31℃ 19℃
augusztus 12. Klára, Hilária, Diána
Életmód, gasztronómia

Viszlát szója! – A repce lehet a jövő növényi fehérjeforrása

Syngenta Blog

Egy táplálkozástudományi tanulmány szerint a repcében található fehérje hasonló hatást gyakorol az emberi anyagcserére, mint a szójafehérje. További előnye is van: a fehérjék a repceolaj-termelés melléktermékeiből kinyerhetők.

„A kiegyensúlyozott és egészséges étrendhez az embereknek fehérjére van szükségük. A hús és a hal kiváló minőségű fehérjék forrása, ám egyes növények is értékes fehérjéket jelentenek. A szóját általában a legjobb növényi fehérjeforrásnak tekintjük, mivel különösen előnyös aminosav-összetételt tartalmaz” – mondta Gabriele Stangl professzor, a Martin Luther Egyetem táplálkozástudósa, akinek vezetésével egy kutatócsapat azt vizsgálta, hogy a hasonló összetételű repce lehet-e alternatívája a szójának.

A repce olyan fitokémiai anyagokat is tartalmaz, amelyek jótékony hatással lehetnek az egészségre. A növényt Európában széles körben termesztik, a repceolaj-termelés fehérjében gazdag melléktermékei felhasználhatók új élelmiszeripari termékek alapanyagaként. Ezeket a melléktermékeket eddig kizárólag állati takarmányként használták.

A 20 résztvevővel végzett vizsgálat során a kutatócsapat a bevitt repce- és szójafehérjék hatását vizsgálta az emberi anyagcsere tekintetében.

A szója- vagy repcefehérjével elkészült ételek elfogyasztása után rendszeresen vért vettek a résztvevőktől.

A repcefehérje hasonló hatásokat váltott ki az anyagcsere paraméterekben és a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkben, mint a szójafehérje. A repce még valamivel kedvezőbb inzulinreakciót is produkált a szervezetben. További előnye, hogy a vizsgált személyek hosszabb ideig jóllakottak voltak a repcefehérje elfogyasztása után. A repce a szója értékes alternatívájának tűnik az emberi étrendben.

Az egyetlen hátránya, hogy inkább sós ételek elkészítésére alkalmas, összegzett Christin Volk táplálkozási szakember.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

Hogyan termesszünk sikeresen szóját?

2019. január 17. 10:04

Az Agrofórum szervezésében interaktív szója fórumot tartunk az AGROmashEXPO-n a nyitás napján, január 23-án szerdán, 11.00 órai kezdettel, a G pavilon fórum színpadán.

Közeledik a tavaszi szántóföldi munkák vége

2023. május 21. 11:36

Jó ütemben folynak a tavaszi szántóföldi munkálatok hazánkban, rövidesen végeznek a gazdák a vetéssel.

Bólyban újraindul a szójaintegráció

2018. február 7. 21:19

Bóly szerződéses rendszerben kívánja működtetni a szójaintegrációt, aminek számos részlete kiderült.

Tanácskozás a kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztés kockázatairól

2019. szeptember 5. 10:21

A kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztés kockázatait elemezték a Debreceni Egyetem agrárkarán a Növénytudományi Intézet szeptember 4-ei tanácskozásán.