9℃ 1℃
március 1. Albin, Albina, Leonita, Lea
Életmód, gasztronómia

Paprikás krumpli

Agrofórum Online

A töltött káposzta és a lecsószezon közötti őrülten hosszú időt csak paprikás krumplival lehet kibírni.

Nálunk legalábbis ez a szent háromság, ha magyaros ételekről van szó. Persze mindig akad egy kis lecsó a kamrában, de nagy szerencse, hogy a paprikás krumpli a köztes időben is bármikor bevethető.

Mindenkinek megvan a maga tökéletes paprikás krumpli receptje, nálunk legtöbbször így készül, de van, amikor fokhagyma és/vagy kömény is kerül bele. A család egy része magában eszi, van, aki kolbásszal, és van, aki tejföllel.

Paprikás krumpli – fotó: Kis-Varga Judit

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 5-6 dkg sertészsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 teáskanál őrölt piros paprika
  • 1-1 kockára vágott paprika és paradicsom

A megtisztított hagymát apróra, a paprikát és paradicsomot kockákra, a burgonyát hasábokra vágjuk. A zsíron a hagymát sárgásra pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről, és rászórjuk a paprikát. Elkeverjük, pici vizet öntünk rá, hozzáadjuk a feldarabolt krumplit, paprikát és paradicsomot, sózzuk, és még pár dl vizet adunk hozzá. Közepes lángon puhára főzzük. (Ha kolbász is kerül bele, akkor azt akkor kell hozzáadni, amikor már majdnem jó a krumpli.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Új eljárást fejlesztettek ki a burgonyavírus ellen

2018. április 6. 06:32

A burgonyát több mint 30 féle vírus fertőzheti, ezek közül a legelterjedtebbek a burgonya levélsodró, az Y, az X, az A, az M és az S vírusok.

A vízhiány tette tönkre a hagyma- és burgonyatermést

2018. szeptember 24. 07:16

Rossz hatással volt a száraz időjárás a hagymafélék és a burgonya termesztésére, miközben jó évet zárt a napraforgó és a paradicsom.

Több burgonyafeldolgozó leállt Nyugat-Európában

2020. április 8. 09:47

A gyárak inkább a fagyasztott termékek (európai) forgalmazására fókuszáltak, de attól tartanak, hogy az elkövetkező hetekben fokozatosan lassul az értékesítés, vele együtt a gyártás, mivel a hűtőtárolók megteltek.

Az ideális káliumtrágya a burgonya termesztéséhez

2023. július 17. 10:10

A szántóföldi növények alaptrágyázásához a kálium szulfát és klorid formában kapható. Az alábbi cikkünkből megtudhatja, hogy ezek a tápanyagfajták pontosan miként befolyásolják a burgonya minőségének javulását.