Növénytermesztés

Klímaváltozásnak ellenálló napraforgó nemesítése – a megoldás a múltban rejlik

Agrofórum Online

A nationalgeographic.com közlése szerint Brent Hulke, az USDA (Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) genetikus kutatója a napraforgó (Helianthus annuus) nemesítése kapcsán tesz erőfeszítéseket annak érdekében, hogy klímaadaptív fajták láthassanak napvilágot.

Az olyan nemesítési eljárások, amelyek az egyes betegségekkel szembeni rezisztenciát, a magvak E-vitamin tartalmának növelését, illetve a zsírsavösszetétel alakítását eredményezik, jelen vannak napjainkban is. Ugyanakkor a növényeket életképessé kell tenni a megváltozott klimatikus körülmények között is. 

,,A gazdáknak nem kell a klímaváltozás híveinek vagy tagadóinak lenniük.” – mondja a Dakotában tevékenykedő kutató: a csapadékmennyiségekkel kapcsolatos megfigyelések megkérdőjelezhetetlenek. A gyakoribb esőzések miatt a légköri páratartalom mennyisége növekszik, és ez kedvez egyes növénybetegségek terjedésének. Az új napraforgó-fajták nemesítése így egyre sürgetőbbé válik. Az esőzések és áradások csak egy részét képezik a jövőben leküzdendő akadályoknak: az intenzívebb szárazság is kiegészíteni látszik a palettát.

Tekintettel a bizonytalanságokban bővelkedő jövőre, a tudósok megpróbálják megóvni a napraforgó vad őseit, ezáltal az örökítőanyagukban rejlő evolúciós előnyöket is. Az USDA génbankjában mintegy 63 Helianthus fajból és alfajból származó közel 2000 mintát raktároznak. A növények természetes élőhelyeinek védelme nagy jelentőséggel bír, mivel csak ennek segítségével ismerhetők meg a nemesítés, valamint a terméshozamok fenntartásának lehetőségei a gyarapodó klímabizonytalansági faktorok mellett.

A nemesítés hatékonyabb módját az oroszok kezdték kialakítani a 19. században, és mára a napraforgó olaja a harmadik leggyakrabban használt olajfajta a repce-, és a pálmaolajat követően. Az Egyesült Államokban, elsősorban Észak- és Dél-Dakotában évente 900 000 tonna napraforgót termelnek, ugyanakkor ezzel a mennyiséggel a nála éves szinten tízszer többet termelő Oroszország és Ukrajna mögött halad.

Loren Reiseberg a Univerity of British Columbia evolúcióbiológusa és napraforgó-szakértője szerint a napraforgót mélyre hatoló gyökerei miatt a környezeti hatásokkal szemben ellenállóbb növényként tartják számon. Ugyanakkor a globális felmelegedés okozta kihívások legyőzése érdekében szükség van a „családtagok” genetikai sokféleségére.

Daniela Roth, New Mexico állam biológusa veszélyeztetett növényfajokkal foglalkozik. Többek között a magas sótűrésű, fokozottan veszélyeztetett Helianthus paradoxus, vagyis Pecos napraforgóval, amely kizárólag New Mexico és Nyugat-Texas vizes élőhelyein található meg. A növény nagyfokú sótűrést biztosító genetikai állománya áttörést jelenthet a sótoleráns gazdasági fajok nemesítésben, ugyanakkor a faj fennmaradása kérdéses élőhelyének beszűkülése miatt. Az USDA szerint 13 olyan Helianthus faj van, amelyek fokozottan veszélyeztetett státuszban vannak. Mivel a génbanki készletek gyarapodása kielégítő, így a természetes élőhelyek védelmére szükséges hangsúlyt fektetni.

Forrás: https://www.nationalgeographic.com/environment/article/to-breed-a-more-climate-resilient-sunflower-look-to-ancient-cousins

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csak a fele repce érkezik – mi történik az EU-ban?

2025. szeptember 15. 13:10

Az EU repceimportja 2025/26 első két hónapjában csaknem megfeleződött. Mi áll a háttérben, és mire számíthatunk a folytatásban?

Melyik őszi búza fajtát érdemes választani? Itt a friss eredmény

2025. szeptember 9. 10:10

A GOSZ–VSZT–NAK 18. alkalommal megszervezett őszi búza fajtakísérletei objektív adatokkal támogatják a gazdálkodókat a fajtaválasztásban

Szigorodott a termékpiaci törvény: vége a visszaéléseknek

2025. szeptember 8. 12:40

Új szabályok védik a gazdákat a felvásárlókkal szemben: csak előre rögzített feltételek mellett lehet minőségi kifogást emelni.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

A napraforgó-termesztés kritikus elemei

2018. december 27. 05:33

Minden termesztett növényünknél – így a napraforgónál is – vannak a technológiának olyan kritikus elemei, amelyek termésmennyiségre és olajtartalomra gyakorolt hatásai sokkal erőteljesebben, hatványozottan jelentkeznek.

A napraforgó helyes tápanyagellátása

2018. május 29. 08:14

A napraforgó hazánkban az olajipari növények közül leginkább elterjedt és termesztett növény. Jó tápanyaghasznosító képessége miatt gyakran kerülhet számára nem túl optimális termőhelyi körülmények közé.

Így váltható ki a szója és a napraforgó termesztése?

2023. december 18. 10:10

A tudósok szerint ha tenni akarunk az éghajlatváltozás ellen, jobban járunk a laboratóriumokban előállított olajokkal és zsírokkal, mint a szója vagy a napraforgó termesztésével.

Védelem gombafertőzések ellen = nagyobb biztonságban a termés

2021. június 28. 10:12

A napraforgó betegségekre fogékony növény, sokféle kórokozó támadhatja, s bár ezek egy részének előfordulása évjáratfüggő, gyakorlatilag a teljes tenyészidőszakban fennállhat a fertőzésveszély.