Életmód, gasztronómia

Viszlát szója! – A repce lehet a jövő növényi fehérjeforrása

Syngenta Blog

Egy táplálkozástudományi tanulmány szerint a repcében található fehérje hasonló hatást gyakorol az emberi anyagcserére, mint a szójafehérje. További előnye is van: a fehérjék a repceolaj-termelés melléktermékeiből kinyerhetők.

„A kiegyensúlyozott és egészséges étrendhez az embereknek fehérjére van szükségük. A hús és a hal kiváló minőségű fehérjék forrása, ám egyes növények is értékes fehérjéket jelentenek. A szóját általában a legjobb növényi fehérjeforrásnak tekintjük, mivel különösen előnyös aminosav-összetételt tartalmaz” – mondta Gabriele Stangl professzor, a Martin Luther Egyetem táplálkozástudósa, akinek vezetésével egy kutatócsapat azt vizsgálta, hogy a hasonló összetételű repce lehet-e alternatívája a szójának.

A repce olyan fitokémiai anyagokat is tartalmaz, amelyek jótékony hatással lehetnek az egészségre. A növényt Európában széles körben termesztik, a repceolaj-termelés fehérjében gazdag melléktermékei felhasználhatók új élelmiszeripari termékek alapanyagaként. Ezeket a melléktermékeket eddig kizárólag állati takarmányként használták.

A 20 résztvevővel végzett vizsgálat során a kutatócsapat a bevitt repce- és szójafehérjék hatását vizsgálta az emberi anyagcsere tekintetében.

A szója- vagy repcefehérjével elkészült ételek elfogyasztása után rendszeresen vért vettek a résztvevőktől.

A repcefehérje hasonló hatásokat váltott ki az anyagcsere paraméterekben és a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkben, mint a szójafehérje. A repce még valamivel kedvezőbb inzulinreakciót is produkált a szervezetben. További előnye, hogy a vizsgált személyek hosszabb ideig jóllakottak voltak a repcefehérje elfogyasztása után. A repce a szója értékes alternatívájának tűnik az emberi étrendben.

Az egyetlen hátránya, hogy inkább sós ételek elkészítésére alkalmas, összegzett Christin Volk táplálkozási szakember.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Házi köptetők, amiket ma is bátran használunk

2025. december 20. 11:10

Enyhébb légúti panaszoknál a házi köptetőknek ma is van létjogosultságuk. Összegyűjtöttük a leggyakrabban alkalmazott recepteket.

Akadályozhatom a házam előtti parkolást? Kellemetlen lesz hallani a választ

2025. december 17. 16:10

Sokan szívesen zárják le kövekkel, oszlopokkal, sövényekkel a házuk előtt lévő közterületet, nehogy idegenek oda parkoljanak – és közben szabálysértést követnek el.

Napraforgó, repce, és szója tápanyag-utánpótlása Yara termékekkel

2023. január 30. 06:36

A vetésszerkezetben bekövetkező változások egyértelmű nyertesei az olajos növények lettek. Ezen növények vetésterülete gyakorlatilag közelít a kukoricáéhoz.

A napraforgó és a szója betakarítása

2019. augusztus 13. 08:17

A napraforgó és szója állományszárítása az elmúlt években egyre kevésbé megkerülhető technológiai elemmé vált. Ennek okai csak részben kereshetők a növények biológiai tulajdonságai között.

Jó terméshozamokat értek el idén a gazdálkodók

2019. október 10. 08:11

A 3 tonna körüli napraforgóátlag világszinten is rekord, kukoricából ugyanakkor a tavaszi szárazság miatt a várakozásokhoz képest hektáronként 1-1,5 tonnával kevesebb termett.

Jó kéthetes csúcson a szójabab kurzusa

2020. május 9. 11:09

A szójabab ára április 23. óta nem járt ennyire magasan, a kínai vásárlások támogatták a ralit.