Szőlő-Bor

Így válasszunk bort, ha nem ismerjük a megajándékozott ízlését

Agrofórum Online

Színház- vagy koncertjegy, könyv, ékszer, parfüm – világszerte ezek a legnépszerűbb karácsonyi ajándékok, ám a férfiaknál még mindig a bor az igazi jolly joker. De hogyan találjuk meg a tökéletes bort, ha nem ismerjük a megajándékozni kívánt ismerős, rokon vagy munkatárs ízlését?

Fontos, hogy az ünnepi asztalon legyen egy palack kiváló minőségű magyar bor vagy pezsgő” – mondja Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza, hozzátéve: nemcsak a karácsonyi ételek mellé, de ajándéknak is kiváló választás a bor. „Egy jó bor érték. Ha otthon, karácsonykor felbontjuk, és a kóstolás után érzelmeket is kivált belőlünk, akkor az ajándék elérte a célját” – teszi hozzá. 

De mit tegyünk, ha fogalmunk sincs, milyen bort szeret a megajándékozni kívánt ismerős, rokon vagy munkatárs? Ha még az alapinformációkkal sem vagyunk tisztában, vagyis nem tudjuk, hogy vörös- vagy fehérbort, esetleg rozét iszik-e szívesen? 

Idézzük fel a közös élményeket!

A közösen átélt élmények jó kiindulási pontot jelenthetnek a bor kiválasztásához. A nyári balatoni strandolást felidézhetjük egy palack balatoni olaszrizlinggel, egy korábbi szilvesztert egy üveg pezsgővel vagy proseccóval, egy jól sikerült céges túrázást pedig az adott régió egyik kiváló vörös- vagy fehérborával. 

Az ínyenceknek egészen biztosan örömet okoz, ha csokoládéból és borból állítunk össze ajándékcsomagot, ezek ugyanis meglepően jól illenek egymáshoz. Persze nem mindegy, milyen csokoládéhoz milyen bort választunk. Tej- és fehércsokival nem érdemes kísérletezni, helyette vásároljunk minél magasabb kakaótartalmú étcsokoládét, és társítsuk egy üveg cabernet sauvignonnal vagy pinot noirral.

Vásároljunk bort a karácsonyi menühöz

Jó megoldás az is, ha a hagyományos karácsonyi ételekhez választunk borokat – azt ugyanis még egy munkahelyi ebédszünetben is könnyen, feltűnés nélkül ki lehet deríteni, kinél mi a menü szenteste, utána pedig már csak meg kell találnunk a fogásokhoz leginkább passzoló bort. „Egy palack finom bor a kedvenc karácsonyi ételedhez” – írjuk ezt a kísérőkártyára, így rögtön személyessé válik az ajándék. 

Nincs igazán nehéz dolgunk, a legtöbb család ugyanis a hal, a töltött káposzta, a kacsa és a pulyka négyszögben mozog, amikor az ünnepi ételsort összeállítja. Ezek közül a legnépszerűbb a hal, amelyhez leginkább a könnyű fehérborok illenek, például a sauvignon blanc, az olaszrizling vagy a rajnai rizling.

Az olaszrizling például kiváló párosítás a halból készül fogásokhoz, akár klasszikus rántott marinált ponty, akár tengeri halétel kerül az ünnepi asztalra” – mondja a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza. 

Benesch Antal, a mindszentkállai és felsőörsi birtokkal rendelkező pincészet vezetője a töltött káposztához alapborcsaládjuk, a Vesprim Infula Rozé és Rouge tételeit, a kacsasülthöz a Mandorla borcsalád Rajnai Rizlingjét és a már említett Vesprim Infula Rouge borát, míg a pulykához a Mandorla Sauvignon Blanc-t ajánlja.

A klasszikus karácsonyi süteményekhez, például a mákos és a diós bejglihez pedig az Érseki Pincészet prémium borcsaládjának, az 1277-nek a Rajnai Rizlingjét érdemes kóstolni” – teszi hozzá. 

Borrajongóknak: újdonságok és extrák 

Nem feltétlenül könnyebb a dolga annak, aki olyan rokont, ismerőst vagy munkatársat szeretne meglepni egy palack borral, aki jártas a borok világában. Ilyenkor érdemes olyan tételeket választani, amelyek nemrég kerültek a piacra, esetleg olyanokat, amelyek a világ egy kevésbé ismert, de különleges borvidékén készültek. Jó döntés az is, ha olyan bort választunk, amelyet egy neves versenyen díjaztak. 

Az igazi borrajongóknak akár kiegészítőket is vásárolhatunk. Az elmúlt évek egyik slágere a rozsdamentes acélból készült borhűtő pálca, amely egyesíti magában a borhűtő és a kiöntő szerepét: a felbontott palackba helyezve gyorsan lehűti a bort. A vörösborok kedvelőinek egy szép dekantáló is tökéletes választás lehet, de akár egy különleges borkurzusra is beírathatjuk őket. 

És mit ne tegyünk? 

A legfontosabb szabály: karácsonyi ajándéknak csak jó minőségű bort vásároljunk, nem most van itt az ideje a „forralt bornak jó lesz” típusú választásoknak. Nem feltétlenül kell a tíz-húszezer forintos tételek közül választani, kiváló magyar borokat találhatunk a 2-3 ezer forintos kategóriában is. Ha bizonytalanok vagyunk, a borszaküzletekben segítséget is kaphatunk a döntéshez. 

Ha nem ismerjük a rokon/barát/munkatárs ízlését, és biztosra szeretnénk menni, válasszunk a legnépszerűbb borfajták közül választunk – matematikailag így a legnagyobb az esélyünk arra, hogy eltaláljuk az ízlését. A nemzetközi felmérések szerint az elmúlt évek egyik nagy slágere a sauvignon blanc, de továbbra is közkedvelt a chardonnay, a pinot noir, a rizlingek, valamint a cabernet sauvignon. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

Szalmaborhoz töppesszünk szőlőt!

2020. november 5. 11:44

Milyen összefüggés van a klímaváltozás, a szőlőtermesztés, valamint a töppesztés eljárásával készült szalmaborok között? Vajon mit takar a ciprusi manna kifejezés? Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campusának munkatársa észak-olaszországi gyakorlati útja során egy speciális borkészítési módszerrel ismerkedett meg, amely bár Európa számos borvidékén évszázados tradícióval rendelkezik, hazai viszonylatban csak néhány pincészet alkalmazza.

Gondolatok a szüretről Szekszárdon - interjú Vesztergombi Csabával

2018. október 25. 03:37

A kialakult időjárási szélsőségek miatt talán nagyobb szerepet kapott idén a szőlők elhelyezkedése, a dűlők. Az biztos azonban, hogy a 2018-as évből lesz lehetőség prémium borok készítésére, akár kadarkából is.

Furmint, Fülöp, Füleky és Acetánia, vagyis kiruccanás Bodrogkeresztúrra 

2022. március 6. 10:27

Alig pár hónapja jártam Bodrogkeresztúron, most mégis ismét ide vezetett az utam, a Tokaj-Hegyalja egyik csodás kis településére. Visszatérésem oka roppant egyszerű volt: a legutóbbi látogatás ráébresztett, hogy mennyi- de mennyi minden van itt, amit még látnom kell. Ezúttal két határozott úticélom is volt: az egyik a Füleky pincészet, a másik pedig az Acetánia, az ecetmúzeum.

Három generáció együtt: Rózsa pincészet

2023. március 15. 07:41

Aszút nyilvánvaló, hogy nem minden évben készítünk, csak akkor, amikor az évjárat ezt lehetővé teszi.