Növényvédelem
Növényvédelem

Út az egészséges kalászosokhoz…

Út az egészséges kalászosokhoz…

Agrofórum Online

Hogyan lehet egészséges, ezáltal nagy termést biztosító kalászos növényállományt létrehozni?

Hogyan lehet egészséges, ezáltal nagy termést biztosító kalászos növényállományt létrehozni? Többek között erre a kérdésemre is választ kaptam a Gyenes Gáborral folytatott beszélgetés során, aki Jászdózsán és környékén az 1700 hektáros gazdaságában végzi a termeléshez, növényvédelemhez kapcsolódó feladatokat.

Gazdaság bemutatása

Hosszú és érdekes beszélgetést folytattam a fiatal növényvédő szakemberrel, aki édesapjával együtt és az ő nyomdokaiba lépve a növénytermesztést választotta hivatásául. A családi gazdaság napjainkra jelentős méreteket öltött, jól kihasználva a területi adottságokat. (Habár a talajok kötöttsége magas, KA~60). Termőterületük 35 %-át foglalják el a kalászos gabonák, beleértve az őszi búza és őszi árpa területeket. Nagy odafigyelést igénylő kultúrák is szerepelnek a vetésszerkezetben, mint például a repce, szója (2015-től), de emellett napraforgót, fénymagot is termesztenek, sőt 20 hektáron a gyümölcs kultúrák is jelen vannak a gazdaságban. A szántóföldön 5-6 növénnyel dolgoznak, így teremtik meg a stabilitásukat, hiszen egyik évben az egyik növény, másik évben pedig a másik növény hoz nagyobb eredményt.

Gyenes Gábor többek között növénytermesztő agrármérnök és növényvédő szakmérnök végzettséggel rendelkezik, így tisztában van vele, hogy milyen agronómiai feltételeket kell biztosítani a kalászosok számára ahhoz, hogy a lehető legnagyobb termésátlagot és árbevételt érjék el. A tápanyag-utánpótlás az elővetemény betakarítását követően a szármaradványok lezúzásával, talajba dolgozásával kezdődik (ez növeli a talajban lévő szerves anyag mennyiségét), melyet az őszi alapműtrágya kijuttatása követ, tavasztól a növény fejlődését a fejtrágyázás biztosítja, két menetben talajra juttatott szilárd műtrágyával. A kijuttatandó műtrágya mennyiségét a talajvizsgálati eredmények függvényében határozza meg a gondos gazda.

Őszi búza

Gyenes Gábor véleménye szerint a sikeres kalászos termesztést nagymértékben befolyásolja a növényvédelem. Tisztában van vele, hogy mire van szüksége a növénynek – hatékony, többkomponensű készítményekre –, de emellett a gazdaságosságot is szem előtt kell tartania, annak érdekében, hogy jó eredményt hozzon a gabona.

A növényvédő szerek kiválasztásánál fő döntési szempont az ár-érték arány (első a hatékonyság, azután az ár), továbbá a rezisztencia kialakulásának megelőzése érdekében fontos szempont, hogy több hatóanyagot tartalmazzanak a készítmények. Elmondása szerint egy-egy új készítmény nagy területen való felhasználását egy próba év előz meg, amikor 10-20 hektáron kerül kipróbálásra a növényvédő szer, és ha beválik – mind a hatékonyság, mind az ár megfelelő –, akkor következő évben már teljes felületen alkalmazza. Így történt ez sok-sok évvel ezelőtt a kalászos gyomirtó esetében is, amikor a DuPont™ Granstar® Superstar gyomirtó szert kezdték el használni. Tapasztalatai szerint kiváló gyomirtó hatékonysággal rendelkezik, tavasszal a kalászos gabona bármilyen stádiumban ki lehet juttatni, egészen a zászlós levél megjelenéséig. Ez nagyon fontos e területeken, ugyanis a kötött lassan melegedő talajokon viszonylag későn kelnek a gyomok, főként a mélyről gyökerezők (pl.: szerbtövis, napraforgó árvakelés, csattanó maszlag, mezei acat). Gyakran előfordul, hogy a talaj felázott állapota miatt sem lehet a gyomirtást korán elvégezni. Így a gyomirtás április második felére esik. A kezelést követően a gyomok megállnak a fejlődésben, majd elkezdenek sárgulni, fonnyadni és végül 2-3 héten belül teljesen elpusztulnak. Az első permetezés a gyomirtó szer mellett már a vetésfehérítő elleni védelemre szolgáló rovarölő szert, preventív jelleggel gombaölő szert és lombtrágyát is tartalmaz. (A keverési sorrend betartásával ez a tankkombináció nem okoz semmilyen problémát.)

A korai lombvédelemre alkalmazott Wirtuoz® az őszi búzában fellépő levélbetegségek elleni védelemben megállta a helyét, egészségesen tartotta az állományt virágzásig. Ez a tény nagyon fontos, ugyanis a búza „tüdeje” annak lombfelülete, ha ez a gombáknak köszönhetően idő előtt elszárad, akkor nem várható magas termés. A kijuttatott gyomirtó- és gombaölő szer megvásárlása a kedvező ára miatt tavaly a Wirtuoz® Superstar nevű csomag keretében történt és valószínűleg így lesz ez az idén is.

 

A második gombaölő szeres kezelést virágzás időszakában végezik, amikor a tankkombinációban a gombaölő szer mellett ismét rovarölő szert és a lombtrágyát használnak. 2014-ben a sárgarozsda (Puccinia striiformis) erős fertőzési nyomása miatt (mely az első kezelés eredményeként nem volt jelentős) a második kezelés a területet megosztva Acanto® Plus és Wirtuoz® készítményekkel történt (előbbivel az egyes sárgarozsdára érzékenyebb fajtákkal vetett területeken) a fuzárium védekezéssel egy időben. E készítmények először megállították a betegség terjedését (2-3 nap), majd a kialakult sárga foltokat beszárították (2-3 nap), és a még zöld felületeket megvédték a további fertőzéstől, ezáltal a levélzet, a növény nagy felülete egészséges maradt. Gyenes Gábor tapasztalata szerint mindkét fungicid tökéletesen működött a sárgarozsda és a területen előforduló egyéb levélbetegségek ellen. A készítményeknek köszönhetően a minőséget rontó kalászbetegségek (fuzárium, szeptória) sem ütötték fel a fejüket. Az egészséges növényállomány meghálálta az odafigyelést, ugyanis 350 hektár átlagában 4,8 t termést (minőség: A1) takarítottak be, mindezt úgy, hogy kb. 5 % terméskiesést okozott a mezei pockok (Microtus arvalis) kártétele. A szakmérnök elmondása szerint az őszi búzában minden évben technológiai elem a két gombaölő szeres kezelés.

Őszi árpa

Őszi árpa vetésre elsősorban azért kerül sor általában, hogy kielégítsék a környéken lévő állattartók takarmányigényét, ez számukra biztos piacot, eladhatóságot jelent. Tapasztalata szerint a könnyebb, homokosba hajló talajokon az őszi árpa jobban terem, mint az őszi búza. Ennek oka, hogy az őszi árpa vegetációja korábbra tehető. A vízigényes fenológiai fázisokban a növény fejlődéséhez szükséges vízmennyiség még biztosított, mivel kora tavasszal több csapadékra lehet számítani, mint a későbbiekben. Így magas, 7-8 t/ha termésátlagokat képesek elérni. De ehhez szükséges az is, hogy a lombbetegségektől megvédjék a növényt, melyet az Acanto® Plus (1 l/ha) készítménnyel biztosítanak. Az őszi árpában szenzációsan működik a termék, a gombabetegségek (pl. pirenofóra) megelőzése, terjedésének megakadályozása szinte szemmel látható a kezelést követően. Ezen túlmenően a kezelt területek ~7-10 nappal később kerülnek betakarításra, köszönhetően az Acanto® Plus gombaölő és zöldítő hatásának. A hosszabb vegetációs időszak azt eredményezte, hogy 2014-ben is 7 t/ha termésátlagot tudtak betakarítani. A gyomok kiiktatása az árpa területeken is a Granstar® Superstar készítménnyel történik, mivel e herbicid megadja a kellő szabadságot az utóvetemény tekintetében; nem okoz problémát a szója, repce vetése sem.

*
A beszélgetésünk zárásaként Gyenes Gábor azt javasolta az érdeklődők számára, hogy aki még nem használta a DuPont™ termékeket, az bátran tegye meg, mert nem fog bennük csalódni!

Kmellár-Kürtösi Mónika

(DuPont)

Elérkezett az állományszárítás nélküli betakarítás kora - de kinek jó ez?

2019. november 29. 05:36

A bromoxinil hatóanyagú növényvédő szerek napraforgó lombtalanítására még engedélyezettek. Ezen kívül gyakorlatilag semmi nem maradt…

Új növényegészségügyi rendszer és új nyilvántartási kötelezettségek

2019. november 26. 08:32

A rendelet szerint bővül a nagy veszteséget okozó, idegenhonos károsítók terjesztésére képes, éppen ezért vizsgálatköteles termékek köre.

Kötelező bejelenteni időszakos műszaki felülvizsgálatra a növényvédelmi gépeket!

2019. október 22. 09:03

Az uniós előírás szerint az árutermelésben, illetve szolgáltatásban alkalmazott permetező gépet, valamint a növényvédő szerek kijuttatásához használt berendezéseket és tartozékokat 3 évenként kötelező felülvizsgálni.

A hónap végéig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat

2019. október 18. 10:33

2019. október 31-ig kell bejelenteni a 2018-as növényvédőszer-forgalmi adatokat a Nébih Ügyfélprofil Rendszerében (ÜPR).

A szántóföldi kártevők jelentőségének átrendeződése napjainkban (1.) - Termelési viszonyok, vetésszerkezet, növénynemesítés

2019. június 8. 07:33

A cikksorozat első részében a változó termelési szerkezet és a termelésben megjelenő modern fajták szántóföldi kártevők jelentőségének átrendeződésében betöltött szerepét mutatja be a szerző.

A Nufarm vásárlásai fokozzák a versenyképességet a kulcsterületeken

2018. március 20. 08:06

A Nufarm jelentősen fokozta az európai vásárlók számára kínált növényvédelmi szolgáltatást, miután megállapodás született több mint 50 növényvédelmi formuláció megvásárlásáról az Adama és Syngenta cégektől.

Integrált növényvédelem a házikertben – a gyakorlat

2019. július 11. 09:20

Milyen eszközökkel és hogyan valósítható meg az integrált növényvédelem a házikertben? Milyen gyakorlati példáival találkozhatunk nap, mint nap?

Idén is problémát okozhatnak a mezei pockok

2018. február 19. 11:42

Bár a védekezés nem egyszerű, számos praktika áll a termelők rendelkezésére, amivel megelőzhető a szántóföldeken és a gyümölcsösökben okozott kár.