Növénytermesztés

Klímaváltozásnak ellenálló napraforgó nemesítése – a megoldás a múltban rejlik

Agrofórum Online

A nationalgeographic.com közlése szerint Brent Hulke, az USDA (Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) genetikus kutatója a napraforgó (Helianthus annuus) nemesítése kapcsán tesz erőfeszítéseket annak érdekében, hogy klímaadaptív fajták láthassanak napvilágot.

Az olyan nemesítési eljárások, amelyek az egyes betegségekkel szembeni rezisztenciát, a magvak E-vitamin tartalmának növelését, illetve a zsírsavösszetétel alakítását eredményezik, jelen vannak napjainkban is. Ugyanakkor a növényeket életképessé kell tenni a megváltozott klimatikus körülmények között is. 

,,A gazdáknak nem kell a klímaváltozás híveinek vagy tagadóinak lenniük.” – mondja a Dakotában tevékenykedő kutató: a csapadékmennyiségekkel kapcsolatos megfigyelések megkérdőjelezhetetlenek. A gyakoribb esőzések miatt a légköri páratartalom mennyisége növekszik, és ez kedvez egyes növénybetegségek terjedésének. Az új napraforgó-fajták nemesítése így egyre sürgetőbbé válik. Az esőzések és áradások csak egy részét képezik a jövőben leküzdendő akadályoknak: az intenzívebb szárazság is kiegészíteni látszik a palettát.

Tekintettel a bizonytalanságokban bővelkedő jövőre, a tudósok megpróbálják megóvni a napraforgó vad őseit, ezáltal az örökítőanyagukban rejlő evolúciós előnyöket is. Az USDA génbankjában mintegy 63 Helianthus fajból és alfajból származó közel 2000 mintát raktároznak. A növények természetes élőhelyeinek védelme nagy jelentőséggel bír, mivel csak ennek segítségével ismerhetők meg a nemesítés, valamint a terméshozamok fenntartásának lehetőségei a gyarapodó klímabizonytalansági faktorok mellett.

A nemesítés hatékonyabb módját az oroszok kezdték kialakítani a 19. században, és mára a napraforgó olaja a harmadik leggyakrabban használt olajfajta a repce-, és a pálmaolajat követően. Az Egyesült Államokban, elsősorban Észak- és Dél-Dakotában évente 900 000 tonna napraforgót termelnek, ugyanakkor ezzel a mennyiséggel a nála éves szinten tízszer többet termelő Oroszország és Ukrajna mögött halad.

Loren Reiseberg a Univerity of British Columbia evolúcióbiológusa és napraforgó-szakértője szerint a napraforgót mélyre hatoló gyökerei miatt a környezeti hatásokkal szemben ellenállóbb növényként tartják számon. Ugyanakkor a globális felmelegedés okozta kihívások legyőzése érdekében szükség van a „családtagok” genetikai sokféleségére.

Daniela Roth, New Mexico állam biológusa veszélyeztetett növényfajokkal foglalkozik. Többek között a magas sótűrésű, fokozottan veszélyeztetett Helianthus paradoxus, vagyis Pecos napraforgóval, amely kizárólag New Mexico és Nyugat-Texas vizes élőhelyein található meg. A növény nagyfokú sótűrést biztosító genetikai állománya áttörést jelenthet a sótoleráns gazdasági fajok nemesítésben, ugyanakkor a faj fennmaradása kérdéses élőhelyének beszűkülése miatt. Az USDA szerint 13 olyan Helianthus faj van, amelyek fokozottan veszélyeztetett státuszban vannak. Mivel a génbanki készletek gyarapodása kielégítő, így a természetes élőhelyek védelmére szükséges hangsúlyt fektetni.

Forrás: https://www.nationalgeographic.com/environment/article/to-breed-a-more-climate-resilient-sunflower-look-to-ancient-cousins

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Változik a szabályozás: átláthatóbb vízhasználat a cél

2025. június 20. 14:10

2025 júniusától új rendelet szabályozza a mezőgazdasági kutak engedélyezését, de a háztartási kutak többségét továbbra sem érinti a változás.

Szója, ami „beszél”: érzékelők figyelik az egészségét

2025. június 15. 13:10

Szenzorokkal „megszólal” a szója: amerikai kutatók olyan eszközöket fejlesztettek, melyek a növények állapotát közvetlenül mérik.

Burgonya fókuszban – jövőépítés nemzetközi szemlélettel

2025. június 4. 16:10

A burgonya világnapjához kapcsolódó szakmai konferencián hazai és európai szakértők vitatták meg a termesztés, kereskedelem és fogyasztás aktuális kihívásait és lehetőségeit.

Globális felmelegedés: veszélyben az élelmiszernövények

2025. május 12. 08:10

A felmelegedés miatt a legfontosabb élelmiszernövények fele veszélybe kerülhet világszerte, főleg az alacsonyabb övezeteken.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (14. rész)

2020. január 28. 09:17

A száraz időjárás elsősorban a rovarkártevőknek, a csapadékosabb pedig a kórokozók nagyobb arányú megjelenésének fog kedvezni. Fertőzési forrásból bőven van a talajokban, ezért továbbra is fokozott lesz a jelentősége a megfelelő vetésváltásnak, a harmonikus tápanyagellátásnak és a prevención alapuló növényvédelemnek.

Röviden a napraforgó peronoszpóráról

2024. február 1. 10:10

A napraforgó a burgonya, illetve talán még az árpa mellett az egyik „legbetegebb” szántóföldi kultúrának tekinthető. Termesztésének biztonságát a benne rendkívül gyakran megjelenő betegségek elleni hatékony védekezés döntő mértékben meghatározza.

Miért fontos a napraforgó lombtrágyázása?

2022. június 17. 10:12

A sok helyen tapasztalt bór-hiány ráirányítja a figyelmünket a napraforgó lombtrágyázási technológiánk átgondolására.

Védelem és stimulálás egy menetben!

2020. május 8. 08:57

A 2020-as mezőgazdasági szezon jelen aktualitása a kifejezetten száraz tavasz. Ezen időjárási körülmény okozta megnövekedett stressz-szint a növényekben egy negatív folyamatot indít el.