0℃ -1℃
november 23. Kelemen, Klementina, Kolumbán
Életmód, gasztronómia

A házi fermentálás legfontosabb szabályai: amit a Nébih javasol

Nébih

Az utóbbi években újra divatba jött a házi fermentálás: egyre több konyhában készül savanyú káposzta, kimchi vagy céklakvász. Nem véletlen – az erjesztett zöldségek ízletesek, jótékony hatásúak, és természetes módon tartósíthatók.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonban arra figyelmeztet: a siker kulcsa a higiénia és a szabályos eljárás. Ha ezeket betartjuk, a házi fermentálás nemcsak finom, hanem biztonságos is lesz.

Tiszta eszközökkel kezdődik minden

Az erjesztéshez használt befőttesüvegeket, kanalakat és fedőket mindig alaposan tisztítsuk meg, sőt, lehetőleg forrázzuk is le. A tisztaság megakadályozza, hogy nem kívánt mikrobák jussanak az ételbe, amelyek elronthatják az erjedést vagy akár egészségügyi kockázatot is jelenthetnek.

Fontos a jó alapanyagválasztás is: csak ép, friss, sérülésmentes zöldségeket használjunk. A fonnyadt, repedt vagy romlásnak indult darabok nemcsak az ízt rontják, hanem veszélyes baktériumokat is bevihetnek az üvegbe.

A só aránya a siker titka

A só nemcsak ízesít, hanem véd is. A megfelelő koncentrációjú sóoldat – általában 2-3 százalékos – segíti a tejsavbaktériumok munkáját, miközben gátolja a kórokozók szaporodását. A túl kevés só gyors romláshoz, a túl sok pedig kellemetlen ízhez vezethet. A zöldségeket mindig teljesen lepje el a sós lé, hiszen az oxigénmentes környezet nélkülözhetetlen a biztonságos fermentáláshoz. Az üveget csak lazán zárjuk le, hogy a keletkező gázok távozni tudjanak.

Fontos a jó alapanyagválasztás

Hőmérséklet és idő – az erjedés természetes ritmusa

A legjobb, ha a fermentálás 18-22 °C közötti hőmérsékleten zajlik. Melegebb környezetben a folyamat gyorsabb, de nagyobb a hibalehetőség, hidegben viszont lelassulhat vagy meg is állhat az erjedés. Átlagosan 5-10 nap alatt alakul ki az ízletes, savanykás végeredmény. Ezután a kész fermentált zöldséget érdemes hűtőben tárolni, ahol hosszabb ideig megőrzi frissességét és roppanós állagát.

A biztonság a fogyasztáskor is fontos

A hűtött tárolás mellett ügyeljünk a tálalás higiéniájára is: mindig tiszta evőeszközzel nyúljunk az üvegbe, és egyszerre csak annyit vegyünk ki, amennyit elfogyasztunk. Ezzel megelőzhető a keresztszennyeződés, vagyis hogy idegen mikroorganizmusok kerüljenek a fermentált ételbe.

Fermentálni öröm – de felelősség is

A házi savanyítás nemcsak gasztronómiai kaland, hanem egészséges és környezetbarát tartósítási mód. A Nébih szakértői szerint a siker titka a higiénia, a megfelelő sómennyiség és a kontrollált hőmérséklet. Ha ezekre figyelünk, bátran kísérletezhetünk akár retek, karalábé vagy színes paprika erjesztésével is.

További hasznos élelmiszerbiztonsági tippekért látogass el a nebihoktatas.hu oldalra.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Komposztálhatunk télen is, ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat

2025. november 23. 09:10

A szerves hulladék „eltüntetésének” megfelelő módszere a komposztálás. Ezt mindenki a meleg időhöz köti, pedig télen sem kell lemondanunk róla.

5 gyógynövény, ami füstölve csodát tesz

2025. november 22. 07:10

Ezek a növények füstölve tisztítják a teret, segítik a relaxációt és bizonyítottan befolyásolják a hangulatot.

Ezeket a sütőtök recepteket kár lenne kihagyni!

2025. november 21. 14:10

Három olyan receptet gyűjtöttünk össze, amelyeket mi is szívesen teszünk el télire: egy élénk, édes-savanykás gyömbéres befőttet, egy napfényes aromájú lekvárt és egy karakteres chutney-t.

Éhségcsillapítás magyar alapanyagokkal – mi működik valójában?

2025. november 19. 07:10

A magyar konyha is bőven kínál olyan ételeket, amelyek hosszan csillapítják az éhséget, ha okosan választunk a hazai alapanyagok közül.

Már nem kötelező zártan tartani a baromfikat

2022. augusztus 12. 08:16

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától való mentességét.

Akár 100 ezer forintos bírságot is kiróhatnak az őstermelőkre, ha lemaradnak ezek az azonosítók

2022. május 23. 15:42

A Nébih új, online „plakátgeneráló” lehetőséggel segíti az őstermelőket.

800 ezer forintot ér az elveszett ponty - a lakosság segítségét kérik

2020. február 26. 10:44

A horgászok segítségét kéri a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata egy, korábban a Gyékényesi kavicsbánya-tavakból többször megfogott ponty jelenlegi élőhelyének maghatározásában.

Tematikus aloldalt indított a Nébih a termékvisszahívásokról

2019. március 5. 16:02

Az eredményes termékvisszahíváshoz egyaránt nélkülözhetetlen szereplő a felelős vállalkozás, a támogató hatóság és a tudatos vásárló.