4℃ -4℃
február 22. Gerzson, Margit, Zétény
Életmód, gasztronómia

Viszlát szója! – A repce lehet a jövő növényi fehérjeforrása

Syngenta Blog

Egy táplálkozástudományi tanulmány szerint a repcében található fehérje hasonló hatást gyakorol az emberi anyagcserére, mint a szójafehérje. További előnye is van: a fehérjék a repceolaj-termelés melléktermékeiből kinyerhetők.

„A kiegyensúlyozott és egészséges étrendhez az embereknek fehérjére van szükségük. A hús és a hal kiváló minőségű fehérjék forrása, ám egyes növények is értékes fehérjéket jelentenek. A szóját általában a legjobb növényi fehérjeforrásnak tekintjük, mivel különösen előnyös aminosav-összetételt tartalmaz” – mondta Gabriele Stangl professzor, a Martin Luther Egyetem táplálkozástudósa, akinek vezetésével egy kutatócsapat azt vizsgálta, hogy a hasonló összetételű repce lehet-e alternatívája a szójának.

A repce olyan fitokémiai anyagokat is tartalmaz, amelyek jótékony hatással lehetnek az egészségre. A növényt Európában széles körben termesztik, a repceolaj-termelés fehérjében gazdag melléktermékei felhasználhatók új élelmiszeripari termékek alapanyagaként. Ezeket a melléktermékeket eddig kizárólag állati takarmányként használták.

A 20 résztvevővel végzett vizsgálat során a kutatócsapat a bevitt repce- és szójafehérjék hatását vizsgálta az emberi anyagcsere tekintetében.

A szója- vagy repcefehérjével elkészült ételek elfogyasztása után rendszeresen vért vettek a résztvevőktől.

A repcefehérje hasonló hatásokat váltott ki az anyagcsere paraméterekben és a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkben, mint a szójafehérje. A repce még valamivel kedvezőbb inzulinreakciót is produkált a szervezetben. További előnye, hogy a vizsgált személyek hosszabb ideig jóllakottak voltak a repcefehérje elfogyasztása után. A repce a szója értékes alternatívájának tűnik az emberi étrendben.

Az egyetlen hátránya, hogy inkább sós ételek elkészítésére alkalmas, összegzett Christin Volk táplálkozási szakember.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hatásos magyar gyomorkeserű született „krumpliországban”

2025. február 22. 14:10

Az 1900-as években Kisvárda (is) komoly fejlődésnek indult, ennek motorja a burgonyatermesztés, illetve az arra épülő szeszgyártás volt.

Prémium japán kávézó nyílt Magyarországon – tényleg az ő kávéjuk a legfinomabb a világon?

2025. február 18. 09:40

A % Arabica kávézólánc a 2014-es alapítása óta folyamatosan terjeszkedik, és immár Budapesten is van üzletük.

Kiosztották a pálinkák „Oscar-díjait” Magyarországon – ezeket kóstolja meg!

2025. február 17. 09:40

Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából és Szerbiából is adtak be tételeket, összesen 151 településről.

Sütőtök februárban: a vastag héjú fajták igazán ellenállóak

2025. február 16. 14:10

A sütőtök az őszi és téli időszak egyik legkedveltebb zöldsége, amely nemcsak ízletes, hanem rendkívül jól tárolható is.

280 százalékkal nőtt az importált amerikai szójabab mennyisége az EU-ban

2018. augusztus 3. 06:52

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint az amerikai szójabab részesedése a júliusi 360 ezer tonnával 37 százalékra nőtt az uniós importban, szemben az egy évvel korábbi 9 százalékkal.

Jó napot zárt a párizsi gabonatőzsde

2020. május 21. 08:03

A búza kurzusa azt követően lódult meg, hogy a fekete-tengeri régióból olyan hírek érkeztek, mely szerint a terméskilátások alacsonyabbak a korábban vártnál.

A kukoricatermelők örülhetnek a hurrikánnak

2024. július 9. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is mínuszban zárt, miközben a takarmánybúza stagnált.

Tíz százalékkal csökkenhet az őszi búza vetésterülete Oroszországban

2020. október 11. 04:36

A párizsi árutőzsdén a malmi búza, a repce, a kukorica és a takarmánybúza is többe került a pénteki záráskor, mint egy nappal korábban.