos csoda történt

2025. december 12. 09:10

2,2 milliárd ember nem jut megfelelő, egészséges ivóvízhez a Földön. Nekik is megoldást jelenthet egy új, amerikai-izraeli találmány, amely zéró energiabefektetéssel működik. Valódi csoda!

Szénsavas vízzel öntözve sokat ártok a szobanövényeknek? A válasz meglepő lesz

2025. december 10. 16:10

A kissé állott, szobahőmérsékletű esővíz talán a legjobb a szobanövények öntözéséhez, ám ez nem mindenki számára elérhető. Ilyenkor jönnek elő a különleges alternatívák.

Olcsó karácsonyi trükkök: ünnepi klasszikusok diómentesen, recepttel

2025. december 10. 08:10

Idén a dió ára sokakat sokkol, de a karácsonyi sütésről ezért még nem mondunk le. Kipróbált receptjeinkkel könnyen pótolható az alapanyag.

Országszerte megnőtt a bogáncslepke egyedszáma

2019. június 20. 08:02

Mivel a hernyók fejlődésük során nagy mennyiségű lombozatot fogyasztanak el, erős fertőzés esetén, rövid idő alatt akár tarrágást is okozhatnak.

Tíz éves a Nébih – A fejlődés útján kell továbbhaladni

2022. június 8. 13:43

Az élelmiszer egy bizalmi termék, a hazai élelmiszeripar ezért csak úgy lehet sikeres, ha ez a bizalom szilárd alapokon áll – jelentette ki Nagy István.

Az egész országra kiterjesztették a tűzgyújtási tilalmat

2022. július 2. 12:34

Az egész országot sújtó kánikula és az extrém szárazság 2022. július 2-ától hazánk teljes területén indokolttá teszi a tűzgyújtási tilalom kihirdetését.

Változtak a nem állami laboratóriumokra vonatkozó szabályok

2021. március 18. 07:17

A rendelet hatálya alá tartozó nem állami laboratóriumoknak engedélyezési, illetve nyilvántartásba vételi eljáráson kell átesniük.